dimecres, 31 de desembre del 2014

ÍNDEX 2014





ÍNDEX DE CUINA 2014

A

AMANIDA D'ALBARGINA TORRADA AMB HERBETES

APERITIU D'ANXOVES, TOMATA, JULIVERT I PINYONS

B

BACALLÀ AMB CEPS

BAJOQUETA REDONA A LA VINAGRETA 

BESCUIT DE CARABASSA PERLAT DE XOCOLATE

BESCUIT DE LEMON CURD

BESCUIT DE LLIMÓ I XOCOLATE

BESCUIT DE PERES I XOCOLATE

C

CASCA VALENCIANA

CASSOLA DE ROVELLONS, LLONGANISSA I MAGRE

CASSOLETES DE PASTA BRISA AMB CEBA, BOLETS I CUIXOT D'ÀNEC

COCA DE BLANQUETS I LLONGANISSA AMB CEBA I ROVELLONS

COCA DE CIRERES 

COCA D'ESPINACS, TOMATA I FORMATGES 

COCA DE PERA I BOTIFARRA DE CARN

COCA DE PERES I TRUFES

COCA DE PESTO, CEBA, TOMATA I TONYINA 

COCA TAPADA DE PASTA FULLOSA AMB BACÓ, DÀTILS I FORMATGES

CÓC DE POMA

CORONA D'ALBERGÍNIES

CRESPELLS MALLORQUINS

E

ENTRANTS DE GULES I BOLETS JAPONESOS

ENTRANTS DE TORRADETES DE FOIE I CASSOLETES DE BONÍTOL

G

GELAT LIGHT DE MADUIXES

GELAT LIGHT DE XOCOLATE 

GIRA-SOL D'ESPINACS AMB FORMATGES, PANSES I PINYONS

LL

LLESQUETES AMB BONÍTOL

LLESQUETES DE CLÒTXINES

P

PASTÍS CRUIXENT DE NUTELLA

PASTÍS DE XOCOLATE AMB AMETLES

PASTÍS DE POMA, XOCOLATE I ANOUS 

PÉSOLS CUITS AMB CEBA I CUIXOT

POLLASTRE AMB PERETES DE SANT JOAN 

Q

QUIX DE CARXOFES, ESPÀRRECS I CAMAGROCS AMB CUIXOT I FORMATGES

QUIX DE CEBA, ROVELLONS I LLONGANISSA

QUIX POTI-POTI 2 

QUIX VEGETARIANA

T

TRENA DE PASTA FULLOSA AMB PERES I XOCOLATE 

TRENA DE POMA I XOCOLATE A L'AROMA DE MANDARINA

TRUITA D'ESPINACS, PANSES I PINYONS

X

XARLOTCA

divendres, 5 de desembre del 2014

BESCUIT DE PERES I XOCOLATE

Com aprofitar unes peres que estan a punt de caducar de tan madures com estan? Doncs, fent-ne un bescuit! Es tracta d'una variació del conegut bescuit de iogurt, a la meua... I m'ha eixit boníssim!!

BESCUIT DE PERES I XOCOLATE


INGREDIENTS:
2 peres conferència mitjanes
2 iogurts de pera 0% greix "Hacendado"
3 ous sencers
2 clares pasteuritzades
1 pessiguet de sal
3 potets de farina integral
1/2 potet de sucralosa (o 2 de sucre normal)
1/2 potet d'oli d'oliva de Beneixama
1/2 potet d'oli de girasol
1 sobre i mig d'impulsor ("Royal")
1/2 culleradeta (de les de cafè) de gingebre mòlt
1/2 potet de perles de xocolate "Hacendado"
Mantega per a greixar el motle
Sucre glacé per a la decoració
Cacau en pols "Valor" 0% greix per a la decoració

