divendres, 30 de maig del 2014

COCA DE BLANQUETS I LLONGANISSA AMB CEBA I ROVELLONS

Per a un sopar d'amics vaig dur aquesta coca que va resultar molt alimentosa. Ara, ens la vam acabar igualment. I és que, quan hi ha talent...

COCA DE BLANQUETS I LLONGANISSA AMB CEBA I ROVELLONS

INGREDIENTS:
500g de farina (400 d'integral i 100 de blanca)
12'5g de lleudo (=rent) "Levital" (la meitat de la pastilla)
1 cullerada de sucre
1 culleradeta de farina
250g d'aigua mineral o filtrada
10g de sal
40g d'oli
800g de ceba pelada
250g de rovellons
1 culleradeta de sal
4 claus d'olor
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
1 ou
4 blanquets (de Ca Nàcher)
4 llonganisses (de Ca Nàcher)
50g de formatge manxec

PREPARACIÓ:
El dia d'abans comencem a preparar la coca. En els 250g d'aigua tèbia hi dissolem el sucre, la cullerada de farina i el rent. Als pocs minuts veurem com el lleudo s'activa i fa moltes bambolletes i una bromera.
En un llibrell posem la farina que haurem cernut prèviament dues vegades. Li aboquem l'aigua amb el rent i ho mesclem tot ràpidament. Al principi la massa està molt apegalosa, però quan li abocarem l'oli la cosa es farà molt i molt senzilla. Quan ja estiga bona de manipular, emposinem la taula amb més farina i amassem bé durant uns 10 minuts. Passat aquest temps, li afegim la sal i tornem a pastar enèrgicament durant altres 10 minuts.
Ara fem una bola de la massa i la col·loquem en el llibrell enfarinat, la tapem amb un drap de cotó i la deixem reposar perquè lleve durant una hora i mitja.
Passat aquest temps la massa haurà pujat molt. Tornem a enfarinar la taula, la pastem durant 20 minuts més i en fem una bola. Ara ve la part més important: anem a intentar que la massa lleve lentament. Per a això tornarem a enfarinar el llibrell, posem dins la massa, tapem el llibrell amb un paper film de manera que no li entre l'aire i la deixem a la nevera durant unes hores. Jo la hi vaig deixar durant 14 hores.
Ara li toca el torn a la ceba. La tallem a plomes i la fregim a foc molt lent amb la culleradeta de sal i sense deixar de remenar fins que estiga dauradeta. Ara li aboquem els rovellons trinxadets i els hi sofregim amb els claus d'olor durant uns 10 minutets.
Reservem això, una vegada fred, en un recipient hermètic, al frigorífic.
El dia de coure la coca, traiem la massa i la deixem fora durant una hora. Passat aquest temps, l'escampem en una llanda de forn coberta amb un paper sulfuritzat. Hem d'intentar que ens quede molt primeta.

Posem a escalfar el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire.
En un llibrell mesclem la ceba i els rovellons que havíem reservat amb l'ou batut. Hem de procurar traure-li els claus d'espècia que havíem usat. No ens costarà massa perquè s'hi destaquen molt.
Repartim la ceba i els rovellons per tota la superfície. Tallem l'embotit a rodanxes i també el col·loquem per damunt. Jo hi vaig posar rodanxa de blanquet, rodanxa de llonganissa alternant per tota la part de dalt.
Ara ratllem el formatge manxec i el repartim per damunt de manera que n'hi haja per tot però que no siga excessiu.
Enfornem la coca a la part baixa del forn. Passats 10 minuts, la hi deixem coure només amb el foc per baix i l'aire. 20 minuts després, la posem només amb l'aire i el gratinador a temperatura de 180ºC i la coem durant 10 minuts més. En total la cuita durarà uns 40 minuts. Passat el temps, apaguem el forn i deixem la coca dins durant 5 minuts més i, llavors, l'en traiem amb cura de no cremar-nos.

En estar tèbia ja ens la podem menjar. La massa queda amb una textura de pa molt agradosa i és molt menjadora.

divendres, 23 de maig del 2014

GELAT LIGHT DE MADUIXES

Quan hi ha maduixes al mercat és molt difícil no caure a la temptació de comprar-ne i menjar-ne. Ara que n'hi ha de molt bones i ja fa caloreta abelleixen molt en forma de gelat. I això és el que vaig preparar. A més, és una recepta de les "light" que ja estem a punt d'arribar a l'estiu i convé passar dels "cossos botifarreta" a "cossos més miradors"... o, com a mínim, intentar-ho.

