diumenge, 28 d’octubre del 2012

PASTÍS DE XOCOLATE FÀCIL



Hi ha dies que abelleix moltíssim un tros de pastís i, més encara, si és de xocolate. Ahir era un d’aquells dies i m’hi vaig posar a la feina. No volia calfar-me massa el cap així que vaig modificar el típic pastís de iogurt i la gosadia va donar bon resultat.

PASTÍS DE XOCOLATE FÀCIL


INGREDIENTS:
2 ous
2 rovells d’ou
1 iogurt de pastís de gerds (marca “Hacendado”) que era el que tenia
2 mesuretes de sucre normal
1 mesureta de sucre glacé
2 mesures de farina
1 mesura de Maizena
1 mesura de cacau pur en pols “Nestlé” sense greix
1 sobre de rent “Royal”
1 got d’oli de gira-sol
1 pessiguet de sal
Mantega per a greixar el motlle
Farina per al motlle

COBERTURA:
200 g (8 barretes) de xocolate “Nestlé” de cobertura
75 g de mantega sense sal
Ametlles filetejades “Hacendado”

PREPARACIÓ:
Posem el forn a escalfar-se a dalt, a sota i amb aire a 200 graus.
Separem les clares dels rovells i els reservem. Posem les clares amb un pessiguet de sal en un bol i alcem amb la batedora fins que estiguen al punt de neu fort. En eixe moment, li afegim les dues mesures de sucre normal i tornem a batre fins que quede tan dur que en voltejar el bol, el merengue es quede adherit al fons i no caiga (alerta amb els malabarismes!!!). Ara trenquem els rovells amb una forqueta i els afegim als merengues sense deixar de batre, perquè no baixen.
En el cernedor, posem les dues mesures de farina, la mesura de Maizena, la de sucre glacé, el rent i la mesura de cacau pur en pols. Ho cernem tot sobre la mescla anterior mentre ho anem barrejant tot molt bé amb l’ajuda d’un batedor manual. Quan tot estiga ben barrejat, hi afegim l’oli i el iogurt i ho tornem a homogeneïtzar tot.
Agafem un motlle redó i el greixem amb la mantega. En estar ben greixat, li afegim farina per totes bandes. En estar, li peguem uns colpets suaus al motlle capgirat perquè en caiga l’excés.
Distribuïm la barreja del pastís de manera uniforme i el fiquem al forn.
Quan hagen passat 15 minuts, el pastís ja haurà pujat bastant. Ara és el moment d’abaixar el forn a 150 graus i continuem coent el pastís durant vint minuts més. En total ha estat coent-se durant 35 minuts.
En estar cuit, el traiem del forn i el deixem tres minuts damunt del banc de la cuina. Passat aquest temps, el capgirem sobre una reixeta i el desemmotllem perquè perda la humitat. Deixem que es refrede durant aproximadament una hora.
Ara preparem la cobertura. Posem en un cassó d’acer inoxidable la mantega a foc suau. En estar desfeta, li afegim el xocolate de cobertura i anem removent amb un cullerot de fusta fins que esdevinga una crema ben lluent. Hem d’anar alerta que no se’ns creme ni se’ns enganxe, per a això convé remoure-la contínuament.
Col·loquem el pastís i la reixeta sobre un plat més gran i li aboquem per damunt la cobertura fins que el tape per totes bandes. Jo he usat una cullera i m’ha anat molt bé. Encara amb el xocolate calent, li tirem per damunt les ametlles filetejades, tantes com voldrem.
Quan la cobertura s’ha solidificat, amb cura col·loquem el pastís sobre una plata redona i ja està.
No cal dir que el xocolate que ha caigut al plat de sota del pastís no es perd. Jo mateix m’he encarregat de menjar-me’l mesclat amb un pessiguet més d’ametlles filetejades.
Ha eixit boníssim!! És ben fàcil de fer. La mescla del xocolate amb les ametlles fa un tast deliciós. Acompanyat d’un cafenet ja és massa per a la carabassa!!! Ideal per a eixos dies que el cos et demana xocolate. A mi em passa a cada dia, però...

dilluns, 22 d’octubre del 2012

CIAMBELLONE DELLA GIOVANNA

La Giovanna Di Rosario és una bona amiga d'Oreto i meua que viu a Barcelona, tot i que ella és italiana, d'Arezzo. És especialista en literatura digital i membre del grup Hermeneia de recerca, que pertany a la Universitat de Barcelona. L'altre dia va preparar una deliciosa recepta dolça, un "ciambellone" i em va faltar temps per a demanar-li'n la recepta. El vaig preparar seguint les seues indicacions i va eixir boníssim!!

CIAMBELLONE DELLA GIOVANNA



INGREDIENTS: 
3 ous 
150 g de sucre 
150 grams de farina 
1 cullerada d'oli d'oliva de Beneixama
1 cullerada d'aigua 
Llevat 
Canella 
Mantega per al motlle 
Sucre glacé per a decorar 
Fruita (la que es vulga, jo faig fer servir  plàtans, nabius secs i ametlles (les ametlles són picades a daus)).

PREPARACIÓ: 
Separem els rovells de les clares. Batem les clares a punt de neu fort. En estar, hi afegim el sucre. Hi incorporem els rovells i continuem batent la barreja. 
Ara hi afegim la farina tamisada. Quan estiga llest, hi afegirem la cullerada d'oli i la d’aigua i, després, mesclem de nou; a continuació, hi afegim el llevat i un polsimet de canella (poca). Al final, hi posem la fruita tallada a trossos petits (quan es posa la fruita cal recórrer a un cullerot de fusta). Jo vaig tallar un plàtan a daus molt petits i també hi vaig afegir dos grapadets d'ametlles tallades a daus i un pessiguet de nabius secs. Ho vaig incorporar a la massa amb cura perquè no s'abaixara.
Untem el motle amb mantega i després s'hi aboca la mescla. Ho posem al forn a 180 graus (però es cobreix amb paper de forn, així queda més suau). S'hi va coure per espai de 25/30 minuts. Hem de tractar de no obrir el forn si podem i veure si està cuit amb un escuradents. Quan ix sec, ja està.
En estar, el vaig traure i el vaig abocar en una plata redona. Quan es va gelar, el vaig cobrir amb sucre glacé.
És molt important seguir l'ordre d'incorporació dels elements perquè el dolç quede com cal: suau, amb una textura entre el flam i el bescuit i amb un saboret per a llepar-se'n els dits!!
Tot, gràcies a la Giovanna. Bacione, cara!!