dimecres, 14 d’octubre del 2009

ÀGORA


Diumenge passat vam anar a veure la pel·lícula "Àgora", d'Alejandro Amenábar. Feia temps que volíem anar a veure-la perquè per la propaganda que li havien fet ens semblava que estaria bé. I no ens va decebre gens ni mica.
La pel·lícula narra una part de la vida d'Hipàtia d'Alexandria, una dona excepcional, que va ser una "científica" primerenca. Li va tocar viure el declivi de l'Imperi Romà i l'auge del cristianisme. Atrapada enmig dels corrents que volen destruir la saviesa "pagana", en serà una víctima propiciatòria. Està molt ben narrada i té imatges d'una gran bellesa visual. Bé, la mateixa Rachel Weisz és una dona ben guapa, no cal dir-ho. Resulta molt curiós veure, per exemple, una missa celebrada en un temple egipci. Una de tantes sorpreses que amaga la pel·lícula, amb uns decorats magnífics. No semblen gens de cartó pedra. Recomanable? Crec que sí.

La imatge està treta de: http://kinoticias.files.wordpress.com/2009/09/agora-01.jpg

dilluns, 12 d’octubre del 2009

PASTÍS 9 D'OCTUBRE

Divendres passat vam celebrar la "Diada Nacional del País Valencià". Com no podia ser d'una altra manera, li esqueia un pastís. Pensant pensant, em vaig recordar d'un fabulós "pa de pessic d'avellanes i poma" que havien fet els amics de "La vella carmanyola". Jo sóc molt del xocolate i, tot partint de la recepta que ells proposaven (recollida de la "Mireia Carbó"), la vaig modificar una mica, tot donant-li un aire més "valencianista", ja us n'adonareu quan veureu les fotos. Ací teniu, doncs, la recepta del

PASTÍS 9 D'OCTUBRE

INGREDIENTS:
2 pomes

100 g d'avellanes torrades

200 g de sucre vainillat (o del normal)

200 g de farina
200 g de mantega

1 sobre de rent "Royal"

1 pessiguet de sal

3 ous

1 pessiguet més de mantega

1 mica més de farina

250 g de mantega

250 g de xocolate de cobertura "Nestlé"
1 copeta de licor d'avellana

1 potet de cireres confitades


PREPARACIÓ:
Preescalfem el forn a 180º C en la funció baix (i si teniu aire, també).
En un bol mescleu la mantega feta a trossets i el sucre. Poseu el bol 1 minut al microones a màxima potència i mescleu la mantega i el sucre fins que formen una massa. Si no teniu microones, paga la pena que deixeu que la mantega es reblanisca a temperatura ambient.
Hi afegiu un pessiguet de sal i continueu batent amb un batedor de varetes.

Agafeu les avellanes torrades i les piqueu fins a fer-ne farina. Com diuen els amics de ca la carmanyola, és molt pràctic fer-ho amb la picadora 1-2-3.

Afegim els ous d'un en un al bol (els mesclem bé abans d'afegir-ne el següent). En estar, passem la farina i el rent per un tamís i ho afegim al llibrellet amb l'ajut de les varetes. Quan estiga tot ben mesclat, hi afegirem les avellanes mòltes i també les mesclarem fins que quede una massa homogènia.
Ara pelarem les pomes, les tallarem a daus ben petits i les abocarem a la mescla anterior fins que quede tot ben barrejat.

Untarem el motle redó amb mantega i l'empolvorarem amb més farina. Per tal que no n'hi quede massa, podem posar el motle cap per avall i fer uns colpets perquè amolle la que li'n sobra.

Ara és el moment de llevar la funció "aire" al forn.
Aboquem la massa al motle i fem que quede ben repartida per tots els costats. Ens ocuparà un poquet més de la meitat del motle. L'enfornem i deixem que s'hi coga el bescuit durant 45 minuts. Com també diuen els amics de la Carmanyola, no hem d'obrir el forn fins que estiga cuit. Jo ho vaig fer així però vaig deixar-hi el bescuit cinc minuts més amb el forn ja apagat.

Mentre es cou el bescuit, podem anar fent-ne la cobertura. Per a això, posem en un cassó la mantega i el xocolate al foc mentre anem remenant contínuament perquè no se'ns creme. Quan ja està barrejat tot, fora del foc, li afegim el licor d'avellana (aquest licoret accentuarà el sabor a avellanes tan bo que fa el pastís una vegada acabat, però si no n'hi posem, no passa res) i seguim mesclant.
Si se'ns queda massa líquida (com em va passar a mi) podeu posar el cassó en un recipient ple d'aigua i glaçons perquè es qualle una mica.
Passat el temps de cuita, traiem el bescuit i deixem que repose uns vint minuts fins que es refrede fora del forn.

Col·loquem un plat o una plata més gran que el motle damunt i el desemmotlem. N'eixirà sense cap dificultat. Amb l'ajuda d'una espàtula podem untar la cobertura de manera que quede homogènia. Tallem les cireretes a trossets i les col·loquem per damunt tot fent una senyera. Deixem que passe una mitja hora i ja està bo per a menjar. La floreta va ser cosa d'Oreto, que és molt detallista.
El pastís va tindre tanta acceptació a casa que la meua sogra em va demanar que li'n fera un altre per a dur-lo als del seu grup de pintura, i aquesta va ser la variació: en comptes de cireretes confitades, borrumballes de xocolate de colors i cobertura col·locada fosa, més lluent i abellidora.


dimarts, 6 d’octubre del 2009

SALMÓ A LA CASSOLA

Ahir teníem convidada a casa una companya del departament i no sabíem què fer per a sopar. Finalment, ens vam decidir per un plat de peix, i d'ací va vindre tot.

SALMÓ A LA CASSOLA


INGREDIENTS:
Tres talls de salmó ben despinats.

7 o 8 gambetes
Pésols congelats
Ceba

1/2 gotet (dels de vi) de conyac
1/2 got d'aigua d'oli d'oliva del Xispes
Pebre negre
Sal

PREPARACIÓ:
Pelem les cebes i les tallem a rodanxes. En una cassola aboquem un raget d'oli i hi sofregim la ceba fins que quede ben daurada, sense cremar-se. Normalment, la ceba es desfarà en cércols i quedarà com un muntet de ceba tendríssima. Ara la'n traiem i la col·loquem en un plat ben escorreguda d'oli. En l'oli de la ceba sofregim les gambes fins que estiguen cuites. Les en traiem i les reservem. Si cal, hi aboquem una mica més d'oli. Ara sofregim els talls de salmó per tots els costats començant pel costat de la pell. Llevem el salmó de la cassola i hi aboquem els pésols congelats mentre fem que s'hi vagen fregint a foc viu primer i ben suau després. En estar tous, hi aboquem la ceba, les gambes i col·loquem per damunt el salmó. Salem tot. Empolsimem amb el pebre negre i hi aboquem el conyac i l'aigua. Ho deixem coure tot durant 15 minuts a foc suau. En traiem el salmó i el reservem. Tornem a coure tot a foc fort 5 minuts més i tornem a col·locar-hi el salmó reservat. Apaguem el foc, tapem la cassola i deixem que tot repose durant cinc o 10 minuts més i ja està. Només queda servir-lo i gaudir-ne.