divendres, 29 de maig del 2015

QUIX DE CUIXOT I XAMPINYONS

Fa uns dies vaig publicar una quix que havia fet per a una excursió. Realment en vaig fer dues. Aquesta n'és l'altra. Diferent de l'anterior, és clar. No era cas de portar-n'hi dues d'iguals!! La massa, fàcil de fer i gustosíssima!!

QUIX DE CUIXOT I XAMPINYONS

INGREDIENTS:
Per a la la pasta:
Per a la pasta brisa (o 1 làmina de pasta brisa de compra):
250g de farina
125g de mantega
1 ou
1 culleradeta de sal
1/2 got d'aigua molt freda

Per al farciment:
2 cebes grans
Xampinyons
Cuixot
Formatge manxec curat
Tomates cirerol
2 ous
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
3 clares pasteuritzades
3 cullerades de formatge quark
100 ml de nata per cuinar
1 polsimet de pebre blanc

PREPARACIÓ:
Primer de res, prepararem la masssa. És important que l'aigua estiga molt freda, per a això, podem deixar-la uns minuts al congelador.
En un bol tamisem la farina junt amb la sal. Hi afegim la mantega a trossets i ho anem mesclant tot amb un cullerot de fusta. Finalment, ho freguem tot amb les mans fins que tot tinga un aspecte de miques. Ara li aboquem l'ou i continuem mesclant amb les mans, però no massa. A l'últim, li aboquem l'aigua ben freda i mesclem una miqueta més. Agafem la massa i l'emboliquem amb paper film. La deixem a la nevera una hora com a mínim. Jo la hi vaig deixar tres hores.
Mentrestant, podem anar preparant el farciment.
Tallem les dues cebes a plomes. En una paella posem les dues cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i, en estar, hi aboquem la ceba. L'anem sofregint a foc lent sense parar de remenar fins que estiga bent tova i amb un aspecte daurat. En estar, la reservem. 
A la mateixa paella sofregirem els xampinyons, tallats a quarts, a foc viu. Han de quedar fregits però no gomosos. Quan estiguen llestos, els reservem també.
Tallem el cuixot a llesquetes ben primes i el reservem.
Greixem i enfarinem el motle que usarem per a la quix.
Passat el temps de frigo de la massa, enfarinem abundantment la superfície de treball i amb l'ajuda d'un aprimador estirem la massa fins que estiga ben prima. Hem d'anar enfarinant la superfície i el corró a cada cert temps perquè la massa és molt enganxosa. Quan vejam que es pot enrotllar bé, l'emboliquem amb el corró i la col·loquem sobre el motle. Amb els dits l'anem acoblant bé i tallem el sobrant de massa.
Posem a escalfar-se el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire. 
Punxem el cul del motle amb una forqueta i li aboquem, ben repartits, en aquest ordre: els xampinyons, el cuixot tallat a llesquetes i, finalment, la ceba. 
 
Com haureu observat, no hi hem posat sal. El cuixot li n'aportarà la necessària.
Ara preparem la crema: en un pitxer alt posem la nata, el pebre blanc, els ous, les clares i el formatge Quark. Ho batem tot ben batut fins que presente un aspecte homogeni i sense grumolls.
Aboquem la crema sobre la quix i la repartim. Per damunt li col·loquem triangles no massa gruixats de formatge manxec curat i unes quantes tomates cirerol partides per la meitat.
Enfornem la quix a un terç de l'altura total del forn i l'anem coent durant 45-50 minuts, tot depenent de cada forn.
Quan estiga ben daurada, la'n traiem i deixem que s'entebie una mica. 
 
Ens la podem menjar tant tèbia com freda. Resulta molt gustosa.

divendres, 22 de maig del 2015

FLAM DE DÀTILS

Els dàtils són uns fruits molt gustosos i més encara si són d'Elx. L'altre dia me'n quedaven uns quants a casa i ningú no els en feia el cas. Pensant què fer-ne se'm va acudir fer amb ells un flam i, de passada, aprofitar uns ametlats que m'havien quedat de Nadal i que estaven massa secs per a menjar-se'ls a mos redó. El resultat va ser molt bo.

