Fa uns dies vaig publicar una quix que havia fet per a una excursió. Realment en vaig fer dues. Aquesta n'és l'altra. Diferent de l'anterior, és clar. No era cas de portar-n'hi dues d'iguals!! La massa, fàcil de fer i gustosíssima!!
QUIX DE CUIXOT I XAMPINYONS
INGREDIENTS:
Per a la la pasta:
Per a la pasta brisa (o 1 làmina de pasta brisa de compra):
250g de farina
125g de mantega
1 ou
1 culleradeta de sal
1/2 got d'aigua molt freda
Per al farciment:
2 cebes grans
Xampinyons
Cuixot
Formatge manxec curat
Tomates cirerol
2 ous
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
3 clares pasteuritzades
3 cullerades de formatge quark
100 ml de nata per cuinar
1 polsimet de pebre blanc
PREPARACIÓ:
Primer
de res, prepararem la masssa. És important que l'aigua estiga molt
freda, per a això, podem deixar-la uns minuts al congelador.
En
un bol tamisem la farina junt amb la sal. Hi afegim la mantega a
trossets i ho anem mesclant tot amb un cullerot de fusta. Finalment, ho
freguem tot amb les mans fins que tot tinga un aspecte de miques. Ara li
aboquem l'ou i continuem mesclant amb les mans, però no massa. A
l'últim, li aboquem l'aigua ben freda i mesclem una miqueta més. Agafem
la massa i l'emboliquem amb paper film. La deixem a la nevera una hora
com a mínim. Jo la hi vaig deixar tres hores.
Mentrestant, podem anar preparant el farciment.
Tallem les dues cebes a plomes. En una paella posem les dues cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i, en estar, hi aboquem la ceba. L'anem sofregint a foc lent sense parar de remenar fins que estiga bent tova i amb un aspecte daurat. En estar, la reservem.
A la mateixa paella sofregirem els xampinyons, tallats a quarts, a foc viu. Han de quedar fregits però no gomosos. Quan estiguen llestos, els reservem també.
Tallem el cuixot a llesquetes ben primes i el reservem.
Greixem i enfarinem el motle que usarem per a la quix.
Tallem les dues cebes a plomes. En una paella posem les dues cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i, en estar, hi aboquem la ceba. L'anem sofregint a foc lent sense parar de remenar fins que estiga bent tova i amb un aspecte daurat. En estar, la reservem.
A la mateixa paella sofregirem els xampinyons, tallats a quarts, a foc viu. Han de quedar fregits però no gomosos. Quan estiguen llestos, els reservem també.
Tallem el cuixot a llesquetes ben primes i el reservem.
Greixem i enfarinem el motle que usarem per a la quix.
Passat
el temps de frigo de la massa, enfarinem abundantment la superfície de
treball i amb l'ajuda d'un aprimador estirem la massa fins que estiga
ben prima. Hem d'anar enfarinant la superfície i el corró a cada cert
temps perquè la massa és molt enganxosa. Quan vejam que es pot enrotllar
bé, l'emboliquem amb el corró i la col·loquem sobre el motle. Amb els
dits l'anem acoblant bé i tallem el sobrant de massa.
Posem a escalfar-se el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire.
Punxem el cul del motle amb una forqueta i li aboquem, ben repartits, en aquest ordre: els xampinyons, el cuixot tallat a llesquetes i, finalment, la ceba.
Com haureu observat, no hi hem posat sal. El cuixot li n'aportarà la necessària.
Ara
preparem la crema: en un pitxer alt posem la nata, el pebre blanc, els ous, les clares i el formatge Quark. Ho batem tot ben batut
fins que presente un aspecte homogeni i sense grumolls.
Aboquem la crema sobre la quix i la repartim. Per damunt li col·loquem triangles no massa gruixats de formatge manxec curat i unes quantes tomates cirerol partides per la meitat.
Enfornem la quix a un terç de l'altura total del forn i l'anem coent durant 45-50 minuts, tot depenent de cada forn.
Quan estiga ben daurada, la'n traiem i deixem que s'entebie una mica.
Ens la podem menjar tant tèbia com freda. Resulta molt gustosa.