divendres, 31 de juliol del 2015

FACEGURETES AMB SALSA DE ROVELLONS

A Beneixama li diem "facegura" al que en moltes altres parts del domini lingüístic català li diuen "pilota". És la clàssica "pilota del putxero" que a Beneixama duu magre, julivert, pa remullat, sal, canella, pinyons i altres ingredients segons a cada casa. La podem fer a casa o, si estem més mandrosos, la podem comprar feta a la nostra carnisseria de confiança. En el meu cas, Ca Nàcher, però a qualsevol carnisseria de Beneixama es fa bon producte. El plat que he preparat hui és un reaprofitament de la salsa de magre amb rovellons però amb facegura. És preparar cosetes noves tot reutilitzant el receptari tradicional de Beneixama, que és boníssim!!

FACEGURETES AMB SALSA DE ROVELLONS


INGREDIENTS
600g de facegura de Beneixama (3 facegures) de Ca Nàcher
600g de rovellons de pot
3 cebes mitjanes
4 cebes petites
50g de pinyons
6 claus d'olor
8 cullerades d'oli de Beneixama
Sal
1 got de mistela
1/2 got d'aigua mineral o filtrada


PREPARACIÓ
:
Dividim cada facegura en 16 parts i en fem de cadascuna mini faceguretes.
En una paella gran, posem l'oli i hi sofregim a foc viu lleugerament les faceguretes fins que estiguen dauradetes. En estar les traiem de la paella i les reservem.
Obrim els pots de rovellons, els rentem i els fem a trossets.
Pelem les cebes i les tallem a plomes. En la mateixa paella d'abans les anem sofregint amb una mica de sal. Primer a foc viu i, després, a poc a poc, sense deixar de remenar.
Quan la ceba estiga quasi transparent, li aboquem els rovellons, els pinyons i una mica més de sal. Continuem sofregint sense deixar de remenar.
Aboquem el contingut de la paella en una olla, els claus d'olor i damunt les faceguretes. Li posem la mistela i l'aigua i posem a coure les faceguretes a a foc fort fins que arrenque el bull. Llavors, l'abaixem i continuem la cuita fent xup-xup durant almenys una hora.

En estar, les reservem i quan estiguen tèbies, les servim.
Boníssimes i per a sucar-hi una barra de pa sencera!!
És un plat que està més bo fet del dia anterior i tornat a encalentir, però és ben difícil que en quede d'un dia per l'atre...

divendres, 24 de juliol del 2015

COCA DE VERDURES D'ESTIU AMB TONYINA

A l'estiu les verdures estan boníssimes i en tenim de totes classes. Les coques també són una bona opció per menjar-ne i passar un gust. L'altre dia en vaig fer una per a dinar que va resultar boníssima i molt fàcil de fer perquè es fa amb la típica massa a la cervesa.


COCA DE VERDURES D'ESTIU 
AMB TONYINA


INGREDIENTS: 
1 bajoca vermella (=pebrot vermell) gran i madura
2 bajoques verdes italianes
2 cebes mitjanes
2 tomates mitjanes molt madures
3 pots de tonyina al natural
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
3 culleradetes de sal fina
1 ou sencer

Per a la massa:
1 got de cervesa (menys un dit)
1 got d'oli d'oliva de Beneixama (menys un dit)
500g de farina (aproximadament)
4 cullerades soperes de segó de blat

PREPARACIÓ:
Rentem ben rentades les bajoques. Els llevem els peçons, les llavors i les parts blanques. Les fem a trossets ben menuts. Fem el mateix amb les tomates. Pelem les cebes i les tallem a rodanxes molt primes i, alhora, per la meitat. Ho posem tot en un llibrell, li afegim un parell de culleradetes de sal i ho mesclem tot amb les mans perquè totes les verdures es mesclen.
En una paella antiadherent, posem les tres cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i les anem fregint primer a foc viu i, quan comencen a amollar suc, a foc lent. Han de quedar un punt crues, no les hem de fer del tot. S'acabaran de coure al forn.
Quan estiguen, les traiem de la paella, les posem sobre un colador i els afegim la tonyina. Les hi deixem una bona estona per tal que peden tot el suc que puga ser. Quan ja estiguen ben escorregudes i, sobretot, fredes del tot, les posem en un llibrell i els hi afegim l'ou sencer batut. Mesclem amb les mans per tal que l'ou ho impregne tot i ho reservem.
Ara fem la massa. En un llibrell alt, posem la cervesa i el got d'oli d'oliva de Beneixama a temperatura ambient. Cernem la farina perquè no tinga grumolls i l'anem afegint a la barreja junt amb el segó de blat. Si no volem poosar el segó de blat, podem usar farina integral, que farà el mateix paper.
Anem afegint la farina fins que ens quede una massa bona per a treballar-la. L'hem de pastar durant una bona estona per tal que se'ns faça bona. Jo la vaig estar pastant durant uns vint minuts dins del mateix llibrell.
Quan ja està bona, posem un full de paper de forn en una safata i escampem la massa per damunt de manera que quede ben primeta.
En estar, repartim per damunt la mescla de les verdures fregides i mesclades amb l'ou. L'ou batut que li hem posat farà que la verdura s'agafe a la massa i no ens caiga quan ens la mengem. Deixem la coca muntada durant una estona sense coure-la.


