divendres, 27 de febrer del 2015

CARXOFES ESTOFADES

Les carxofes són una verdura que m'encanta!! Ara que n'és època me'n faig un tip de menjar-ne de totes les maneres imaginables. Aquesta recepta és, a més de fàcil, molt dietètica i saborosa.

CARXOFES ESTOFADES


INGREDIENTS:
6 carxofes grosses de Benicarló (o 8 de menudes)
1 got de salsa de tomata casolana
1 got de brou casolà de verdures (o, si no, de pastilleta)
2 cebes grosses de Figueres (o 3 de mitjanes)
8 alls secs
4 cullerades soperes d'oli d'oliva de Beneixama
1 cullerada sopera de pebre roig de Ca Manolo
Sal
1 llimó

PREPARACIÓ:
Primer de tot, omplim un llibrell amb aigua i el suc del llimó per tal que no se'ns facen negres les carxofes. Les pelem i les tallem per la meitat i de cada meitat en fem tres trossos. De seguida que les tallem, n'anem posant els trossos en el llibrell.
Ara pelem les cebes i les ratllem amb un rall. Les reservem.
En una paella posem dues cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i hi sofregim la ceba a foc lent fins que estiga daurada i sense cremar-se. 
Agafem els alls, els peguem un colpet amb la fulla plana d'un ganivet i els aboquem a la paella sense pelar ni res junt amb les altres dues cullerades d'oli d'oliva. 


Els enrossim una mica junt amb la ceba i quan vegem que ja estan una mica dauradets, hi afegim la salsa casolana de tomata i la cullerada de pebre roig.  Deixem que tot s'hi coga durant uns minuts sense deixar de remenar.

En una olla de pressió, posem el contingut de la paella. Damunt, li aboquem les carxofes ben escorregudes i el got de brou casolà de verdures.
Tapem l'olla i, en assolir la pressió adequada, abaixem el foc i coem tot durant aproximadament 20 minuts. Açò és relatiu, dependrà del model d'olla i la rapidesa o no de la cuita.
Passat el temps de cuita, apaguem el foc i ho deixem reposar fins poder destapar l'olla. Arribat el moment, ja es pot servir.

Queda un plat molt sa i molt gustós. Ben adient per a aquest moment de l'hivern.

divendres, 20 de febrer del 2015

POLLASTRE AMB TÀPERES I TOMATES

Les hores d'esplai a l'institut són una mina per a les receptes!! Ara fa uns dies, una companya de feina em va parlar d'una recepta molt bona que sabia fer i, dietèticament, molt encertada, perquè tenia molt poques calories. Me la va explicar i, de tot d'una, vaig pensar que la faria. A més, vaig recuperar un estri d'aquells "de l'antigor" que tenia per casa: la cassola-forn de ma mare!! És de l'any de la picor. A la seua època era l'equivalent al forn i s'hi feia de tot i molt bo. És, com si diguérem, una "Thermomix prehistòrica"... La tenia desada al terrat i com que la recepta és de forn, vaig decidir fer la provatura i en va eixir boníssima!!

POLLASTRE AMB TÀPERES I TOMATES

INGREDIENTS:
3 cuixes i 3 besanques de pollastre (de Ca Nàcher)
3 cebes mitjanes 
18 tomatetes cirerol
3 cullerades soperes de tàperes
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
3 cullerades de vinagre de poma
Orenga (un bon pessic)
sal
1 gotet (dels de vi) d'aigua mineral o filtrada

PREPARACIÓ:
Pelem les cebes i les tallem a trossets. Les reservem.
Posem la cassola forn sobre el foguer i posem a dins la ceba. Li posem un polsim de sal. Per damunt li posem les tomatetes cirerol tallades per la meitat. Ara li toca al pollastre, que el col·locarem ben repartit per la cassola. Salem per damunt el pollastre. Repartim per damunt les cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i de vinagre de poma. També repartim les tàperes per tot. Empolsinem per damunt amb orenga. Hi aboquem l'aigua i tapem la cassola. Encenem el foc al màxim i el mantenim així durant cinc minuts. Passat aquest temps, abaixem el foc i continuem coent el pollastre durant aproximadament uns 40 minuts. De tant en tant, podem anar girant el pollastre perquè es faça daurat per totes bandes i ja està.
Quan estiga cuit, el repartirem i ja el tenim. Resulta boníssim i, sobretot, recorda molt el sabor del pollastre cuit al forn de llenya.
Si la voleu fer al forn normal, només heu de posar els ingredients en el mateix ordre que vos he explicat i coure al forn (preescalfat a 180ºC) durant el mateix temps o fins que vegeu que ja és cuit. Ací, però, haurem d'anar alerta que no es quede sense líquid la safata del forn. 
A sota teniu una foto de la cassola forn. És com la que tinc a casa, però aquesta és nova de trinca.

divendres, 13 de febrer del 2015

BACALLÀ AMB SALSA DE TOMATA

El bacallà és un peix que m'agrada moltíssim perquè, de més a més, es pot preparar de mil maneres diferents. La recepta d'avui és una d'aquelles "d'ací i d'allà" i feta a la meua. Com sempre. I, la veritat és que va eixir boníssim!! És que el bacallà és molt agraït.

