dimarts, 29 de desembre del 2009

SORPRESA DE LLIMA

Aquest és el dolç principal de les postres del sopar de la Nit de Nadal. Novament, la nostra benvolguda Chis, com una fada, hi va posar la seua dolça mà.
El vam acompanyar amb un cava "Juvé i Camps", brut reserva, de Sant Sadurní d'Anoia. Amb això cloïem una representació de begudes de cada racó gran dels Països Catalans.

SORPRESA DE LLIMA

La recepta original d'aquest dolç la vam traure de "Cuina a bon preu", tot i que hi vam fer xicotetes variacions, llépols que som.

INGREDIENTS:
2 llimes (el suc)
Maduixetes de Can Loi
Ratlladura d'una de les llimes
4 ous
150 grams de sucre
Mig gotet d'aigua
25 grams de midó de dacsa ("Maizena")

PREPARACIÓ:
Al fons de cada got col·loquem dues o tres maduixetes en almívar. Separem les clares dels rovells (els reservem) de dos dels ous. Batem les clares i les alcem a punt de neu i afegim el sucre fins que quede a punt mig dur.
Els altres dos ous sencers i els dos rovells que havíem reservat els batem com per a fer-ne una truita.
Ratllem una llima i en guardem les corfetes. Les tallem i n'extraiem el suc i el colem.
Posem una cassola al foc amb el suc de les llimes, els ous batuts i el sucre. Amb una batedora de varetes remenem sense parar perquè no se'ns enganxe.
En mig gotet d'aigua dissolem el midó de dacsa i l'aboquem a la cassola.
Quan la crema espesseïsca, la llevem del foc perquè no se'ns creme.

Damunt de les maduixetes que havíem col·locat als gots, posem una capa de merengue. Ara, una capa de la crema de llima. Hi afegim tres maduixetes més. Per damunt posem una altra capa de merengue, dues o tres maduixes i dues culleradetes del seu almívar. Empolsimem per damunt amb unes poques ratlladures de la llima i ja està.
Col·loquem els gots al frigo perquè es refresquen fins al moment de servir-los, i a passar un gust!!!

dilluns, 28 de desembre del 2009

PARAULES A L'ATZAR


Avui és el dia dels Sants Innocents, un dia dedicat, tradicionalment, a les bromes. Aquest post no és cap broma. Es tracta d'un recull de paraules una mica especial. Moltes vegades, quan entres en un blog per a fer-hi un comentari, et demana que escrigues una paraula de comprovació. Doncs, d'això ve: una selecció de paraules que m'han anat eixint en diferents visites als blogs. N'hi ha de ben curioses i d'altres que, simplement, no existeixen, però que per alguna raó o una altra m'han fet gràcia.

diumenge, 27 de desembre del 2009

FRICANDÓ DE RAP AMB LLAGOSTINS

Buscàvem per internet una recepta de rap que ens agradara i la vam trobar al magnífic blog "Les receptes de la Lola". La vam seguir fil per randa i el resultat va agradar a tothom.
El vam acompanyar amb un "Verdil", de Fontanars dels Alforins, un vi blanc jove que també va agradar moltíssim a tothom.

FRICANDÓ DE RAP AMB LLAGOSTINS



INGREDIENTS:
Rap.
Llagostins (n'hi vam posar 4 per persona).
Pinyons.
All.
2 cebes.
Julivert.
Oli d'oliva.
Farina.
Cava.
Sal.

PREPARACIÓ:
Tallem el rap a rodanxes de quatre dits. L'enfarinem lleugerament. En una cassola posem oli a calfar. Sofregim el rap a la cassola fins que quede una mica rosset. Colem l'oli i el reservem. Pelem les cebes i les trinxem petites. Les fregim en l'oli reservat fins que estiguen daurades i sense cremar-se. En estar, hi aboquem un raget de cava i hi col·loquem el rap i el suc que haja quedat al plat. Sacsegem la cassola, salem i tornem a abocar més cava fins que cobresca el rap. Col·loquem els llagostins per damunt per tal que es coguen junt amb el rap.

