L'estiu és una època propícia per a cuinar per a mi. Hi tinc més temps i puc dedicar-me a fer provatures a la cuina. Un dels blogs que m'agrada especialment és el de "Bojos per la cuina". Ací vaig trobar una entrada que parlava d'unes "Coquetes d'escalivada" que tenien una pasta facilíssima de fer i que, com he pogut comprovar, ix perfecta. La faig servir en la versió "coca grossa", ben estirada i fineta perquè cobresca bé la llanda del forn.
Com que a l'estiu hi ha moltes verdures i en un moment òptim de consum, em vaig idear aquesta
COCA D'ESTIU
INGREDIENTS:
Per a la coca: 100 g d’oli d’oliva de Beneixama
130 g de cervesa de sabor suau
390 g de farina fluixa
1 pessic de sal
Per al recapte:
1 ceba grossa
6 tomates de la pruna
1 pot de pebres escalivats (de 200g de pes net)
3 pots de tonyina al natural
2 ous durs
1 grapat de pinyons
50 g de formatge ratllat
1 pessic d'orenga
3 cullerades soperes d'oli de Beneixama
PREPARACIÓ:
En un llibrell, mesclem l'oli de Beneixama, la cervesa,
la sal i la farina tamisada a poc a poc. La treballem amb les mans fins que no
s’hi enganxe. Aquesta massa, si en respectem les proporcions, no té cap complicació i es fa en un tres i no res. L’estenem
en una safata de forn on haurem col·locat prèviament un paper de forn.Posem a escalfar el forn a 200 graus a dalt i a sota amb l’aire posat.
Pelem les cebes i les tallem a rodanxes fines. Posem a calfar les tres cullerades d'oli de Beneixama en una paella. En estar ben calent, hi aboquem la ceba i un polsimet de sal i l'anem sofregint fins que estiga ben daurada i sense cremar-se. Llavors, la'n traiem i l'escorreguem ben escorreguda de tot l'oli que puguem. Reservem l'oli i col·loquem la ceba per damunt de la coca tot distribuint-la-hi de la manera més uniforme possible. Empolvorem per damunt amb orenga
Agafem les tomates de la pruna i els llevem la pell i les vinces. Tallem la polpa a trossets, els salem, i els anem fregint amb l'oli sobrant d'abans.
Ara agafem el pot de pebres escalivats i els llevem el suc. Els tallem a trossets i els afegim a la paella on hi ha les tomates a meitat de sofregir. Cap al final, hi afegirem els pinyons perquè li donen un bon saboret al sofregit.
Obrim els potets de tonyina al natural i els traiem també el suc.
En estar el sofregit, el colem i li traiem tot el suc que podrem. El col·loquem damunt de la ceba i l'orenga. Per damunt anirà la tonyina. Amb un rall, ratllem els ous durs i els repartim per damunt de la coca.
Enfornem la coca durant aproximadament 20 minuts amb l'aire, a dalt, a sota. Passat aquest temps, la continuem coent però només amb l'aire i a sota.
Hem de vigilar la cuita perquè cada forn és un món i es tracta que la coca quede cuita i cruixent, no que se'ns creme.
I ja està.
Va eixir boníssimà i no té cap més secret. Com veieu és una coca de les que jo anomene "poti-poti" perquè hi pot cabre de tot. Es tracta de combinar els ingredients que més ens agraden i ja està. La pasta, com ja us he dit, és facilíssima de fer i queda perfecta si es respecten les proporcions dels ingredients.