C
dissabte, 31 de desembre del 2016
divendres, 1 d’abril del 2016
PUDDING CAKE
Aquesta recepta s'hauria pogut anomenar "què faig amb una tonya seca i que siga mengívol?", però no quedava bé. Realment era una "mona" de l'Alcúdia, però per al cas és el mateix. No volia que se'm fera malbé definitivament i em vaig idear un dolç. Ja ho deia mon pare que "de tirar, ningú es fa ric" Per tal que tinguera un nom més "exòtic" em vaig inverntar una denominació que deu ser una heretgia en anglès. Ara bé, si cola, cola.
PUDDING CAKE
INGREDIENTS:
1 tonya seca de Cal Molinero
1 got de llet vegetal (en el meu cas, d'espelta)
3 ous
1/2 got de sucre
1 cullerada de vinagre de poma
2 pomes Golden de Lleida
10 orellanes
1/2 got de panses "sultanes" sense pinyol
1 culleradeta complida de canella de Ca Manolo
1 llimó (només la pell)
PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a dalt, a sota i amb l'aire a 250ºC.
En un cassó posem el sucre i quan agafe un color daurat bronzí i es faça caramel, li afegim la cullerada de vinagre de poma, així estarà més líquid. Amb el caramel untem tot el fons del motle que usarem per a fer el dolç. En el meu cas era un en forma de corona. Hem d'anar molt alerta de no cremar-nos amb el caramel.
Posem a bullir la llet amb la corfa de del llimó i la canella sense que arribe a arrencar el bull i la reservem ben colada. Quan estiga tèbia, li afegim els tres ous i la batem amb la trituradora.
Tallem les pomes pelades a dauets i en col·loquem la meitat al fons del motle. Damunt li posem trossos de poma trencats a mà. A sobre, panses i orellanes tallades a trossets. Ara, més tonya. Continuem posant capes de tonya i de la resta d'ingredients fins que, sobre la penúltima capa, posem la resta de poma que ens havíem deixat i tapem amb una darrera capa de tonya a trossos fets a mà. Hem d'anar premsant la tonya a mesura que la col·loquem al motle per tal que quede compacte.
Al final, li aboquem per damunt tota la llet, repartint-la bé per tot el motle.
En una cassola en la qual càpia el motle, l'omplim d'aigua fins a una tercera part de l'altura i hi col·loquem el motle del dolç. Hem de procurar que l'aigua estiga lluny de l'alçada del motle.
Enfornem el dolç a un terç de l'altura total del forn. Abaixem la temperatura entre 200 i 180 ºC i el courem durant uns quaranta minuts amb la funció de sota i l'aire. Hem d'anar alerta amb el temps de cuita perquè cada forn és un món.
Passada la cuita, traiem el motle del forn i deixem que es refrede. Ara el posarem durant unes hores (millor d'un dia per a l'altre) al frigorífic tapat amb un plàstic de cuina per tal que s'acabe d'assentar. El desemmotlem i ja ens el podem menjar. Està boníssim i és més bo si es menja al cap d'un parell de dies perquè els sabors s'hi accentuen.
divendres, 18 de març del 2016
PASTÍS DE VERDURES
Les verdures a la cuina sempre donen molt de joc. A casa en mengem sovint perquè ens agraden molt. Aquesta vegada va ser en forma d'un pastís salat de verdures que no és del tot vegetarià.
PASTÍS DE VERDURES
INGREDIENTS:
1 làmina de pasta fullosa no congelada
1 got de pésols congelats
2 cebes mitjanes
1 bajoca (=pebrot=pebre) roja gran
1 manoll d'espàrrecs
1 safata de xampinyons laminats
4 ous
1 got de llet vegetal (en el meu cas, d'espelta)
2 hamburgueses de pollastre de Ca Nàcher
1 polsim de pebre i clavell de Ca Manolo
1 polsim bo de sal
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Mantega per untar el motle
PREPARACIÓ:
Untem un motle redó de vores altes amb mantega i estenem la pasta full per damunt, deixant una vora ben alta. Punxem la base de la pasta amb una forquilla perquè no puge quan coga.
