divendres, 25 d’abril del 2014

CRESPELLS MALLORQUINS

Pasqua, a Mallorca és, entre d'altres moltes coses sinònim de "crespells". Es tracta d'un dolç típic mallorquí que té, com no podia ser d'una altra manera, "saïm" que és com es diu a Mallorca el "sagí". Del seu origen no se'n sap res del cert, tot i que podrien ser d'origen jueu, segons la tradició, o d'origen grec, segos d'altres. Vinguen d'on vinguen el cas és que és un dolç molt bo de fer i d'un resultat saborós. I com passa sempre que parlem de cuina tradicional, de receptes de crespells n'hi ha un munt!! Jo vaig tirar pel dret i em vaig guiar per un dels blogs de cuina tradicional mallorquina que considere dels millors: Bojos per la cuina. La vaig seguir fil per randa i el resultat va ser boníssim!!

CRESPELLS MALLORQUINS


INGREDIENTS:
  • 200 g de sagí en textura pomada
  • 250 g de sucre glacé
  • 2 rovells (o vermells) d’ou
  • 20 g d’oli d’oliva de Beneixama
  • 60 g de suc de taronja colat
  • 560 g de farina (i un poc més per enfarinar la superfície de treball)
PREPARACIÓ:
Traiem el sagí o saïm de la nevera una bona estona abans d'usar-lo per tal que tinga una textura com d'ingüent.

 Mesclem el saïm amb el sucre en pols. Hi afegim l’oli, el suc de taronja colat i els rovells o vermells d’ou. 
 










Ara hi incorporem la farina per tandes. Jo la vaig anar cernent a poc a poc sobre el llibrell. Hem de treballar la pasta el mínim temps possible. La tapem amb un drap de cotó i la deixem reposar almenys 1 hora a temperatura ambient.
Folrem dues llandes de forn amb paper sulfuritzat. Passat el temps de repòs, enfarinem generosament la superfície de treball i hi estenem la pasta amb l’aprimador. La pasta es treballa molt bé i no sol estellar-se. 
 
Tallem els crespells amb els motlles i els col·loquem damunt les llandes, una mica separats els uns dels altres perquè creixen una miqueta quan els coem.
 
Quan tinguem mitja llanda a punt, encendrem el forn a 170º.
En ser calent el forn i tenir a punt la primera llanda, l'enfornem i la coem durant aproximadament 15 m. Com que cada forn és un món, hem d'anar vius a l'hora de coure-hi els crespells. En el de ma casa, amb funció dalt, a sota i amb aire es van fer en poc més de 14 minuts. Com diuen molt bé els amics de "Bojos per la cuina": "és difícil precisar el temps, perquè cada forn és diferent; a més, el temps de cocció depèn també del gruix".
En ser cuita la primera llanda, n'enfornem la segona. No els traurem de la llanda fins que estiguen ben freds. Llavors els podem guardar dins de pots hermètics i es conserven bé almenys 15 dies, si no te'ls acabes abans...
A l'hora de servir-los els podem ensalgar o emposinar de sucre glacé. Queden boníssims i acompanyen molt bé un cafenet o un gotet de mistela.

6 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

Que bons, Francesc! I els has donat una forma molt bonica!

No tot són postres ha dit...

Vaig seguir tot el procés pel face... heheh
Han de ser molt bons Francesc!

PTNTS
Dolça

Unknown ha dit...

Si que fan molt bona fila

Muas

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Francesc; Els crespells, la recepta i el blog -bojos per la cuina- són un encant, al igual que aquets crespells que has fet que tenen un aspecta de mossegada...
Salutacions Francesc¡¡ :O)

Mònica Tarradellas ha dit...

Han de ser deliciosos...així tan ensucradets...! Una abraçada!

Francesc ha dit...

Marina: Moltes gràcies!! :D

MGlòria: tu ets una privilegiada!! :D

Gemma: feien un aspecte molt aparent. Sort del principiant. :D

JosepB: tu que em mires amb bons ulls!! :D

Mònica: eren boníssims!!! :D