Aquest any anava enderiat de fer un bon pollastre farcit per al sopar de cap d'any. De receptes n'hi ha moltes, però jo em vaig idear la meua. És laboriosa de fer, però el resultat val molt la pena. Va triomfar la Nit de Cap d'Any!! Ja m'han dit que volen que la repetisca per a d'altres celebracions familiars.
POLLASTRE FARCIT DE CAP D'ANY
INGREDIENTS:
1 pollastre camper d'uns 3 kg
500g de magre i vedella picats de Ca Nàcher
200g de bacó fumat
1 ou
15 orellanes
8 dàtils sense pinyol
2 dits (en un got) de panses sense pinyol
1 bon grapat de festucs pelats
Mistela
1 culleradeta de sucre
Sal
1 puntadeta de canella en pols de Ca Manolo
1 puntadeta de pebre i clavell de Ca Manolo
1 puntadeta de cúrcuma
3 ous durs pelats
Oli d'oliva de Beneixama
3 pomes golden
Més orellanes, dàtils, panses.
Mitja taronja confitada
PREPARACIÓ:
Com que és una recepta bastant laboriosa, convé fer-la en dos dies.
Dues hores abans, tallem les 15 orellanes i els 8 dàtils a trossos no massa grans. En un recipient hermètic, posem les panses, les orellanes i els dàtils tallats i els cobrim amb mistela. Reservem a la nevera perquè s'hi hidraten.
Agafem el pollastre i el dessossem tenint cura que ens quede sencer per fora. Es tracta de llevar l'espinal, els ossos de les cuixes i les besanques, els de les cuixetes i, fins i tot, els de les aletes. Tots els ossos que llevarem, els guardarem congelats per a fer un bon brou en un altre moment.
Ara toca preparar el farciment. En un llibrell posem la carn picada, el bacó, la sal, el sucre, els festucs i la barreja de dàtils, orellanes i panses (reservem la mistela de la maceració). Ho pastarem tot ben pastat perquè els ingredients es barregen i tot quede ben repartit. Li aboquem un ou sencer, la canella, la cúrcuma, el pebre i el clavell i tornem a pastar-ho tot.
Amb aquest farciment, anirem farcint tot el pollastre, sense oblidar-nos de les cuixes, les cuixetes i les ales desossades. Col·locarem els ous cap al centre del pollastre.
Amb fil d'empalomar o de cotó, cosirem els forats del pollastre i també en farem com una xarxa que l'embolique per totes bandes, de manera que, en coure'l, no se'ns desbotifarre per cap costat i mantinga una foma bonica.
Amb l'ajuda d'una xeringa, li anirem punxant el líquid de maceració en què haviem posat les panses, les orellanes i els dàtils. El punxarem per totes bandes. N'hi havia aproximadament 3/4 parts de got (dels d'aigua) de mistela.
El col·loquem en un llibrell, tapat amb un plàstic film i el reservem a la nevera.
El dia de la cuita, posem a escalfar el forn a 250º C a dalt, a baix i amb l'aire.
Agafem les pomes i els en traiem el cor amb l'estri adient. Les tallem, sense pelar-les, a rodanxes de dit de grosses. Hem de preveure que puguen tapar tot el cul de la safata de forn. Per damunt li posem més orellanes, dàtils i panses i el tros de taronja confitada a trossets menudets. Hi aboquem dos gots (dels de vi) de mistela i un altre d'aigua mineral.
Agafem el pollastre i l'untem per fora amb oli de Beneixama i sal. El col·loquem damunt de la safata i la cobrim amb paper d'alumini per totes bandes, de manera que no se n'isca el baf en coure'l.
Enfornem el pollastre a un terç de l'altura total del forn i, passats uns 10 minuts, n'abaixem la temperatura a 200ºC. A la mitja hora, l'abaixem definitivament a 180ºC.
Quan hagen passat dues hores des que hem enfornat el pollastre, l'en traiem i li llevem el paper d'alumini que el cobria. Hem d'anar molt alerta amb el baf que n'eixirà per tal de no cremar-nos!!
El tornem a ficar al forn només amb la funció grill i a 150ºC. Quan vejam que està rostit per una banda, el tornem a traure del forn i el capgirem per tal que es rostisca per l'altra.
En estar ben rostit, apaguem el forn i deixem el pollastre durant uns 20 minuts més perquè vaja perdent temperatura lentament i es mantinga calent i mengívol.
En total s'hi va estar 2 hores i 40 minuts amb el foc encés i 20 minuts més amb el forn apagat ja.
A l'hora de servir-lo, el traiem del forn i li llevem tots els fils que l'han mantingut en la forma desitjada.
En una safata bonica, posem el contingut de la safata de forn i, damunt, el pollastre.
Resulta un plat gustosíssim i molt aparent, servit a talls en els plats i amb la guarnició. És de molta festa.