Encenem el forn a dalt, a sota i amb l'aire a una temperatura de 250ºC.
En una paella gran, posem una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama i daurem la ceba trossejada a poc a poc fins que estiga ben feta. En estar, l'en traiem i la reservem en un llibrell alt.
A la mateixa paella, posem una altra cullerada d'oli d'oliva i hi sofregim els xampinyons laminats, la bajoca capolada a trossos menuts i, posteriorment, els pésols congelats.
Mentrestant, tallem les puntes dels espàrrecs i les reservem. La resta dels espàrrecs els fem a trossets i els afegim a la paella, de manera que tots els ingredients es vagen sofregint a foc lent.
En una altra paella, afegim la tercera cullerada d'oli d'oliva i hi sofregim les dues hamburgueses. En estar, les tallem a trossets molt petits amb l'ajuda d'unes tisores de cuina. Les afegim al llibrell d'abans.
Les puntes dels espàrrecs les posem un un plat i les passem dos minuts pel microones. Les reservem.
Al llibrell on hi havia la ceba, posem la resta d'ingredients i els barregem amb un cullerot de fusta.
En un pitxer alt posem els ous, la llet, el pebre i clavell i la sal. Amb la batedora ho barregem tot.
Aboquen al motle els ingredients barrejats. Li afegim el contingut del pitxer de manera que hi quede ben repartit.
Per damunt, col·loquem les puntes d'espàrrecs que teníem reservades i enfornem el pastís a un terç de l'altura del forn només en funció a sota i amb l'aire. Passats cinc minuts, abaixem la temperatura a 180ºC i continuem coent el pastís durant aproximadament tres quarts d'hora. Hem de vigilar la cuita perquè cada forn és un món.
En estar cuit, el traiem del forn i deixem que es refrede completament abans de desemmotllar-lo. Està millor fred que tebi i, millor encara, d'un dia per l'altre (si en queda).
divendres, 12 de febrer del 2016
POLLASTRE A LA SIDRA
El pollastre té una carn que permet cuinar-lo de mil maneres. A Beneixama és fàcil trobar-ne de qualitat a qualsevol de les carnisseries del poble. A mi m'agrada particularment el de Ca Nacher, perquè hi trobe, a més, embotits tradicionals i altres carns de qualitat.
POLLASTRE A LA SIDRA
INGREDIENTS:
2 cuixes de pollastre
2 besanques de pollastre (= entrecuixes = recuixes = contracuixes = anques)
2 pomes golden
4 cebes mitjanes de Figueres
1 bajoca roja (=pebrot = pebre)
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
1 botelleta de sidra (25 cl)
1/2 culleradeta de pebre i clavell mòlts
1/2 culleradeta de canella
PREPARACIÓ:
Posem en una paella antiadherent una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama i sofregim les cuixes i les besanques de pollastre fins que estiguen daurades i sense cremar-se. Quan estiguen, les reservem a banda.
Pelem les cebes i les tallem a plomes fines.
En la mateixa paella, hi afegim l'altra cullerada d'oli d'oliva, la ceba i un polsim de sal. L'anem sofregint a foc lent fins que estiga tova.
Mentrestant, tallem la bajoca a trossos no massa petits i els afegim a la ceba. Continuem pegant-li unes voltetes.
Aboquem la ceba i la bajoca en una olla de pressió. Li afegim una mica més de sal, la canella i el pebre i el clavell (totes tres espècies les compre sempre de Ca Manolo).
Rentem les pomes i els traiem el cor. Les partim en quatre parts i les posem a l'olla. Damunt, els trossos de pollastre.