Escalfem el forn a dalt, a sota i amb aire a 250ºC. Quan haja assolit la temperatura que cal, enfornem la coca a la part baixa del forn ara a 200ºC, però només amb la funció de sota i amb l'aire.
L'anirem coent durant uns 30-40 minuts però sense deixar de vigilar-ne la cuita, perquè cada forn és un món. Quan estiga cuita del tot, apaguem el forn i la deixem encara dins durant 5 o 10 minuts més. Ens ha de quedar una massa un punt cruixent una vegada cuita. Passat aquest temps, l'en traiem i ja ens la podem menjar quan estiga tèbia i no ens cremem.

divendres, 17 de juliol del 2015

PASTÍS DE XOCOLATE AMB MELMELADA D'ALBERCOC

L'altre dia havia de fer un pastís a l'institut per tal de celebrar que acabàvem el curs. Vaig versionar un altre pastís de xocolate que havia fet poc temps abans, però un terç més gran que l'anterior i amb l'afegitó de la melmelada que li va donar un sabor i una textura boníssima!! Recorda la Sacher Torte, però en versió casolana i facileta. No en van deixar ni un bocí!!


PASTÍS DE XOCOLATE 
AMB MELMELADA D'ALBERCOC



INGREDIENTS: 
- 450g de galetes tipus  "Príncipe" (les meues eren del Consum)
- 5 ous grans 
- 300 ml de llet descremada (sense lactosa)
- 180g de sucre 
- 5 cullerades soperes de cacau Valor 0% greix
- 225 ml d'oli de gira-sol 
- 1 i 1/2 sobre d'impulsor Royal 
- 1 pot de melmelada d'albercoc light "Hacendado"

Per a la cobertura: 
- 400g de xocolate negre Nestlé Postres 
- 120g de mantega 
- Confits de xocolate de colors

ELABORACIÓ: 
Primer anem a preescalfar el forn a 200ºC a dalt, a sota i amb l'aire. 
Triturem les galetes i les barregem amb el sucre, els ous, l'oli, la llet, el cacau en pols i l'impulsor. Batem tot molt bé amb el batedor manual de varetes. 
Untem un motlle redó amb mantega. Retallem un redolí de paper de forn de la mateixa mida que el cul del motle i el posem a dins. El greixem amb més mantega.
Aboquem la barreja anterior i el fiquem al forn (abaixarem, llavors, la temperatura a 180ºC i el posarem a funció de sota, sense aire i a la part més alta del forn) durant 40-50 minuts aproximadament. Això dependrà de cada forn. Sempre hem  de vigilar perquè no se'ns quede sec). 
Traiem del forn el pastís i el deixem refredar en una reixeta perquè no agafe humitat. 
Quan estiga ben fred, el tallem per la meitat amb l'ajut d'un ganivet ben esmolat.
En un bol posem tres cullerades soperes de melmelada i 2 cullerades soperes d'aigua. Ho triturem amb la batedora i amb el líquid resultant mullem el pastis ajudats d'un pinzell de silicona.
En la part de sota del pastis, posem cinc cullerades de la mermelada d'albercoc i les repartim per la superfície uniformement. Podem fer-ho amb una espatuleta de pastisseria o amb un ganivet de tall ample. Quan estiga ben repartida, la tapem amb l'altra part del pastís. Hem d'anar amb molta cura perquè com estarà amerada de la melmelada, és molt trencadissa.
Ara fem la cobertura. Fonem el xocolate Nestlé Postres amb la mantega al bany maria. 
La deixem refredar fins que estiga a temperatura ambient i cobrim el pastís amb ella.