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn en funció rebosteria (a dalt, a sota i amb l'aire) a 200º C.
Primer de res, separem les clares dels rovells. Posem els rovells en un llibrell alt. Pelem les peres i les hi afegim a trossets. Seguidament, els aboquem per damunt els dos iogurts de pera, les dues classes d'oli i la sucralosa (o el sucre, si no en tenim) i el gingebre mòlt. Passem tot per la batedora i ho reservem.
Tamisem la farina integral amb l'impulsor i l'anem mesclant amb un batedor manual de varetes amb la barreja de peres, oli, etc. fins que tot estiga ben homogeni. Ara és el moment d'afegir-hi les perles de xocolate i mesclar-les amb la resta de la massa.
En un llibrell batem les clares tot afegint-hi el polsimet de sal fins que estiguen a punt de neu. Estaran al punt quan, en girar el llibrell cap per avall, les clares s'hi aguanten sense caure (alerta, si ho feu, no us dutxeu amb clara batuda!!).
Amb moviments embolcallants, anem afegint a la massa anterior les clares. Primer una part i, a poc a poc, la resta, a tandes. Hem d'intentar que no se'ns abaixen i que la massa quede molt esponjosa.
Greixem un motle desmuntable de 20 cm. Retallem un redolí de la mateixa mida que el fons, el col·loquem dins del motle i el tornem a greixar.
Aboquem la massa del bescuit al motle i l'enfornem a la meitat de l'altura del forn només amb l'escalfor per davall i l'aire. Abaixem la temperatura a 180º C i el tenim coent-s'hi durant 45 minuts més o menys. Depén, com sempre de cada forn.
Quan ja estiga cuit, l'en traiem i el deixem cinc minuts dins del motle. El traiem del motle i el col·loquem en un plat fins que estiga tebi.
Amb l'ajuda d'un colador, repartim el sucre glacé per damunt. En un full de paper, retallem la silueta d'una pera i la marquem sobre el bescuit amb cacau en pols. I ja està.

Ha resultat un "pecat deliciós" i ben fàcil de fer. És molt suau i humit, i està boníssim amb el cafè. Segur que el repetiré més vegades...

divendres, 28 de novembre del 2014

QUIX DE CARXOFES, ESPÀRRECS I CAMAGROCS AMB CUIXOT I FORMATGES

Hi ha dies que t'abelleix molt cuinar i, sense pensar-t'ho massa, trobes al frigorífic tot el que et cal per passar un guster. Això em va ocórrer a mi l'altre dia que, cercant cercant, vaig trobar alguns ingredients que em van inspirar aquesta quix que segur que repetiré perquè està bona de ben de veres.

QUIX DE CARXOFES, ESPÀRRECS I CAMAGROCS AMB CUIXOT I FORMATGES


INGREDIENTS:
1 làmina de pasta fullosa no congelada
1 manoll d'espàrrecs
4 carxofes
1 got de camagrocs secs
75g de cuixot a trossets
4 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
1 polsim de sal
3 ous sencers
3 clares pasteuritzades
2 cullerades de formatge 0% greix
1 cullerada sopera d'orenga seca
1/4 de got d'aigua mineral
150g de formatges ratllats (gouda, manxec i parmesà)
Mantega per a greixar el motle

PREPARACIÓ:
Rentem els espàrrecs, els partim per on es trenquen i la part tendra la fem a trossets directament. La part més dura, la pelem amb un pelaverdures i també la fem a trossets.
Pelem les carxofes i les tallem a làmines fines.
Posem els camagrocs en un plat i els ruixem amb l'aigua per tal que s'hidraten.
En una paella gran, posem l'oli de Beneixama i hi aboquem els espàrrecs i les carxofes, salem i ho anem fregit tot. Primer a foc viu i, després, a foc lent i amb la paella tapada perquè vagen fent-se tovets. Quan ja estiguen una estona, colem els camagrocs (que ja estaran ben hidratats) i els afegim a la paella i continuem sofregint tot sense deixar de remenar fins que tot estiga ben fregit i els sabors s'hagen mesclat. Quasi al final, hi afegirem el cuixot perquè s'hi faça una mica; no gaire, perquè no ens quede salat.

Posem a escalfar el forn a 250ºC en funció rebosteria (a dalt, a sota i amb aire).
Greixem un motle antiaderent amb la mantega. Retallem un tros de paper de forn de la mateixa mida que el fons del motle, el col·loquem i el tornem a greixar.
Amb molta cura, posem la pasta fullosa en el motle i li punxem tot el fons amb una forqueta perquè en enfornar-la, no puge.
Aboquem el farciment en el motle i el repartim més o menys igual per totes bandes.
En un llibrell alt, batem els ous, les clares, un poquet de sal i l'orenga amb un batedor manual fins que tot estiga ben mesclat.
Aboquem la mescla sobre la quix de manera que es repartisca bé. Ara només ens queda abocar el formatge per damunt i enfornar la nostra quix a la tercera part de l'altura total del forn.
 
Passats cinc minuts, abaixem el forn a 200ºC i deixem que s'hi coga durant aproximadament 20 minuts. Ara, tornem a abaixar el forn a 150ºC i el posem només en funció grill i aire fins que es daure, durant aproximadament uns 10 o 15 minuts més. I ja està.
Com sempre, hem d'anar vigilant el forn perquè cadascun funciona d'una manera i sempre podem tindre la nostra quix coent-s'hi durant més o menys temps segons vejam.

