divendres, 27 de març del 2015

TRUITA DE CEPS

Els ceps són un dels bolets que més m'agraden, però trobar-ne de frescs per ací és una mica difícil. Tanmateix, l'altre dia en vaig poder comprar en una botiga de productes ecològics de Villena, veges per a on!! Frescs, boníssims, temptadors... Els he usats en alguns plats, com ara un carpaccio de ceps, però també els he fet servir en una deliciosa truita que no té cap més secret que les ganes de fer-la

TRUITA DE CEPS

INGREDIENTS:
3 ous grans casolans (o de compra)
4 ceps frescos
1 pessig de julivert
1 cullerada sopera de ceba en pols
1 polsim de pebre blanc
Sal 
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama

PREPARACIÓ:
Torquem els ceps amb un drap humit i els fem a trossets. Els reservem.
En una paella antiadherent posem una cullerada d'oli d'oliva i quan estiga ben calenta li aboquem els ceps, un pessiguet de sal i comencem a remenar amb un cullerot de fusta. 
A la meitat de la cuita, hi aboquem la cullerada de ceba en pols, el pebre blanc i els julivert trinxat, i continuem mesclant i remenant fins que tot estiga ben sofregit i s'hi hagen mesclats els sabors i les aromes.
 En un llibrell batem els ous amb un polsim de sal i en estar ben batuts els aboquem el contingut de la paella. 
Posem una altra cullerada d'oli d'oliva a la paella i anem quallant la truita a foc lent de manera que estiga cuita però tendra i sucosa alhora.
Queda una truita molt i molt saborosa.

divendres, 20 de març del 2015

POLLASTRE AL LLIMÓ, AMB ALLS I ROMANÍ CUIT AL FORN

Aquesta recepta té un sabor molt acusat del llimó i pot no agradar a tothom. Ara, si t'agrada el sabor d'aquest cítric com a mi, segur que passes un gust. A més, he tornat a usar la cassola-forn. Li estic agafant el punt a aquesta cassola familiar que tenia oblidada en un racó del rebost i m'està donant un resultat molt satisfactori. Aquesta recepta es pot fer igualment al forn de la cuina, tot variant-ne el temps de cuita. Al final explicaré com es fa d'aquesta manera.

POLLASTRE AL LLIMÓ, AMB ALLS I ROMANÍ CUIT AL FORN

INGREDIENTS:
4 besanques de pollastre
2 cuixes de pollastre
2 cebes grosses
16 alls secs
1 llimó
1 branqueta de romaní de la serra de Mariola
1 got (dels d'aigua) de brou casolà de pollastre (o de pastilleta)
Sal

PREPARACIÓ:
Tallem les cebes a trossos no massa menuts i els aboquem a la cassola forn. 
Agafem els alls i els aixafem amb l'ajuda d'una maça o de la fulla plana d'un ganivet. En repartim 10 o 12 per tota la cassola.
 Tallem el llimó per la meitat i en fem quatre parts de cada una. Les repartim per tota la cassola.
Agafem el pollastre i li fem talls per tal que es coga millor per dins. Posem un all aixafat, amb pell i tot, dins de cada tall.
Posem per damunt el pollastre. El salem per damunt i li tirem unes quantes fulletes més de romaní per sobre.
Escalfem el brou i l'afegim a la cassola. 
Posem la cassola al foc i la mantenim a foc fort durant cinc minuts o fins que vejam que el brou ja bull. Llavors, l'abaixem i continuem coent-lo durant mitja hora. Passat aquest temps, veurem que el pollastre està daurat per un costat. Ara és el moment de girar-lo, de manera que es daure ara per l'altre costat. Veurem que el pollastre anirà adquirint una oloreta boníssima de llimó, però ara és l'ocasió de traure'l si no volem que amarguege la ceba.
Continuem coent durant mitja hora més i podem tornar a girar el pollastre un parell de vegades més per tal que es daure per totes bandes.
Una vegada cuit, ja el podem servir. Té un gust molt pronunciat de llimó i mesclat amb el de l'all i el romaní que lliga molt bé. A més, el brouet que queda és per a sucar-hi pa!!
Si el volem coure al forn de manera habitual, només haurem de col·locar tots els ingredients en el mateix ordre i anar vigilant la cuita per tal que el pollastre vaja daurant-se de manera uniforme. També hem d'anar alerta amb el llimó per tal que no ens amargue el plat. El temps de cuita al forn serà aproximadament d'una hora i quart. Com sempre, tot depenent de cada forn.

divendres, 13 de març del 2015

COCA DE RECAPTE AMB FARINA INTEGRAL I MASSA A LA CERVESA

Les coques fetes amb massa de farina amb cervesa i oli són molt típiques de tot el País Valencià. La de recapte sempre duu verdures escalivades i alguna cosa més. En fi, que he mesclat una coca d'arrels lleidatanes amb una massa típica valenciana i el resultat ha estat boníssim!! Si és que tenim uns costums culinaris que són la pera!!