Amb paciència, anem col·locant tot de confitets de xocolate a la vora del pastís per tal d'acolorir-lo una miqueta, i ja està.
Deixem reposar una estona i ja el podem gaudir de tot d'una!! Ara, si el deixem reposar una estona al frigorífic, encara resulta més bo!

divendres, 10 de juliol del 2015

COCA DE SALMÓ AMB CEBA I FORMATGE DE CABRA

L'altre dia havia de fer alguna cosa ràpida per dinar i se'm va ocórrer preparar una coca tot barrejant els ingredients que vaig trobar pel frigorífic. El resultat ha estat una coca que va omplir d'aromes deliciosos tota la cuina i que ens vam menjar en un tres i no-res.

COCA DE SALMÓ AMB CEBA
 I FORMATGE DE CABRA


INGREDIENTS:
1 làmina de pasta brisa 
200g de salmó fumat
200g de formatge de cabra
3 cebes mitjanes
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
1 ou
2 cullerades soperes de sèsam
Sal

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 200ºC a dalt, a sota i amb l'aire.
Agafem un full de paper de forn i col·loquem sobre ell la pasta brisa. L'estirem tot el que puguem amb l'aprimador. Convé empolvorar una mica amb farina el corró per tal que no se'ns enganxe la pasta al mateix.
Pelem les cebes i les tallem a rodanxes ben primes. En una paella antiadherent aboquem les dues cullerades d'oli de Beneixama i sofregim les rodanxes de ceba fins que estiguen ben daurades.
Punxem tota la superfície de la coca amb una forqueta. Batem l'ou i pintem tota la coca per damunt.
Repartim la ceba fregida per sobre de la massa. Fem el mateix amb el salmó i el formatge de cabra tallat a rodanxes primes.

Empolsinem tota la coca amb el sèsam i l'enfornem a la meitat de l'altura del forn. 
Coem la coca durant 20-25 minuts. Hem de vigilar que es quede cuita però sense cremar-nos. 
Quan vejam que està ben daurada, la traiem del forn. Deixem que perda una mica de temperatura i, quan estiga tèbia, ja ens la podem menjar i a llepar-nos els dits!! 
Està boníssima i és facilíssima de fer.

divendres, 3 de juliol del 2015

COCA DE LLANDA DE XOCOLATE

Aquest final de curs he fet un curset molt interessant d'art teràpia aplicat a l'ensenyament. Per a l'últim dia vaig pensar a dur-hi alguna cosa per a celebrar-ho. Vaig portar-hi una coca de llanda de xocolate que havia vist per internet feia temps i que tenia una pinta boníssima. El resultat no em va decebre gens. És fàcil, gustosa i ideal per a xocolataddictes com jo!! Com sempre, la vaig modificar una mica per tal d'accentuar-ne el sabor a xocolate...

COCA DE LLANDA DE XOCOLATE

INGREDIENTS:
Per a un motle gran (el meu, de 25x40 cm):
320g de farina
320g de xocolate "Valor" a la tassa
4 cullerades soperes (ben plenes) de cacau Valor pur 0% greix
2 gots de sucre
1 got d'oli de girasol
1 got i mig de llet (la meua, d'espelta)
5 ous grossos
4 sobres de gasificant blaus i 4 de blancs
Sucre per a empolsinar per damunt
1 bon pessic de canella de Ca Manolo
1 puntadeta de sal
Margarina (o mantega) per a greixar el motle

PREPARACIÓ:
Preescalfem el forn a 200ºC.  
Greixem un motle quadrat (o redó) i el folrem per dins amb paper de forn que tornarem a greixar novament.
Tamisem la farina, el xocolate a la tassa, el xocolate pur i els gasificants perquè no hi tinguem grumolls.
Posem els ous, el sucre i un pessic de sal en un bol gran i ho batem amb les varetes fins que queden els ous muntats, el resultat serà una crema esponjosa color groc pàl·lid. 
Hi afegirem ara l'oli i la llet i ho batrem tot durant uns segons a baixa velocitat fins que tot tinga una aparença homogènia. Anirem ara afegint la barreja de farina i xocolate, barrejant amb un batedor manual de varetes fins que tot quede integrat. Posarem aquesta barreja al motlle. Escamparem per damunt de la massa una sucre i canella.
Abaixarem el forn a 160ºC. Enfornarem ara, a la meitat de l'altura total del forn i només amb l'escalfor per sota i amb l'aire entre 45 i 50 minuts segons el forn.
Per assegurar-nos que està cuita del tot, podem punxar-la amb un ganivet. Si n'ix net, ja està. Si no, la deixarem coure-hi durant cinc minuts més o el que calga.
Una vegada cuita, la deixem uns moments al forn entreobert i ja està. A passar un gust!!