GELAT LIGHT DE MADUIXES


INGREDIENTS:
Maduixes
Formatge 0% "Hacendado"
Xocolate "Valor" 70% sense sucre

PREPARACIÓ: 
No hi he posat quantitats perquè depén de la capacitat de la geladora. La que jo tinc a casa fa 0'8 litres a cada vegada i a això em vaig limitar.
Rentem les maduixes sense llevar-los el capoll i les reservem. Una vegada fet això, els el tallem i les fem a trossets. 
Posem les maduixes capolades en el got de la batedora i les reduïm a líquid fins com a mínim 400 cc. En estar, les passem pel colador xinès per a llevar-los les vincetes que solen destorbar, tot i que això va a gust de consumidor.
En un recipient ample, hi afegim 5 o 6 cullerades d'aspartamo (o 3 culleradetes de sucralosa) i li aboquem damunt les maduixes triturades i colades. Ara ja només ens queda afegir-hi la quantitat suficient de formatge 0% fins assolir la quantitat màxima de la geladora i mesclar-ho tot amb una batedora de varetes.
Aboquem el preparat a la geladora i esperem que s'hi forme el gelat.
Quan ja ha adquirit la textura adient, el posem en un got i li ratllem per damunt una miqueta de xocolate pur. La combinació és molt gustosa. Encara que també podem no posar-n'hi.
Si volem un gust més accentuat de maduixa, podem fer 500 cc de maduixa i la resta de formatge o anar variant-la segons ens agrade d'una manera o d'una altra.
És bo, relativament barat i quasi sense calories buides.

divendres, 16 de maig del 2014

COCA D'ESPINACS, TOMATA I FORMATGES

L'altre dia havia de fer un dinar gustós per als de casa i vaig recordar que tenia desada en un receptari aquesta "Coca d'espinacs amb formatge de cabra" i, com sempre, en vaig fer la meua pròpia versió. Va ser un èxit a casa!!!

COCA D'ESPINACS, TOMATA
I FORMATGES


INGREDIENTS:
2 plaques de pasta brisa congelada "Hacendado"
2 alls
600 d'espinacs nets
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
4 tomates mitjanes
1 tasseta (de les de cafè) de panses sense pinyol
1 rulo de formatge de cabra "Président"
1 paquet de formatge emmental ratllat
1 ou
1 culleradeta de sal 
Pebre blanc
Orenga

PREPARACIÓ:
Deixem que les bases de pasta brisa es descongelen una mica per a poder-les manipular. Quan puguem fer-ho, l'estenem sobre una safata de forn on prèviament haurem col·locat un paper sufuritzat.
En una paella gran, ben ampla, posem les dues cullerades d'oli d'oliva. Hi afegim els dos alls trinxats, sal,  i els hi sofregim mentre es dauren i sense que es cremen. Ara hi afegim els espinacs. Hem d'anar amb compte perquè els espinacs fan molt de volum al principi i, després, quasi desapareixen. Abaixem el foc i els anem remenenant amb una cullerot de fusta. Els tapem i deixem que vagen coent-se en el seu propi baf. Quan vejam que amollen aigua, hi aboquem les panses i les anem mesclant amb els espinacs i l'all trinxat de manera que s'hi hidraten alhora que s'hi couen.
Mentres fem això, trenquem l'ou, el batem i pintem tota la superfície de la coca per tal que els espinacs s'hi aderesquen bé. 
Encenem el forn a 180º C a dalt, a sota i amb l'aire.
Repartim per damunt la mescla d'espinacs, panses i all de manera que quede pràcticament coberta tota la placa de pasta brisa.

Tallem les tomates i el rulo de formatge de cabra a rodanxes de mig centímetre o menys de gruix i les repartim per tota la superfície de manera uniforme.

Posem una bona quantitat de formatge emmental ratllat per damunt de tota la coca.

Sobre els trossos de tomata posarem un pessiguet d'orenga i sobre els trossos de formatge de cabra, un parell de colpets de pebre blanc. 
Enfornem la coca a la part baixa del forn durant uns vint minuts. L'en traurem quan vejam que està daurada i sense cremar-se.
Bona de veritat!!!

divendres, 9 de maig del 2014

PASTÍS DE XOCOLATE AMB AMETLES

L'altre dia tenia un sopar d'amics a Beneixama i vaig dur aquest pastís de xocolate que vaig fer a partir de la recepta original i que vaig "alleugerir" una mica. El resultat va ser un pastís amb una textura "fondant" deliciosament addictiva.

PASTÍS DE XOCOLATE AMB AMETLES


INGREDIENTS:
400 g de xocolate negre "Nestlé postres"
400 g de margarina Tulipán (i una mica més per a greixar el motle)
200 g de sucre glacé
6 ous
6 clares pasteuritzades
2 cullerades de farina
4 cullerades d'ametla mòlta (ametló)
2 cullerades d'ametlles llescades
1 cullerada de melmelada de maduixa
1 cullerada d'aigua mineral

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire.
Greixem el motlle (en aquest cas en vaig usar un de silicona) amb una mica de margarina. El col·loquem sobre una safata de forn per tal que, després, ens siga més fàcil de posar a dins.
En un cassó antiadherent i a foc molt fluixet, aboquem la margarina i el xocolate a trossos i l'anem remenant fins que s'hi hagen fos tots dos ingredients i la mescla presente un aspecte homogeni. Hem d'anar molt amb compte que no se'ns creme.
Aboquem la mecla anterior en un llibrell i li aboquem a poc a poc el sucre glacé alhora que remenem tot amb unes varetes de batre. El mateix amb la farina i amb l'ametla mòlta fins que estiga tot ben barrejat.
Ara, els ous i les clares. D'un en un fins que s'hi integren bé.
Quan tot estiga ben mesclat, ho abocarem amb cura al motle que havíem reservat abans.
 