Ara toca afegir-hi la sidra i tancar l'olla. Quan haja assolit la pressió adient, n'abaixem el foc i continuem coent el pollastre durant uns 45 minuts.
Quan la pressió de l'olla ho permeta, l'obrim i emplatem el pollastre.
Aquesta recepta és facilíssima de fer i està boníssima. El pollastre queda tendre i sucós i el brouet està per a menjar-te una barca de pa.
divendres, 22 de gener del 2016
TRENA DE PASTA FULLOSA AMB FOIE, DÀTILS I FORMATGE
El post-Nadal i Reis sol donar lloc a improvisacions saboroses amb totes les coses bones que sempre queden pels racons. Cada any em promet a mi mateix que no compraré tantes coses, però caic en el mateix: "I si no n'hi ha prou de...". El resultat és que hi ha aliments que poden fer-se malbé i a mi no m'agrada tirar el menjar. Així doncs, "la imaginació al poder!!"
TRENA DE PASTA FULLOSA AMB FOIE, DÀTILS I FORMATGE
INGREDIENTS:
1 base de pasta fullosa
2 cebes de Figueres
8 dàtils confitats sense pinyol
1 bloc de foie trufat de 150g
3 tallades de formatge de cabra
4 cullerades de formatge per a gratinar
1/4 de taronja confitada
Pebre negre coent
1 ou batut
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
PREPARACIÓ:
Posem a escalfar-se el forn a 200ºC a dalt, a sota i amb aire.
Fem uns talls a la base de pasta full de manera que, posteriorment, en puguem fer una trena. La pintem amb ou batut.
Pelem les cebes, les tallem a plomes i les sofregim a foc molt lent en una paella amb l'oli d'oliva.
Tallem els dàtils a trossos molt menuts i els afegirem a la ceba quan aquesta estiga ja feta una melmelada.
Aproximadament una mitja hora a foc baixet sense deixar de remenar. Quan els dàtils i la ceba hagen estat sofregint-se junts durant uns cinc minuts, els traiem de la paella i ho reservem.
Quan estiga tebi, ho repartim per damunt de la pasta full.
Tallem el bloc de foie trufat a llenques primes i el repartim per damunt.
Esguellem les tallades de formatge de cabra i les distribuïm de manera que cobrisquen tota la superfície. Empolsinem amb una mica de pebre negre.
Tapem el farciment amb les tires de pasta fullosa tot fent-ne una trena i la pintem amb l'ou batut.
Cobrim generosament la superfície amb formatge per a gratinar.
Tallem el quart de taronja confitada a llenques ben fines i les distribuïm per la superfície.
Enfornem la trena a un terç de l'altura del forn i n'abaixem la temperatura a 180ºC. Coem la trena amb la funció de sota i amb l'aire durant uns 30-40 minuts, tot depenent del forn de cadascú. Ha de quedar daurada i sense cremalls.
En estar cuita, la traiem del forn i deixem que s'entèbie. Llavors, ja ens la podem menjar. Està boníssima!!
divendres, 15 de gener del 2016
MINI CROISSANTS DE SALMÓ I FORMATGE DE CABRA
Es poden fer coses molt bones amb elements senzils que tenim a casa. I de vegades resulten molt vistoses. Aquests mini croissants van tindre molt d'èxit el Nadal passat.
MINI CROISSANTS DE SALMÓ I FORMATGE DE CABRA
INGREDIENTS:
1 base redona de pasta fullosa
1 ou batut
Salmó fumat
Formatge de cabra
1 cullerada de café d'anet sec
1 polsim de sal
PREPARACIÓ:
Engegem el forn i el posem a 200ºC a dalt, a sota i amb l'aire.
Posem la base de pasta full sobre un tros de paper de forn i la pintem amb l'ou batut.
Tallem la massa amb l'ajuda d'un tallador de pizzes en quatre talls per a formar-hi setze triangles de pasta.