Ara preparem la picada: tallem l'allet a rodanxes, una mica de sal, molt de julivert a trossets i piquem amb el picamà. Quan ja estiga ben mesclat, hi afegim els pinyons i continuem picant fins que tot forme una massa homogènia. Aboquem una mica de cava al morter i anem remenant amb el boix fins que tot s'hi mescle bé. Ho aboquem a la cassola i continuem coent-ho uns minuts més (nosaltres vam deixar la cuita durant uns 10-15 minuts aproximadament).
En estar, emplatem el fricandó: primer els llagostins. Per damunt els trossos de rap. I ara aboquem per damunt de tot el brou que haja quedat a la cassola, que no en serà molt.

dissabte, 26 de desembre del 2009

ENTRANTS DIVERSOS DEL SOPAR DE LA NIT DE NADAL

El sopar de la Nit de Nadal va començar amb uns entrants diversos, combinats amb coses bones vingudes des de l'Illa de Mallorca, de la mà de la nostra Chis.
Els vam acompanyar amb un vi negre: "Torrent Fals". Vinya Taujana. Criança 2005, de Santa Eugènia, a Mallorca. Un vi que ens va agradar moltissim a tots. Ja us devíeu pensar que, novament, la mà de la Chis hi ficava cullerada...

FORMATGE DE CABRA I PERA SOBRE PA AL FORN

Aquest entrant el vaig trobar en una revista de cuina, el nom de la qual no recorde ara. Quan me'n recorde, el posaré.

INGREDIENTS:
Llesquetes de pa de motlle.
Pera en almívar.
Formatge de cabra.
Pebre coent.

PREPARACIÓ:
Partim cada llesca per la meitat. Sobre la llesca de pa, col·loquem trossets de pera en almívar ben escorreguts. Empolsimem per damunt amb pebre coent generosament. Per damunt col·loquem dues rodanxes primes de formatge de cabra.
Posem totes les llesquetes de pa en una safata de forn i les enfornem fins que el formatge comence a fondre's. S'ha de servir calent.


FOIE A LA PLANXA AMB MELMELADA DE VI

Ací, l'ingredient estrela va ser la saborosíssima melmelada de vi negre de la Chis. Com descriure el seu sabor? Impressionantment bo, i em quede curt.

INGREDIENTS:
Foie d'ànec.
Melmelada de vi negre de Can Loi.

PREPARACIÓ:
Tallem el foie d'ànec a llesques de mig dit de gruix. En una paella calenta les passem per les dues cares fins que s'enrossisquen. Com que el foie amolla molt de greix, no cal posar-n'hi.
Es van col·locant les llesques de foie en una plata i se serveixen acompanyades d'un bol petit amb melmelada de vi negre de Can Loi.


BRIE AMB MELMELADA DE CEBA I MOSTASSA

En aquest entrant, novament va entrar en joc la saborosíssima melmelada marca de la Chis. En aquest cas, de ceba i mostassa. Novament no sabria explicar-vos el seu sabor, dolç i coent alhora.

INGREDIENTS:
Formatge Brie.
Melmelada de ceba i mostassa de Can Loi.
Llesquetes de pa blanc.

PREPARACIÓ:
Tallem el pa a llesquetes primes i li posem per damunt un parell de culleradetes de melmelada de ceba i mostassa. Per damunt col·loquem trossets de formatge Brie. Col·loquem les llesquetes en una safata de forn i les enfornem fins que es fonga el formatge. S'ha de servir ben calent.


MILFULLES DE SALMÓ EN PINXO

Aquesta recepta la vam traure del blog "Cuinetes", tot i que nosaltres la vam modificar una mica.

INGREDIENTS:
Pa de motlle.
Salmó fumat.
Tomata.
Formatge blanc fresc.
Succedani de caviar de color taronja.
Oli d'oliva.
Fulles de créixens i ruca per a decorar.
Punxons de fusta.