El resultat és una quix saborosa i que està igual de bona tèbia que freda.

divendres, 21 de novembre del 2014

XARLOTCA

La "xarlotca" (= Шарлотка) és un dolç típic rus de poma. Vindria a ser el pastís de poma a la russa. Es pot fer de moltes maneres i jo el vaig fer d'acord amb el que deia el blog "Sabores y momentos", però, com sempre, la vaig modificar una mica... L'he grafiat així, xarlotca, perquè és el que més s'assembla a la pronúncia en català. En rus, la o és tancada.


XARLOTCA


INGREDIENTS:
4 pomes golden
160g de farina integral
3 ous mitjans
2 potets de iogurt d'edulcorant (ciclamat i sacarina)
1 potet de iogurt de llet descremada
8g d'impulsor (Royal)
8g de bicarbonat sòdic
1 culleradeta de vainilla natural (1 beina)
1 llimó menut i el seu suc
Sucre i canella per a empolsinar
Mantega per a greixar el motle

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 180º C en funció rebosteria (dalt, a sota i amb aire).
Agafem un motle de pastís desmuntable d'uns 22 cm de diàmetre i el greixem amb mantega. Tallem un redolí de paper de forn de la mida del fons del motle, el posem dins i el greixem també.
Pelem les pomes i les tallem a trossets el més primets possible. Açò és important perquè el pastís quede tou i saborós. Les posem en un llibrellet. En tindre-les totes pelades i a trossets, ratllem per damunt la pell del llimó i n'espremem el suc, que també el posarem per sobre. Tapem el llibrellet amb un plàstic de cuina i el reservem.
En un llibrell, trenquem els tres ous i els batem amb l'edulcorant fins que estiguen ben pujats. Llavors, hi afegim la culleradeta de vainilla natural i continuem batent una miqueta. 
Mesclem en un cassó la farina, el bicarbonat i l'impulsor i els cernem sobre la mescla d'ous i edulcorant. A poc a poc li anem afegint la llet descremada de manera que tot es mescle be.
Ara hi afegim la poma a trossets junt amb la ratlladura de llimó i el suc i ho mesclem tot amb una espàtula. 
Aboquem aquesta mescla en el motle i l'allisem per damunt perquè hi quede tota més o menys a la mateixa altura.
Enfornem el motle a una alçada de 2/3 del forn només amb el calor de sota i el de l'aire. Abaixem la temperatura a 175º C i el coem fins que, en punxar-lo amb un ganivet, aquest n'isca net. Jo l'he tingut dins del forn 55 minuts. Però com sempre, hem d'anar vigilant que no se'ns creme. Cada forn és un món.
Passat el temps de cuita, el traiem del forn i el deixem damunt del banc de la cuina durant uns 10 minuts. Seguidament, el desemmotlem sobre un plat i li llevem el paper de forn que tindrà apegat al pastís. Amb cura, el bolquem sobre el plat de servir i ja quasi està.
Deixem que es refrede del tot o, com a mínim, que quede tebi. Llavors, empolsinem per damunt amb sucre glacé i canella i ja ens el podem menjar.
 
Queda un dolç boníssim i gens embafós!! Per acompanyar un cafè o un te, perfecte!!!

divendres, 14 de novembre del 2014

BESCUIT DE CARABASSA PERLAT DE XOCOLATE

La carabassa torrada és boníssima, però hi ha vegades que n'arribes a tindre tanta que no en dónes l'abast. En teníem una que podia fer-se malbé i vaig pensar que això no podia passar. Vaig cercar per la xarxa la manera de fer-ne un bescuit. Total que, d'ací i d'allà em vaig idear un bescuit de carabassa a partir del senzillíssim bescuit de iogurt i amb alguna variació m'ha eixit un bescuit tan humit que sembla un flam. Ara bé, és boníssim!!