Tallem la massa amb l'ajuda d'un tallador de pizzes en quatre talls per a formar-hi setze triangles de pasta.
En un morter posem el salmó tallat a trossets ben menudets, la sal i la cullerada d'anet sec. Amb el picamà en fem una crema el més homogènia possible.
Podem variar-ne el sabor tot prioritzant el salmó o el formatge. Segons vulguem.
Podem variar-ne el sabor tot prioritzant el salmó o el formatge. Segons vulguem.
Una vegada estiga la crema a punt, en posem una mica a la part més ampla del triangle de pasta fullosa. L'anem enrotllant a poc a poc fins a fer-ne la forma habitual dels mini croissanets. Els anem col·locant en una safata de forn coberta amb paper.
Amb l'ou batut pintem els croissanets i, en tindre'ls tots fets, els enfornem a la part mitjana del forn.
Passats uns minuts, abaixem el forn a 180ºC i els continuem coent fins que estiguen ben daurats i cruixents. Són boníssims!!.
divendres, 8 de gener del 2016
CORONA DE PASTA FULLOSA AMB CEBA CARAMEL·LITZADA, PATÉS I FORMATGES
Que se'ns faça malbé a casa el menjar quan hi ha molta cosa encetada pot passar. Aquesta corona de pasta fullosa és una bona manera de "reciclar" totes eixes restes de coses bones que pul·lulen pel frigorífic els dies de Nadal i Cap d'Any!!
CORONA DE PASTA FULLOSA
AMB CEBA CARAMEL·LITZADA,
PATÉS I FORMATGES
AMB CEBA CARAMEL·LITZADA,
PATÉS I FORMATGES
INGREDIENTS:
2 bases de pasta fullosa
2 cebes de figueres
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
3 cullerades soperes de sucre moré
1 cullerada sopera de mel
1/2 got (dels de vi) d'aigua mineral o filtrada
100 g de rovellons de pot
Pebre negre
Patés (al pebre negre, de campanya, foie...)
Formatge de cabra
Formatge Brie
Formatge ratllat sense lactosa
Llavors de lli
1 ou batut
Sal
PREPARACIÓ:
Escalfem el forn a 250 graus a dalt, a sota i amb l'aire.
Posem una de les bases de pasta full sobre la safata del forn i li'n tallem un redolí al centre. Pintem tota la superfície amb ou batut.
Pelem les cebes i les tallem a plomes fines. Posem dues cullerades d'oli d'oliva de Beneixama en una paella antiadherent i hi aboquem la ceba, un polsim de sal, i l'anem sofregint a foc viu al principi i, després, a foc molt suau durant almenys una mitja hora. A cada cert temps, li anem afegint a cullerades el mig gotet d'aigua mineral per tal que la ceba vaja estovant-se i agafant una textura de melmelada. Quan ja està en eixe punt, hi afegim el sucre i la mel i continuem remenant fins que tot es reduïsca a una melmelada de ceba de color marró suau.
Repartim la melmelada de ceba sobre tota placa de pasta fullosa. Li posem una mica de pebre negre.
Tallem a trossets els patés i els formatges i els col·loquem tot al voltant de la corona.
Agafem l'altra base de pasta fullosa i li fem un forat al centre una mica més petit que l'anterior.
Amb cura la col·loquem sobre el farciment i anem unint tots dos cercles de manera que no queden vores per segellar. Pintem la corona per totes bandes amb ou batut. Dels dos cercles que hem retallat de pasta full, en fem unes fulles i les col·loquem sobre la corona com vulguem.
Entre els espais de les fulles, posem llavoretes de lli i formatge ratllat.
Enfornem la corona i, passats cinc minuts, n'abaixem la temperatura a 180 graus i continuem coent-la fins que tinga un aspecte daurat i cruixent.
Llavors, la col·loquem en una plata de servir i a gaudir-ne bona cosa. Està boníssima i no perd gens una vegada freda.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)