divendres, 30 de gener del 2015

POLLASTRE FARCIT DE CAP D'ANY

Aquest any anava enderiat de fer un bon pollastre farcit per al sopar de cap d'any. De receptes n'hi ha moltes, però jo em vaig idear la meua. És laboriosa de fer, però el resultat val molt la pena. Va triomfar la Nit de Cap d'Any!! Ja m'han dit que volen que la repetisca per a d'altres celebracions familiars.

POLLASTRE FARCIT DE CAP D'ANY


INGREDIENTS:
1 pollastre camper d'uns 3 kg
500g de magre i vedella picats de Ca Nàcher
200g de bacó fumat
1 ou
15 orellanes
8 dàtils sense pinyol
2 dits (en un got) de panses sense pinyol
1 bon grapat de festucs pelats
Mistela
1 culleradeta de sucre
Sal
1 puntadeta de canella en pols de Ca Manolo
1 puntadeta de pebre i clavell de Ca Manolo
1 puntadeta de cúrcuma
3 ous durs pelats
Oli d'oliva de Beneixama
3 pomes golden
Més orellanes, dàtils, panses.
Mitja taronja confitada

PREPARACIÓ:
Com que és una recepta bastant laboriosa, convé fer-la en dos dies.
Dues hores abans, tallem les 15 orellanes i els 8 dàtils a trossos no massa grans. En un recipient hermètic, posem les panses, les orellanes i els dàtils tallats i els cobrim amb mistela. Reservem a la nevera perquè s'hi hidraten.
Agafem el pollastre i el dessossem tenint cura que ens quede sencer per fora. Es tracta de llevar l'espinal, els ossos de les cuixes i les besanques, els de les cuixetes i, fins i tot, els de les aletes. Tots els ossos que llevarem, els guardarem congelats per a fer un bon brou en un altre moment. 
Ara toca preparar el farciment. En un llibrell posem la carn picada, el bacó, la sal, el sucre, els festucs i la barreja de dàtils, orellanes i panses (reservem la mistela de la maceració). Ho pastarem tot ben pastat perquè els ingredients es barregen i tot quede ben repartit. Li aboquem un ou sencer, la canella, la cúrcuma, el pebre i el clavell i tornem a pastar-ho tot. 
Amb aquest farciment, anirem farcint tot el pollastre, sense oblidar-nos de les cuixes, les cuixetes i les ales desossades. Col·locarem els ous cap al centre del pollastre.
Amb fil d'empalomar o de cotó, cosirem els forats del pollastre i també en farem com una xarxa que l'embolique per totes bandes, de manera que, en coure'l, no se'ns desbotifarre per cap costat i mantinga una foma bonica.
Amb l'ajuda d'una xeringa, li anirem punxant el líquid de maceració en què haviem posat les panses, les orellanes i els dàtils. El punxarem per totes bandes. N'hi havia aproximadament 3/4 parts de got (dels d'aigua) de mistela.
El col·loquem en un llibrell, tapat amb un plàstic film i el reservem a la nevera.
El dia de la cuita, posem a escalfar el forn a 250º C a dalt, a baix i amb l'aire.
Agafem les pomes i els en traiem el cor amb l'estri adient. Les tallem, sense pelar-les, a rodanxes de dit de grosses. Hem de preveure que puguen tapar tot el cul de la safata de forn. Per damunt li posem més orellanes, dàtils i panses i el tros de taronja confitada a trossets menudets. Hi aboquem dos gots (dels de vi) de mistela i un altre d'aigua mineral.
Agafem el pollastre i l'untem per fora amb oli de Beneixama i sal. El col·loquem damunt de la safata i la cobrim amb paper d'alumini per totes bandes, de manera que no se n'isca el baf en coure'l.
Enfornem el pollastre a un terç de l'altura total del forn i, passats uns 10 minuts, n'abaixem la temperatura a 200ºC. A la mitja hora, l'abaixem definitivament a 180ºC.
Quan hagen passat dues hores des que hem enfornat el pollastre, l'en traiem i li llevem el paper d'alumini que el cobria. Hem d'anar molt alerta amb el baf que n'eixirà per tal de no cremar-nos!!
El tornem a ficar al forn només amb la funció grill i a 150ºC. Quan vejam que està rostit per una banda, el tornem a traure del forn i el capgirem per tal que es rostisca per l'altra. 
En estar ben rostit, apaguem el forn i deixem el pollastre durant uns 20 minuts més perquè vaja perdent temperatura lentament i es mantinga calent i mengívol.
En total s'hi va estar 2 hores i 40 minuts amb el foc encés i 20 minuts més amb el forn apagat ja.
A l'hora de servir-lo, el traiem del forn i li llevem tots els fils que l'han mantingut en la forma desitjada.
En una safata bonica, posem el contingut de la safata de forn i, damunt, el pollastre.
Resulta un plat gustosíssim i molt aparent, servit a talls en els plats i amb la guarnició. És de molta festa.

divendres, 23 de gener del 2015

CASSOLETES DE CARRANC

Aquest entrant és facilíssim de fer i té un gustet molt abellidor. A casa va agradar molt i molt i, a més, queda molt vistós a taula.