BESCUIT DE CARABASSA PERLAT DE XOCOLATE
INGREDIENTS:
400g de carabassa torrada neta
1 potet de iogurt de formatge 0%
1 potet de farina integral de blat
1 potet de farina de dacsa (Maizena)
1 potet d'oli d'oliva de girasol
1/2 potet de sucralina
1/2 potet d'edulcorant apte per a forn
1 sobre d'impulsor (Royal)
1 potet de perles de xocolate "Hacendado".
3 ous
Margarina per a untar el motle
Farina per al motle

PREPARACIÓ: 
Posem a escalfar el forn a dalt, a sota i amb l'aire a 200º C.
Col·loquem la carabassa en un bol i la triturem amb la batedora fins que quede homogènia.
En un bol, posem els ous i l'oli i els batem fins que estiguen ben mesclats. Mesclem la farina amb l'impulsor i cernem tot sobre el bol. Hi afegim, també cernent-la, la farina de dacsa. Ho mesclem tot fins que aparega una mescla homogènia. Seguim ara amb la sucralina i l'edulcorant, fins que queden ben mesclats amb la resta dels ingredients.
 
Ara ve el moment d'afegir-hi la carabassa i d'anar mesclant-la amb el batedor de varetes fins que tot estiga integrat.
Afegim les perles de xocolate i tornem a mesclar tot.
Untem el motle amb la margarina i l'empolsinem amb farina per tot. Per extraure'n l'excés, peguem un colp sec del motle sobre una superfície dura.
Aboquem a dins la mescla anterior i l'enfornem.
Abaixem la temperatura a 180º C i el coem a l'altura de la tercera part del forn però només amb aire i la part de baix durant una hora. Quan passen els primers vint minuts, tapem el motle amb un plat o amb paper de plata per tal que no se'ns creme per damunt i continuem coent fins al final, anant alerta que no se'ns creme i que cada forn és un món.
Quan estiga cuit, traiem el motle del forn i deixem que repose fora durant una mitja hora fins que estiga tebi. Ara posem el motle sobre un plat i hi bolquem el bescuit.


En estar fred del tot, l'empolsinem, si volem, amb sucre glacé i ja ens el podem menjar. Quan en fem un tall, apareixen les perles de xocolate repartides per tota la massa!!

divendres, 7 de novembre del 2014

CASSOLA DE ROVELLONS, LLONGANISSA I MAGRE

Els dies que puc guisar amb tranquil·litat m'agrada recuperar receptes tradicionals d'aquelles que fa un munt d'anys que no has fet i que saps que són bones. De casualitat en vaig trobar una per la xarxa que era pràcticament idèntica a una que feia ma mare, llevat que ma mare hi posava vi i la que jo m'hi vaig trobar no en duia. Són tot variacions d'uns mateixos ingredients de muntanya on les nostres àvies s'inventaven plats diferents per fer més agradable la menjuga diària. A més, el poder cuinar en cassola de fang els canvia el sabor als aliments, trobe que els fa més gustosos que fets en una d'acer.

CASSOLA DE ROVELLONS, LLONGANISSA I MAGRE

INGREDIENTS:
500g de rovellons
300g de llonganisses de Ca Nàcher (8 llonganisses)
300g de cap de magre de porc a trossos
4 cullerades soperes de pinyons
8 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Julivert fresc
Sal
1 got de vi ranci (jo no en tenia i en vaig posar de Moriles)

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire.
 
Fem ben nets els rovellons i els tallem a trossos no massa menuts. Els posem al fons de la cassola.
Tallem les llonganisses en quatre parts i les hi afegim junt amb el cap de magre. 

Ara tallem el julivert (un bon pessic) i l'aboquem. 
Tirem per damunt els pinyons. Salem i aboquem l'oli cru. Li afegim el got de vi. 
 
Tapem la cassola i l'enfornem a 1/3 de l'altura del forn. Abaixem la temperatura del forn a 180-170ºC i només amb la funció de sota i l'aire.
Coem al forn durant 40 minuts amb l'olla tapada.
Passat aquest temps, destapem la cassola i continuem coent-ho tot durant altres 10 o 15 minuts. Aquesta part ja la faig amb el forn apagat per tal d'aprofitar-ne la temperatura que hi resta.
 
En estar, traiem la cassola del forn amb molta cura de no cremar-nos i ja ho podem servir. 
 
Queda un plat boníssim i per a sucar-hi una barca de pa sencera!!!

divendres, 31 d’octubre del 2014

COCA TAPADA DE PASTA FULLOSA AMB BACÓ, DÀTILS I FORMATGES

L'altre dia em van explicar una recepta de coca tapada que, de tot d'una que me la van dir, vaig pensar que l'havia de fer. Una mica "canviada", tot s'ha de dir. 

