A Beneixama li diem "facegura" al que en moltes altres parts del domini lingüístic català li diuen "pilota". És la clàssica "pilota del putxero" que a Beneixama duu magre, julivert, pa remullat, sal, canella, pinyons i altres ingredients segons a cada casa. La podem fer a casa o, si estem més mandrosos, la podem comprar feta a la nostra carnisseria de confiança. En el meu cas, Ca Nàcher, però a qualsevol carnisseria de Beneixama es fa bon producte. El plat que he preparat hui és un reaprofitament de la salsa de magre amb rovellons però amb facegura. És preparar cosetes noves tot reutilitzant el receptari tradicional de Beneixama, que és boníssim!!
FACEGURETES AMB SALSA DE ROVELLONS
INGREDIENTS
600g de facegura de Beneixama (3 facegures) de Ca Nàcher
600g de rovellons de pot
3 cebes mitjanes
4 cebes petites
50g de pinyons
6 claus d'olor
8 cullerades d'oli de Beneixama
Sal
1 got de mistela
1/2 got d'aigua mineral o filtrada
PREPARACIÓ:
Dividim cada facegura en 16 parts i en fem de cadascuna mini faceguretes.
En una paella gran, posem l'oli i hi sofregim a foc viu lleugerament les faceguretes fins que estiguen dauradetes. En estar les traiem de la paella i les reservem.
Obrim els pots de rovellons, els rentem i els fem a trossets.
Pelem les cebes i les tallem a plomes. En la mateixa paella d'abans les anem sofregint amb una mica de sal. Primer a foc viu i, després, a poc a poc, sense deixar de remenar.
Quan la ceba estiga quasi transparent, li aboquem els rovellons, els pinyons i una mica més de sal. Continuem sofregint sense deixar de remenar.
Aboquem el contingut de la paella en una olla, els claus d'olor i damunt les faceguretes. Li posem la mistela i l'aigua i posem a coure les faceguretes a a foc fort fins que arrenque el bull. Llavors, l'abaixem i continuem la cuita fent xup-xup durant almenys una hora.
En estar, les reservem i quan estiguen tèbies, les servim.
Boníssimes i per a sucar-hi una barra de pa sencera!!
600g de rovellons de pot
3 cebes mitjanes
4 cebes petites
50g de pinyons
6 claus d'olor
8 cullerades d'oli de Beneixama
Sal
1 got de mistela
1/2 got d'aigua mineral o filtrada
PREPARACIÓ:
Dividim cada facegura en 16 parts i en fem de cadascuna mini faceguretes.
En una paella gran, posem l'oli i hi sofregim a foc viu lleugerament les faceguretes fins que estiguen dauradetes. En estar les traiem de la paella i les reservem.
Obrim els pots de rovellons, els rentem i els fem a trossets.
Pelem les cebes i les tallem a plomes. En la mateixa paella d'abans les anem sofregint amb una mica de sal. Primer a foc viu i, després, a poc a poc, sense deixar de remenar.
Quan la ceba estiga quasi transparent, li aboquem els rovellons, els pinyons i una mica més de sal. Continuem sofregint sense deixar de remenar.
Aboquem el contingut de la paella en una olla, els claus d'olor i damunt les faceguretes. Li posem la mistela i l'aigua i posem a coure les faceguretes a a foc fort fins que arrenque el bull. Llavors, l'abaixem i continuem la cuita fent xup-xup durant almenys una hora.
En estar, les reservem i quan estiguen tèbies, les servim.
Boníssimes i per a sucar-hi una barra de pa sencera!!
És un plat que està més bo fet del dia anterior i tornat a encalentir, però és ben difícil que en quede d'un dia per l'atre...