CASSOLETES DE CARRANC


INGREDIENTS:
Cassoletes de pasta brisa cuites
12 barretes de palets de carranc (surimi)
10 cullerades de maonesa "Hellmann's"
1 cullerada de mostassa de Dijon "a l'antiga"
1 potet de succedani de caviar negre

PREPARACIÓ:
Amb un rall (o un robot picador) ratllem les barretes de surimi en un llibrell. Els afegim la mostassa i la maonesa i ho barregem tot amb una cullera. Reservem durant una estona perquè s'unisquen els sabors.
Amb una cullereta (o millor amb una mànega pastissera amb una boca ben ampla i que jo no tenia) anem omplint les cassoletes.
Quan estiguen totes plenes, els posem per damunt una mica de succedani de caviar negre i les reservem al frigorífic fins al moment de servir-les a taula tapades amb un plàstic film perquè no es ressequisquen.
Més senzill, impossible!! O no?

divendres, 16 de gener del 2015

SORPRESA DE CAMEMBERT

Per Nadal sempre hi ha l'oportunitat de menjar coses que habitualment no prepares. I tanta de sort!! Si no fóra així, Deu sap com estaríem de "preciosos"!! Aquesta recepta és deliciosa si vos agraden els formatges amb una mica de sabor com el camembert. De versions de la mateixa n'hi ha un munt per al xarxa. Jo en vaig fer la meua tot basant-me en la que vaig trobar ací.

SORPRESA DE CAMEMBERT


INGREDIENTS:
1 formatge "camembert"
1 placa de pasta fullosa
Melmelada de maduixa (o de taronja, la que tinguem)
1 ou

PREPARACIÓ:
Encenem el forn a 200º C a dalt, a baix i amb l'aire.
Estenem la placa de pasta fullosa. Amb l'ajuda de la capseta en què ve el formatge hi marquem un cercle. El pintem amb la melmelada. Posem damunt el formatge sencer. Tornem a pintar-lo amb la melmelada. 


Fem uns talls a la pasta fullosa i cobrim completament el formatge. El pintem amb l'ou batut i l'enfornem a la part més baixa del forn per tal que la pasta fullosa es faça cruixent també per sota. L'hi courem fins que vejam que està ben daurat i cruixentet. Llavors, l'en traiem i el servim passat una estona per tal de no cremar-nos però calentet.
Convé que no sobre perquè no està tan bo quan està fred del tot.

divendres, 9 de gener del 2015

TIRAMISÚ DE TORRÓ

A mi el torró de Xixona m'agrada moltíssim, més que el d'Alacant, que també m'agrada. Sempre procure comprar-ne una mica més del primer per tal que "en sobre", i de vegades en sobra i tot!! Feia dies que tenia ganes de preparar aquesta recepta de la Mireia Carbó que va fer la Gemma Clofent al seu blog fa un munt de temps. I no va ser una recepta per reaprofitar el torró sobrant. Com sempre, l'he modificada una mica, més que res, per poder afegir-hi xocolate!! Va ser una de les postres estrella d'aquestes festes passades.

TIRAMISÚ DE TORRÓ



INGREDIENTS:
500g de formatge Mascarpone
3 cullerades soperes de sucre
2 ous 
3 clares pasteuritzades
350g de llengües de gat
5 cullerades de cacau en pols 0% greix "Valor"
1 got d'aigua mineral o filtrada
1/2 gotet de mistela

PREPARACIÓ:
En un cassó, posem el got d'aigua, 1 cullerada de sucre i el mig gotet de mistela i el posem a bullir fins que esdevinga un almívar suau. El reservem.
Separem els ous dels rovells en dos llibrells distints.
Batem els rovells dels ous amb 2 cullerades de sucre fins que blanquegen i doblen el volum. Ratllem el torró amb un rall i l'anem mesclant amb el d'abans fins que tot estiga ben integrat. Ara li afegim el mascarpone a poc a poc. No n'hi posarem més fins que estiga ben mesclat.
En un llibrell gran, batem les clares a punt de neu fort amb una puntadeta de sal. Sabrem que estan al punt quan, en posar el recipient boca per avall, les clares s'aguanten i no caiguen.

Amb cura, afegim les clares a poc a poc a la mescla de rovells i torró. La idea és que ens quede una massa esponjosa, per la qual cosa haurem d'evitar que se'ns abaixen les clares. Ha de quedar un conjunt homogeni.
En un recipient redó de vores altes, posem un a primera capa de llengües de gat. Les banyem amb l'almívar reservat, però sense passar-nos-en.
Sobre les llengües de gat, aboquem una primera capa de la mescla de formatge i torró. Al damunt, l'empolsimarem amb cacau en pols "Valor".
Novament hi posem més llengües de gat i tornem a fer com  abans. Farem tres capes de cada element, assegurant-nos que la darrera de les capes és de la mescla d'ous, torró i sucre.
El posem al frigorífic durant unes tres o quatre hores com a mínim per tal que s'assente el tiramisú.
Passat el temps, traiem el dolç i l'empolsinem amb més cacau en pols i ja el podem servir.
Queda boníssim i amb un dolç ben suau. I està més bo d'un dia per a l'altre (si en queda...).