FLAM DE DÀTILS



INGREDIENTS:
18 dàtils sense pinyol
8 ametlats (o 100 g d'ametla mòlta amb pell i tot)
5 ous
1/2 litre de llet descremada
6 cullerades soperes de sucre
3 cullerades soperes de sucre per a fer-ne un caramel

PREPARACIÓ:
Tallem els dàtils amb un ganivet el més menut que puguem i els reservem. Piquem els ametlats en una picadora fins a reduir-los a pols. 
Posem ara en un llibrell alt els dàtils amb la meitat de la llet i el sucre i els batem fins a triturar-los del tot. Li aboquem ara la resta de la llet, els ous i els ametlats picats i continuem batent-ho tot fins que quede una massa homogènia.
Posem a escalfar el forn a 200ºC a dalt, a sota i amb l'aire.
Preparem un caramel suau tot calfant amb molta cura les tres cullerades soperes de sucre en un cassó d'acer. Aboquem el caramel al motle del flam i li peguem voltetes per a repartir-lo per tota la base i una mica per les vores.
En una safata de forn en posem una altra de vores altes i, a dintre, el motle. Aboquem dins del motle la mescla anterior. Omplim d'aigua la safata de vores altes fins que falte un dit per arribar a la vora del motle del flam. 
Enfornem el flam a la meitat de l'altura total del forn i el posem només a funció forn de sota i n'abaixem la temperatura a 150-160ºC.
L'anirem coent al bany maria durant una hora o una hora i quart. Comprovarem que està cuit quan en punxar-lo amb un ganivet aquest n'insca net.
En estar cuit, el traiem del forn i deixem que es refrede. Quan estiga a temperatura ambient, el posarem al frigorífic durant unes hores perquè s'acabe d'assentar. Jo el vaig deixar tota una nit tapat amb un paper de plata.
Quan l'hàgem de servir, passem un ganivet per la vora del motle i el capgirem sobre una safata que li seguisca la forma. En el meu cas, redona. I ja està. 
És un dolç fresc i saborós.

divendres, 15 de maig del 2015

POLLASTRE AMB VERDURETES

El pollastre dóna molt de sí i a mi m'agrada preparar-lo de moltes maneres. El d'avui és un pollastre que no té més secret que el temps de cuita, d'anar coent-lo molt a poc a poc. Queda boníssim!!

POLLASTRE AMB VERDURETES

INGREDIENTS:
1/2 pollastre de Ca Nàcher tallat a trossos menuts
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
La part verda d'un porro gran
6 alls
2 bajoques (=pebres=pebrots) roges
2 tomates de la pera ben madures
1/2 got de vi dolç
1/2 got d'aigua
Sal
1 polsimet de pebre blanc
1 polsimet de canella de Ca Manolo

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar-se l'oli en una paella i, quan estiga ben calent, hi posem un dels alls amb pell i tot. Hi afegim el pollastre i l'anem sofregint fins que quede ben daurat per totes bandes i sense cremar-se. En estar, el reservem.
La part verda del porro la tenia reservada d'un plat anterior. És una part molt gustosa i que molta gent llança sense usar. Tallem la part verda del porro ben rentada de qualsevol resta de terra a trosos ben menuts amb l'ajuda d'un ganivet de serreta o amb les tisores. La fregim a foc ben baix a la paella fins que estiga ben tendre. Ara li aboquem les tomates a trossets i les bajoques tallades a rodanxetes primes junt amb la resta dels alls amb pell i tot. Ho anem sofregint tot a foc lentíssim fins que prenga l'aspecte d'una melmelada. Aproximadament uns tres quarts d'hora o més.
Ara posem el sofregit en una cassola. Damunt, el pollastre. Salem, afegim el pebre blanc i la canella, el vi i l'aigua.
Coem a foc viu perquè arrenque el bull. Quan bulla, abaixem el foc al mínim i el deixem fent xup-xup, amb la tapadora posada, durant una hora o una hora i quart. 
Estarà al punt quan s'haja begut pràcticament tot el brou. Llavors, només ens queda servir-lo a taula i passar-hi un guster!!

divendres, 8 de maig del 2015

QUIX DE SALMÓ I SURIMI

L'altre dia teníem una excursió de l'institut en pla "muntanya i paisatge" i vaig pensar que estaria bé dur alguna cosa mengívola per a tots. Feia temps que volia preparar una quix, però fent-ne jo la massa. Cercant per la xarxa vaig trobar un munt de receptes de pasta brisa i al final de tot plegat jo me'n vaig idear la meua. Poc original, això sí, però boníssima. Res (o poc) a veure amb les de compra.

QUIX DE SALMÓ I SURIMI


INGREDIENTS:
Per a la pasta brisa (o 1 làmina de pasta brisa de compra):
250g de farina
125g de mantega
1 ou
1 culleradeta de sal
1/2 got d'aigua molt freda

Per al farciment:
1 porro (només la part blanca)
Salmó fumat
Surimi
Formatge de cabra
1 cullerada d'oli d'oliva de Beneixama
2 ous
3 clares pasteuritzades
3 cullerades de formatge quark
100 ml de nata per cuinar
1 polsimet de pebre blanc
1 polsimet d'anet

PREPARACIÓ:
Primer de res, prepararem la masssa. És important que l'aigua estiga molt freda, per a això, podem deixar-la uns minuts al congelador.
En un bol tamisem la farina junt amb la sal. Hi afegim la mantega a trossets i ho anem mesclant tot amb un cullerot de fusta. Finalment, ho freguem tot amb les mans fins que tot tinga un aspecte de miques. Ara li aboquem l'ou i continuem mesclant amb les mans, però no massa. A l'últim, li aboquem l'aigua ben freda i mesclem una miqueta més. Agafem la massa i l'emboliquem amb paper film. La deixem a la nevera una hora com a mínim. Jo la hi vaig deixar tres hores.
Mentrestant, podem anar preparant el farciment.
Tallem la part blanca del porro per la meitat i, després, a trossets, de manera que ens queden com mitges llunes. 
Posem a escalfar l'oli a la paella i, quan estiga calent, hi aboquem el porro tallat i l'anem sofregint fins que estiga cuit però encara una mica cruixent. En traiem el porro i el reservem.