COCA TAPADA DE PASTA FULLOSA AMB BACÓ, DÀTILS I FORMATGE


INGREDIENTS:
2 plaques de pasta fullosa del LIDL
200g de bacó fumat
200g de formatge Brie
150g de formatge d'untar
16 dàtils sense pinyol
1 polsim de pebre blanc
2 ous

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 250 graus a dalt, a sota i amb aire.
En una safata de forn, posem un full i al damunt escampem la primera de les plaques de pasta fullosa. la punxem per totes bandes llevat de les vores. La pintem amb un dels ous batuts. 

Per damunt li col·loquem el bacó ben repartit per tota la superfície. Fem el mateix amb el formatge Brie. 
Tallem els dàtils a trossets amb un ganivet i els repartim igualment. Empolsinem amb una miqueta de pebre blanc (sense passar-nos-en).
Agafem ara la segona de les bases de pasta fullosa i la untem amb el formatge deixant un "marc" d'un centrímetre a les quatre vores.

Amb molta cura, tapem la base primera amb aquesta segona, deixant que el formatge quede a la part de baix.
Doblem les vores i les aixafem amb una forquilla per tal que se segellen totes dues masses. Amb més ou batut, pintem tota la superfície de la coca, de manera generosa, sense por.

Enfornem la coca a la part mitjana del forn i n'abaixem la temperatura a 200º C. Continuem coent-hi la coca fins que la vejam daurada i pujada. Jo la vaig tindre coent-se al forn durant una mitja hora, però, alerta que cada forn és un món!!
Quan ja és cuita, la traiem del forn i deixem que es gele una miqueta.

En estar tèbia ja es pot menjar, però millora si es menja d'un dia per l'altre. Fàcil de fer, bona i súper calòrica!!

divendres, 24 d’octubre del 2014

PASTÍS CRUIXENT DE NUTELLA

Aquest pastís és per a xocolataddictes com jo. El vaig veure per primera vegada en el mur d'una amiga mallorquina, la Marga Puigserver i des de llavors ençà que em venien ganes de fer-lo. A més a més, és súper fàcil!!! Només cal temps per a realitzar-lo i ja està. N'he buscat maneres de fer per la xarxa i, d'ací i d'allà, n'he fet la meua pròpia versió. Ara, de règim no és, que conste!! Per això, millor menjar-ne només un tall xicotet, no com jo, que, si no m'arriben a parar, me l'acabe!! És broma!! Amb un trosset en vaig tindre prou!! Sóc molt fan de la Nutella, però també m'agrada molt la Nocilla, així que, cadascú que trie el que més li agrade.

PASTÍS CRUIXENT DE NUTELLA


INGREDIENTS:
1 paquet de neules (en vaig trobar al Mercadona)
800g de Nutella (o de Nocilla)
Lacasitos de colors
Conguitos

PREPARACIÓ:
Primer de res, hem de preparar un plat pla. Si no és pla del tot, se'ns trencaran les neues, que, com ja sabeu, són molt i molt fràgils. També ens cal la part d'un motle de rebosteria desmuntable que siga de la mida de les neules. Això ens facilitarà molt la feina. Però, si no en tenim, tampoc no passa res.
Posem a escalfar el pot de Nutella (o de Nocilla) al bany maria per tal que es pose blana. Hi ha receptes que ho fan amb el microones, però sempre és més perillós, perquè podem cremar el xocolate si no hi anem amb compte. 
Quan la Nutella ja està líquida, pintem una mica el plat i posem la primera de les neules. Així, no se'ns mourà gens i ens serà més fàcil que quede bé. Posem el motle desmuntable i continuem pintant tota la neula amb Nutella amb l'ajuda d'un pinzell de rebosteria de silicona. Jo he mantingut la Nutella al bany maria i he muntat el pastís amb el plat damunt del banc de la cuina perquè és més còmode.
El paquet de neules en té més de vint. De nosaltres depèn l'alçada, el gruix del pastís. Ara no recorde quantes n'hi vaig posar jo. Crec que dihuit neules en total.
A la neula de damunt, la untem amb l'ajuda d'una espatuleta de pastisseria o d'un ganivet llis. Ara, traiem el motle i untem les vores del pastís amb compte de no embrutar el plat.
Comencem a decorar les vores amb els Lacasitos i els Conguitos de la manera que més ens agrade i, en estar, la deixem reposar durant un parell d'hores al frigorífic per tal que la Nutella s'enduresca una mica.
He vist a diverses receptes que posen el pastís al congelador durant una hora i també fa el mateix efecte, però jo no ho vaig provar.
Quan l'hem de servir, la traiem del frigorífic i en fem talls regulars, no massa grans, perquè resulta molt alimentosa. I ja està. A passar un gust!!

dijous, 9 d’octubre del 2014

BACALLÀ AMB CEPS

El bacallà ens agrada molt a casa i els ceps, també. L'altre dia m'abellia unir tots dos ingredients i m'hi va eixir un plat deliciós!!!