BACALLÀ AMB SALSA DE TOMATA
INGREDIENTS:
2 talls de llom de bacallà dessalat congelat
4 cebes menudes (o 2 de grosses)
20 cullerades soperes de tomata triturada de pot
3 cullerades soperes de panses sense pinyol
1 culleradeta de sucre
2 alls
Sal
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama

Per a la picada:
2 alls
3 cullerades soperes de pinyons
1 puntada de pebre i clavell de Ca Manolo
1 puntada de canella de Ca Manolo
1/2 gotet (dels de vi) del líquid que amolla el bacallà en descongelar-se
1/2 gotet (dels de vi) de vi blanc
sal

PREPARACIÓ:
Per tal que el bacallà conserve les seues qualitats és important descongelar-lo a poc a poc. Per això el vaig deixar al frigorífic tapat, en un recipient hermètic, sobre una reixeta perquè anara degotant-hi i posant-se a una temperatura manejable.
Llevem els corfolls a les cebes, les tallem a trossets fins i les reservem. En una cassola alta posem les tres cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i, quan estiga ben calent, hi aboquem la ceba tallada i un polsim de sal. Remenem ràpidament perquè la ceba s'impregne de l'oli i l'anem sofregint a foc lentíssim fins que estiga ben daurada, d'un color semblant al de la canella. Jo la vaig tindre sofregint-s'hi durant 40 minuts. A cada cert temps li afegirem una mica d'aigua perquè continue fent-se i sense deixar de remenar.  Quan ja ha pres un coloret i fa una olor boníssima, li aferirem els dos alls tallats a rodanxes primetes i continuarem sofregint durant un parell de minuts. De seguida li abocarem la tomata i les panses i posarem a fregir-ho tot a foc més viu durant uns cinc minuts. Seguidament, tornarem a posar el foc al mínim i continurem remenant amb el cullerot de fusta de manera que tot ens quede, al final, amb un aspecte de melmelada i una oloreta impressionant!!!
Tapem la cassola i apaguem el foc.
Ara preparem la picada. En un morter posem un polsim de sal i els dos alls tallats a rodanxes. Els piquem ben picats amb el picamà fins que en fem una pasta. Ara és el moment d'afegir-hi els pinyons, la canella i el pebre i el clavell. Piquem fins que estiga tot ben mesclat i, quan ja siga tot una pasta homogènia, deixatem la picada primer amb el líquid de descongelar-se el bacallà. L'anem afegint a poc a poc i l'anem lligant. Fem el mateix amb el vi blanc fins que se'ns quede una picada esblanquida i saborosa. 
Tornem a encendre el foc. Aboquem la picada a la cassola, la mesclem amb el sofregit. Posem els talls de bacallà i li afegim aigua mineral (o filtrada) sense que arribe a cobrir-los. Apugem el foc fins que bulla i el coem durant uns deu o quinze minuts. Apaguem el foc, tapem la cassola i la deixem reposar uns cinc minuts més i ja podem servir-lo.
És una manera deliciosa de gaudir del bacallà.

divendres, 6 de febrer del 2015

TRENA DE PASTA FULLOSA AMB CEBA, BACÓ, PANSES I PATÉS

El Nadal ja ho té, això. Comprem de tot i bo i, passades les festes nadalenques, van quedant pel frigorífic i pels racons del rebost restes de menjar que, si no ens les anem acabant, s'aniran fent mal bé. Si mai ens ha agradat a casa tudar el menjar, menys encara ara, que tanta gent no arriba ni a tindre el mínim imprescindible per a cada dia. Per això, ara fa uns dies, vaig veure que quedaven unes restes de patés encara "mengívoles", un paquetet de bacó fumat, panses... i de tot d'una em va vindre la idea de fer aquest plat d'aprofitament.

TRENA DE PASTA FULLOSA AMB CEBA, BACÓ, PANSES I PATÉS


INGREDIENTS:
Restes de patés (al pebre, fines herbes, de campanya...)
1 placa de pasta fullosa de "Consum"
100g de bacó fumat
1 ceba de Figueres mitjana
1 cullerada d'oli d'oliva de Beneixama
3 cullerades soperes de panses sense pinyol
1 ou
5 cullerades de formatge emmental ratllat
Sal

PREPARACIÓ:
Posem les panses a hidratar en un got amb aigua mineral calenta, durant uns minuts.
En una paella antiadherent, posem l'oli i la posem a escalfar. Tallem la ceba a trossets, la salem i l'afegim a la paella de manera que s'hi vaja fregint, tapada, fins que quede daurada i tova. Si molt convé, li podem afegir un parell de culleradetes d'aigua mineral perquè continue coent-s'hi. L'anirem remenant de tant en tant perquè no se'ns creme ni se'ns enganxe.
Quan la ceba ja està quasi al punt, li afegim el bacó i les panses ben escorregudes i ho sofregim tot a foc mitjà durant cinc o sis minuts, de manera que es barregen tots els sabors.
Posem a escalfar el forn a 200ºC a dalt, a sota i amb l'aire.
Batem l'ou que teníem reservat
En una safata de forn coberta de paper, estenem la pasta de full i li fem uns talls com els de la foto. 
Punxem tota la part central amb una forqueta per tal que, en coure-la, la pasta fullosa no puge. Pintem aquesta part amb ou batut.
Repartim per damunt la barreja de ceba, panses i bacó.
Tallem els patés a trossets i els col·loquem per damunt. Convé que els talls no siguen molt gruixats.
Amb els talls de pasta fullosa anem fent la trena i la tanquem per totes bandes.
Quan estiga tota tapada, la pintem amb més ou batut de manera que tota la superfície estiga ben pintada. Si regalla per les vores una mica d'ou, no passa res.
Ara li posem per damunt tot de formatge emmental (o el que tinguem per casa) ratllat.
Enfornem la trena a la part baixa del forn de manera que el fons de la mateixa es rostisca bé.
Traurem la trena de pasta fullosa del forn quan la vejam ben daurada i cruixent. Depén de cada forn, és clar. Al de casa va estar llesta en un quart d'hora.
L'en traiem i la servim en una safata. Queda boníssima i molt alimentosa. Una manera relativament senzilla d'aprofitar el menjar que tenim per casa.