Greixem i enfarinem el motle que usarem per a la quix.
Passat el temps de frigo de la massa, enfarinem abundantment la superfície de treball i amb l'ajuda d'un aprimador estirem la massa fins que estiga ben prima. Hem d'anar enfarinant la superfície i el corró a cada cert temps perquè la massa és molt enganxosa. Quan vejam que es pot enrotllar bé, l'emboliquem amb el corró i la col·loquem sobre el motle. Amb els dits l'anem acoblant bé i tallem el sobrant de massa.
Posem a escalfar-se el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire. 
Punxem el cul del motle amb una forqueta i li aboquem, ben repartit, el porro. 


Distribuïm per damunt el salmó i el surimi (a trossos o sencer) de manera que n'hi haja per tots els costats.
Ara preparem la crema: en un pitxer alt posem la nata, el pebre blanc, l'anet, els ous, les clares i el formatge Quark. Ho batem tot ben batut fins que presente un aspecte homogeni i sense grumolls.
Aboquem la crema sobre la quix i la repartim. Tallem el formatge de cabra a rodanxes i el col·loquem per damunt.
Enfornem la quix a la tercera part de l'altura del forn i el posem només en la funció de davall i amb l'aire. La courem durant aproximadament 45-50 minuts, tot depenent del forn de cadascú, és clar!
Quan estiga daurada per sobre, la traurem del forn i deixarem que s'entebie. Llavors, la podem desemmotlar i servir. També està boníssima freda i aguanta bé la congelació (si en queda algún bocí).

divendres, 1 de maig del 2015

PASTÍS DE POLLASTRE

El pollastre dóna molt de joc a la cuina i a mi m'agrada molt. Aquesta vegada vaig usar uns pits de pollastre casolans que feien molt bona pinta.

PASTÍS DE POLLASTRE

INGREDIENTS:
4 pits de pollastre desossats (aprox. 800 g)
3 talls de formatge curat
1 paquet de cuixot a trossets
1 pot d'olives farcides d'anxova
1 safata de xampinyons
4 grans d'all
1 branqueta de romaní
1 cullerada de mostassa
1 ou
1/2 got de llet (desnatada i sense lactosa)
Sal
2 polsims de pebre blanc
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
1 paquet de tomates cirerol

PREPARACIÓ:
Posem el forn a escalfar en funció a sota i amb l'aire a una temperatura de 200ºC.
Agafem un motlle d'alumini d'un quilo i mig de capacitat i l'untem amb l'oli. Podem usar un pinzell de cuina o fer-ho amb els dits.
Tallem els pits de pollastres a llenques fines i posem una primera capa al fons del motle. 


Per damunt li aboquem uns trossets de romaní i una mica de pebre blanc. 
 Seguidament, les olives, dos dels alls laminats i la meitat del paquet de cuixot a trossets. En estar, ho cobrim tot amb un i mig dels talls de formatge curat.
Per damunt d'açò, col·loquem una segona capa de filets de pit de pollastre ben fins. 

Li col·loquem a sobre els xampinyons laminats i passats prèviament per la paella amb una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama. L'altra meitat dels trossets de cuixot, més romaní, els altres dos alls laminats i un altre polsimet de pebre blanc. 
Per damunt, una altra tallada i mitja de formatge curat.
Acabem de tallar els pits de pollastre i cobrim la resta del motle.
Ara posem en un llibrellet alt l'ou sencer, la mostassa, la llet i la sal i ho passem un moment per la batedora. 

Aboquem açò dins del motle i li pequem un parell de sacsons suaus sobre el banc de la cuina o la taula per tal que n'isquen totes les bambolletes d'aire.
Enfornem el motle a la meitat de l'altura del forn, n'abaixem la temperatura a 180ºC i l'anem coent durant uns 45-50 minuts. Com sempre, tot depenent de cada forn.
Quan s'haja entebiat, el desemmotlem sobre la safata de servir i ja el tenim. Jo li vaig posar per acompanyar unes totatetes cirerol i unes olives farcides, tot fet a rodanxetes.
 Queda com un embotit fred molt gustós. Si n'haguera tingut, també li hauria posat una culleradeta d'allioli o alguna altra salsa.