divendres, 2 de maig de 2014

QUIX DE CEBA, ROVELLONS I LLONGANISSA

L'altre dia havíem d'anar d'excursió amb els alumnes i tocava dinar de picnic. Per això em vaig idear una mena de quix amb ingredients tradicionals de per ací. I va eixir molt i molt bona!!!

QUIX DE CEBA, ROVELLONS 
I LLONGANISSA


INGREDIENTS:
10 llesques de pa integral sense corfa
4 cebes
300g de rovellons
150g de formatge Brie
100g de formatge Grana Padano
6 llonganisses de Ca Nàcher
4 ous
2 cullerades soperes de pinyons
Orenga
2 claus d'olor
1 puntada de pebre blanc
2 cullerades d'oli de Beneixama
Mantega (per a untar 

PREPARACIÓ:
Untem un moltle desmuntable de vores altes amb mantega. Tallem un redolí de paper de forn de la mida de la base del motle anterior, el col·loquem dins i l'untem amb més mantega.
Agafem les llesques de pa i les aprimem amb el corró fins a la meitat del seu gruix. Les anem col·locant al motle de manera que  se superposen les unes a les altres.
Tallem les cebes en ploma i les reservem.
En una paella posem una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama i, en estar ben calent, hi aboquem la ceba i un polsim de sal. Abaixem el foc i anem remenant-la amb un cullerot de fusta de manera que vaja fent-se daurada i tendra. Si veiem que corre perill de cremar-se, li podem anar afegint cullerades d'aigua mineral perquè assolisca un coloret daurat i abellidor.
Trossegem els rovellons (ben nets, prèviament) i els sofregim lleugerament en una paella amb una cullerada d'oli d'oliva a foc viu. 
Posem el foc a escalfar el forn a 180ºC a dalt, a sota i amb l'aire.
Trossegem els formatges i les llonganisses. A les llonganisses no els llevarem la tripa en tallar-les.
Una vegada feta la ceba, li llevem tot el brou que haja soltat i la col·loquem dins del motle. 
Ara hi posarem els rovellons sofregits.
Damunt hi col·locarem les llonganisses i els formatges distribuïts per tota la superfície.
Posem els claus d'olor en un morter i els reduïm a pols.
En un llibrell alt posem els ous, el pebre blanc, els claus d'olor picats i una mica de sal i ho batem tot plegat.
Amb l'ajuda d'un pitxeret repartirem els ous batuts sobre el motle. Pegarem un parell de colps secs sobre una superfície dura perquè qualsevol bombolla d'aire se'n vaja. 
 

Empolsinem la superfície amb orenga seca i els pinyons.
En assolir la temperatura adient el forn, enfornem el motle a una tercera part de l'altura total del forn.
N'abaixem la temperatura i el coem durant aproximadament mitja hora o quaranta minuts. 
Com sempre, cal tindre en compte que cada forn és un món i que es tracta que la quix quede cuita, però no cremada per damunt.
En estar tèbia, desemmotlem sobre una safata la quix i la servim. Resulta molt i molt bona i està igualment gustosa també freda.

7 comentaris:

Marina A.F. ha dit...

Molt bona idea per un dinar de picnic, Francesc. La tria d'ingredients ha de quedar molt bona! Els teus alumnes devien quedar ben contents. Petons

Marta e-cuina ha dit...

Quina quix més original, Francesc, ha d'estar boníssima!.
I molt bona la idea de fer servir pa com a base... Me l'apunto!

Chus Castro ha dit...

Genial aquesta quix amb productes de casa nostra. I la base feta amb pa és una idea fantàstica que m'apunto. Un dinar de picnic de luxe. Bon cap de setmana.

Gemma ha dit...

Aquesta quiche segur que va ser l'enveja entre els teus alumnes i companys de feina, je je je...
M'agrada la base amb pa de motlle, ho trobo molt original. M'apunto la idea ;)

M Glòria ha dit...

Ostres... amb pa de motlle... m'agrada l'idea!
PTNTS
Dolça

Gemma ha dit...

Peazo Kix i la base amb pa molt bó.
Muas

Francesc ha dit...

Hola a totes: moltíssimes gràcies pels vostres comentaris. Disculpeu-me que no us responga personalitzadament. Vaig una miqueta de bòlit!! ;D