L'enfornem a la part baixa del forn i n'abaixem la temperatura a 180º C. Passats 10 minuts la tornarem a abaixar a160º C. 
Veurem que el pastís puja molt, primer per les vores i, a poc a poc el centre i tot. Quan el traurem se n'abaixarà quasi a les dues terceres parts del que havia pujat. Però no passa res.


Com sempre, haurem de vigilar molt el procés de cuita perquè cada forn és un món. Jo l'hi vaig coure durant 38 minuts.
En estar fet, el traiem i el deixem que es refrede una mica. Millor sobre els ferros de la cuina, però encara sense traure'l del motle.



Quan el puguem manipular, l'en traiem amb cura i el col·loquem en un plat. Jo el vaig col·locar en una safata de cartó coberta amb una blonda de paper.
Una vegada col·locat a lloc, posem en un cassó la cullerada de melmelada i la d'aigua i quan tots dos elements s'hagen dissolt, apaguem el foc. Amb un pinzell pintarem tota la superfície del pastís. Això farà que quan li aboquem les ametles per damunt s'hi enganxen i no caiguen en tallar-lo.


Fet això, ja només ens queda posar-lo al frigorífic una estona per tal que ens el mengem fresquet i en gaudim bona cosa. 


Aquest és un pastís que el faré més d'una vegada. Segur.

divendres, 2 de maig del 2014

QUIX DE CEBA, ROVELLONS I LLONGANISSA

L'altre dia havíem d'anar d'excursió amb els alumnes i tocava dinar de picnic. Per això em vaig idear una mena de quix amb ingredients tradicionals de per ací. I va eixir molt i molt bona!!!

QUIX DE CEBA, ROVELLONS 
I LLONGANISSA


INGREDIENTS:
10 llesques de pa integral sense corfa
4 cebes
300g de rovellons
150g de formatge Brie
100g de formatge Grana Padano
6 llonganisses de Ca Nàcher
4 ous
2 cullerades soperes de pinyons
Orenga
2 claus d'olor
1 puntada de pebre blanc
2 cullerades d'oli de Beneixama
Mantega (per a untar 

PREPARACIÓ:
Untem un moltle desmuntable de vores altes amb mantega. Tallem un redolí de paper de forn de la mida de la base del motle anterior, el col·loquem dins i l'untem amb més mantega.
Agafem les llesques de pa i les aprimem amb el corró fins a la meitat del seu gruix. Les anem col·locant al motle de manera que  se superposen les unes a les altres.
Tallem les cebes en ploma i les reservem.
En una paella posem una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama i, en estar ben calent, hi aboquem la ceba i un polsim de sal. Abaixem el foc i anem remenant-la amb un cullerot de fusta de manera que vaja fent-se daurada i tendra. Si veiem que corre perill de cremar-se, li podem anar afegint cullerades d'aigua mineral perquè assolisca un coloret daurat i abellidor.
Trossegem els rovellons (ben nets, prèviament) i els sofregim lleugerament en una paella amb una cullerada d'oli d'oliva a foc viu. 
Posem el foc a escalfar el forn a 180ºC a dalt, a sota i amb l'aire.
Trossegem els formatges i les llonganisses. A les llonganisses no els llevarem la tripa en tallar-les.
Una vegada feta la ceba, li llevem tot el brou que haja soltat i la col·loquem dins del motle. 
Ara hi posarem els rovellons sofregits.
Damunt hi col·locarem les llonganisses i els formatges distribuïts per tota la superfície.
Posem els claus d'olor en un morter i els reduïm a pols.
En un llibrell alt posem els ous, el pebre blanc, els claus d'olor picats i una mica de sal i ho batem tot plegat.
Amb l'ajuda d'un pitxeret repartirem els ous batuts sobre el motle. Pegarem un parell de colps secs sobre una superfície dura perquè qualsevol bombolla d'aire se'n vaja. 
 

Empolsinem la superfície amb orenga seca i els pinyons.
En assolir la temperatura adient el forn, enfornem el motle a una tercera part de l'altura total del forn.
N'abaixem la temperatura i el coem durant aproximadament mitja hora o quaranta minuts. 
Com sempre, cal tindre en compte que cada forn és un món i que es tracta que la quix quede cuita, però no cremada per damunt.
En estar tèbia, desemmotlem sobre una safata la quix i la servim. Resulta molt i molt bona i està igualment gustosa també freda.