Feia
temps que tenia ganes de fer galetes, però mai no trobava el temps per a
fer-les. L’estiu és temps de relax i de poder fer allò que habitualment les
teues obligacions no et permeten fer. Així doncs, vaig posar fil a l’agulla i
vaig fer una cerca intensa de receptes de galetes per la xarxa. Volia que foren
d’ametla i això em va simplificar una mica la feina. Al blog “El món de lacuina” vaig trobar la recepta que em va semblar la més encertada, atesos els
comentaris elogiosos que hi vaig trobar. Com sempre, la vaig modificar una
miqueta.
GALETES
D'AMETLA
INGREDIENTS:
125
g de mantega
150
g de farina
50
g de sucre mòlt o glacé
125
g d'ametla mòlta sense pell “Hacendado”
La
pell d'un llimó
Per
a l’acabat final:
Sucre
glacé
Canella
mòlta de “Ca Manolo”
PREPARACIÓ:
Encenem
el forn a 200º amb la funció de dalt, a sota i amb l’aire.
Deixem
la mantega una bona estona fora de la nevera perquè es reblanisca. A l’estiu el
temps d'espera és més curt perquè fa més calor.
Com
que la recepta demana ametles torrades i jo no en tenia, vaig usar ametlla
mòlta sense pell. La vaig posar en una paella antiadherent, sense gens d’oli i
vaig estar removent-la amb una paleta de fusta durant uns vint minuts a foc
mitjà fins que va assolir un color dauradet i feia una oloreta deliciosa.
Ara
ratllarem la pell del llimó, i hi anirem molt amb compte de no ratllar la part
blanca, perquè amargueja i ens pot llançar a perdre les galetes.
En
un llibrell, posem, en aquest ordre, tots els ingredients: la mantega tova, la
farina, el sucre glacé, l'ametlla mòlta i les raspadures de llimó. Hem d’amassar
bé amb les mans fins que n’obtinguem una massa homogènia, compacta i en puguem
fer una bola.
Ara
enfarinarem la superfície on treballarem i amb el corró anirem estirant aquesta
bola fins a obtenir un gruix de 1/2 centímetre aproximadament
Amb
uns motlles per a galetes anem tallant-les segons la forma que més ens agrade.
Hem d’anar alerta perquè si anem molt de pressa, se’ns trencaran les galetes.
La massa és una mica trencadissa si no hi anem amb compte. Per a passar-les de damunt del banc a la safata vaig usar un ganivet pla tot fent-lo servir de pala.
A
mesura que anem retallant les galetes, les anirem posant a la plata, on haurem
posat un full de paper de forn.
La
safata la col·locarem a la tercera part inferior del forn. Courem les galetes durant 10
minuts. Quan hagen passat 8 minuts, situarem la plata de forn a les dues
terceres parts de l’altura del forn perquè es dauren una mica més.
Quan
hagen passat els 10 minuts, les en traiem i, quan estiguen ja entebiades, les
empolvorarem amb sucre glacé i canella mòlta. La combinació d’ambdós elements
els dóna un saboret deliciós. Tot i que també en vaig fer només amb sucre i només amb canella. Per variar una mica.
Són
unes galetes molt bones, fàcils de fer i que acompanyen molt bé un cafenet o on
te de mitja vesprada.
Uns últims advertiments: amb les quantitats de la recepta ixen ben bé dues llandes plenes.
En coure-les creixen una miqueta de grandària, no massa, però convé no col·locar-les a tocar les unes de les altres. Hem d'anar alerta amb el forn perquè cadascun és un món!!