COCA DE RECAPTE AMB FARINA INTEGRAL I MASSA A LA CERVESA
INGREDIENTS:
1 got d'oli d'oliva de Beneixama
1 got de cervesa
750g de farina integral (o la que admeta)
Sal
1 cullerada d'oli d'oliva de Beneixama
2 albergínies torrades
3 bajoques torrades (=pebrots)
1 pot d'anxoves en oli
50g de bacallà anglès sec a trossos

PREPARACIÓ:
Pelem les bajoques i les albergínies (a Beneixama en diem "albargines") i les reservem. Encenem el foc només amb la part de sota i amb l'aire a 250ºC.
Posem el bacallà sec en un llibrell amb aigua calenta perquè s'estove.
En un llibrell alt, posem l'oli i la cervesa alhora i una mica de sal. Li anem afegint la farina de manera que, finalment, ens quede una massa que no s'enganxe a les mans. Aquesta vegada ha admés 750g, però pot variar segons el tipus de farina.
Quan ja la podem treballar, en posem una mica a la taula i pastem la massa durant uns huit o deu minuts per tal que es faça bona.
 En una llanda de forn, la untem amb la cullerada d'oli i posem damunt un full de paper de forn. Ara escampem la massa per tota la llanda de manera que es quede repartida de manera uniforme, ben planeta.
Repartim per tota la superfície la bajoca i l'albergínia feta a llenques. Quan ja està tota coberta, posem, també, el bacallà (ben escorregut) i les anxoves tot ben repartit.

Enfornem la coca a la mitjania del forn i n'abaixem la temperatura a 200ºC. L'anem coent durant una mitja hora (tot depenent, com sempre, de cada forn). 


Quan la vejam ben cuita i cruixent, l'en traiem i la servim amb un bon raig d'oli d'oliva de Beneixama per damunt i a passar un gust!!!

divendres, 6 de març del 2015

POLLASTRE AMB ALLS TENDRES I ROVELLONS

Aquesta recepta és boníssima i molt senzilla de fer. És d'aquelles d'haver de preparar el dinar del dia següent i pensar: "a veure què tinc per casa i què en puc fer"... De vegades t'hi pot eixir una cosa immenjable. Però no, aquesta vegada va resultar una recepta gustosíssima i ben poc calòrica!!

POLLASTRE AMB ALLS TENDRES I ROVELLONS


INGREDIENTS:
5 besanques (= entrecuixes = recuixes = contracuixes = anques) de Ca Nàcher  
300g de rovellons (=esclata-sangs = pebrassos) de pot
2 manolls d'alls tendres
1 culleradeta (de les de café) d'orenga seca 
1 culleradeta (de les de café) de pebre roig dolç
1 tomata
1 puntadeta de sucre
1 ceba
1 got de brou casolà de verdures (o de pastilleta, però no és tan bo)
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Sal

PREPARACIÓ:
En una paella antiadherent posem una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama i hi sofregim les besanques fins que estiguen ben daurades per totes bandes. En estar, les reservem a banda.
En la mateixa paella, hi afegirem l'altra cullerada d'oli d'oliva i hi sofregirem la ceba pelada i ratllada prèviament. Ho farem a foc molt lent fins que es quede ben daurada i sense cremar-se. Quan ja estiga daurada, agafarem els alls i els tallarem a trossos menudets i els hi afegirem i continuarem sofregint durant uns minuts més sense deixar de remenar.
Ratllarem ara la tomata i l'afegirem a la paella, la puntadeta de sucre, l'orenga, el pebre roig i continuarem fregint a poc a poc perquè vaja confitant-s'hi tot. 
Traiem els rovellons del pot, els rentem i els tallem a trossos no massa petits. Els afegim a la paella i continuem fregint a foc molt lent durant uns minuts i fins que s'unifiquen els sabors. Tastem i veiem com està de sal. Com que els rovellons ja en duen, convé no passar-nos-en. Quan vejam que s'ha fet bo, apaguem el foc.
En una cassola, col·loquem el sofregit i, damunt, el pollastre. Li afegim el got de brou casolà de verdures. Ha de cobrir lleugerament la carn. Si ens hi falta brou, podem afegir-hi una mica d'aigua mineral o filtrada. Apugem el foc i, quan arrenque el bull, l'abaixem, tapem la cassola i deixem que continue fent xup-xup fins que quasi s'haja begut el brou. En eixe moment, el servim, i ja està. 
Queda un pollastre cuit i boníssim!!! Per a sucar-hi una barca de pa!!! El faré més vegades, segur.