BACALLÀ AMB CEPS


INGREDIENTS:
1100g de bacallà congelat al punt de sal
3 cebes
1 grapat de ceps secs
2 gots d'aigua mineral o filtrada
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Pebre blanc
Sal

Per a la picada:
8 ametles fregides
2 alls
1 galeta maria
Sal
Un bon grapat de julivert

PREPARACIÓ:
Posem els ceps sec a remulla en l'aigua mineral o filtrada. Tallem la ceba a plomes fines. Posem les dues cullerades d'oli d'oliva de Beneixama a la cassola i quan fumege, li aboquem la ceba i un polsim de sal. Remenem amb un cullerot de fusta perquè s'impregne tota i continuem sofregint a foc baix fins que estiga ben daurada i sense cremar-se.
Colem els ceps i en reservem el líquid del remullat. Els afegim a la cassola i continuem fregint durant uns minuts perquè els dos ingredients s'hi amalgamen. Hi afegim 3/4 de got del líquid d'arremullar els ceps i coem a foc viu durant uns 10 minuts o fins que quasi s'haja begut aquest líquid.
Posem els talls de bacallà descongelat amb la pell a la part de baix a la cassola i deixem que coga uns minuts a foc baix. Li afegim un polsim de pebre blanc per damunt dels trossos de bacallà. Seguidament li afegirem un got del líquid d'arremullar els ceps i pugem el foc fins que faça xup-xup.
Mentrestant, preparem la picada. Posem la sal al morter i els dos alls pelats. Els reduïm a una pasta fina. Llavors, hi afegim les ametlles i seguim picant. En estar ben picat, hi afegim el julivert  i la galeta maria i ho piquem tot fins que quede una massa uniforme. Amb una mica del brou de cocció, anem deixatant la picada fins que la tindrem al punt que ens agrade. L'aboquem, llavors, a la cassola i continuem coent-hi el bacallà durant uns minuts. 



Apaguem el foc, deixem reposar uns minutets i ja el podem servir a taula.
Queda un plat gustosíssim i on t'hi pots sucar una barca de pa!!

divendres, 3 d’octubre del 2014

BAJOQUETA REDONA A LA VINAGRETA

Aquest plat és un d'aquells que fa la meua sogra Pilar i que a mi m'agraden molt. És molt senzill i, si la bajoqueta és tendra i bona, resulta gustosíssim!! 

BAJOQUETA REDONA A LA VINAGRETA


INGREDIENTS:
1 kg de bajoqueta redona (mongeta rodona)
200 g de tonyina al natural (unes 4 llandetes)
3 ous
1 dit de vinagre de poma
2 dits d'oli d'oliva de Beneixama
Sal

PREPARACIÓ:
Amb les mans, els llevem les puntes a les bajoquetes i les partim a trossos de quatre dits de llarg o conforme ens semble més de gust. 
Posem a bullir aigua mineral o filtrada en una olla. Quan bull a foc viu, li afegim un polsim de sal i tota la bajoqueta preparada d'una vegada. Quan torne a bullir l'aigua, comptem aproximadament quinze minuts de bull. Es tracta que la bajoqueta quede cuita però "al dente". Si ens en passem amb la bullida ens quedarà massa blana.
Mentre es cou la bajoqueta, podem posar a bullir els ous fins que es facen durs.
Quan està cuita la bajoqueta, la colem i la posem en un llibrell gran.
Pelem els ous i els fem a trossos. Els aboquem per damunt.
Obrim les llandes de tonyina al natural, els escorrem el suc i l'afegim a la bajoqueta i els ous.
En un got, posem un dit de vinagre de poma i mitja culleradeta (de les de cafè) de sal. Quan estiga ben dissolta la sal, hi posem dos dits d'oli d'oliva de Beneixama. Batem tots tres ingredients fins que emulsione i s'hi faça una vinagreta.



En estar, l'aboquem sobre la bajoqueta, mesclem tot bé amb un parell de cullerots i deixem que l'amanida es refresque a la nevera ben tapada amb un plàstic film o en un recipient hermètic.
Tot i que es pot menjar de seguida, està molt més bona si està freda o més fresqueta de la nevera. El millor és fer-la d'un dia per a l'altre.