PREPARACIÓ:
En la plata en què els hàgem de servir, col·loquem algunes fulles de ruca i créixens per a decorar.
Amb l'ajuda d'un got, tallem un redolí de la llesca del pa de motlle. Per damunt, li posem una mica d'oli d'oliva. Tallem tomata a rodanxes i en col·loquem una sobre el pa. Per damunt, li posem un trosset de formatge blanc, aproximadament de la mateixa mida. Cobrim això amb un tros de salmó fumat. Amb una cullereta de cafè, col·loquem damunt de tot una culleradeta de succedani de caviar de color taronja. Clavem un punxonet de fusta al mig i ja està.


TAULA D'IBÈRICS

Aquesta recepta és facilíssima. Només cal comprar ibèrics tallats a rodanxes primes i col·locar-los en una plata de manera que facen goig. Nosaltres hi vam usar: cuixot, pernil d'ànec, sasitxa, xoriço...


FORMATGES VARIATS


Aquesta recepta també és ben senzilla: formatges diversos, fets a trossos de la mida d'un mos i col·locats en una plata, acompanyats de grans de raïm i trossets d'anous.

divendres, 25 de desembre del 2009

UN SOPAR DE NADAL... BONÍSSIM!!!

Anit tocava fer un sopar una mica especial, com s'escau a la Nit de Nadal. Ens vam passar tota la vesprada cuinant l'Oreto i jo. Portàvem dues o tres setmanes tot pensant que hi faríem. La Chis, de "Coses de Can Loi i altres herbes" ens havia fet present, temps enrere, d'un munt de coses bones fetes per ella mateixa i vam decidir que les havíem d'usar en una ocasió especial. I quina millor que al sopar de la Nit de Nadal?
Oreto va trobar algunes receptes per internet i vam anar combinant-hi les coses bones que ens havía enviat la Chis. Ara quan puga aniré penjant-ne les receptes.

divendres, 18 de desembre del 2009

BON NADAL, ENCARA


Enmig de la voràgine de la vida diària, arriben unes dates que, segons com, a alguns ens posen una mica tristos i, de vegades, una mica contents. Malgrat tot, si sobrevivim a la febre consumista i al trànsit endimoniat de moltes ciutats, potser les gaudirem una mica. Segur que als bons aficionats a la cuina se'ls posen les neurones a mil per tal de cuinar aquells plats especials o tradicionals que alegraran moltes taules familiars, d'amics... Ja en tindrem notícies.
Ja sé que pot semblar passat de moda i carrincló, però, des d'ací vull desitjar-vos a tots/es un BON NADAL!!!

diumenge, 13 de desembre del 2009

UN ENCONTRE A PICANYA, A L'ESCOLA "LA GAVINA"

Ahir ens vam reunir un grup de professores i professors a Picanya, a l'escola "La Gavina" convocats pel grup "Un entre tants" per tal de treballar i aprendre més coses del món de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació).
Unes cinquanta persones vam conviure i compartir experiències per tal de millorar la nostra tasca docent tot pensant en els nostres alumnes, el millor que tenim.
Us he de confessar que em feia molta il·lusió aquesta trobada. Entre altres coses, perquè podria conèixer la famosa escola "La Gavina". Dic això perquè aquesta escola va ser pionera en l'ensenyament en valencià en la segona meitat dels anys setantes. Quan ningú no donava ni un cèntim per la nostra llengua. Aquesta escola sempre ha tingut fama de qualitat i de compromís amb l'ensenyament i per això ha obtingut molts premis i reconeixements.
L'escola "La Gavina" ens va rebre amb els braços oberts i ens va facilitar tot: aules, cadires, canons de projecció, connexions a la xarxa... i una alegria pel nostre treball docent molt encomanadissa. És un centre amb unes aules grans, ben il·luminades i on tot convida a l'aprenentatge.
I què hi vam fer els "profes"? Doncs, moltes coses: aprendre a fer blogs, millorar-ne la tècnica, les wikis, la xarxa ning... i un munt de coses més.
També vam poder conèixer el poble de Picanya i tastar algunes cosetes bones que preparen per allà.