divendres, 25 de setembre del 2015

POLLASTRE AMB CEBA, BOLETS I POMA

Ja feia temps que no publicava cap recepta de pollastre i aquesta m'ha eixit especialment bona. Crec que la repetiré alguna altra volta.

POLLASTRE AMB CEBA, BOLETS I POMA

INGREDIENTS:
2 cuixes i 2 besanques (= entrecuixes = recuixes = contracuixes = anques) de pollastre de Ca Nàcher.
1 ceba mitjana
1 poma Golden de Lleida
1 tassa de bolets congelats 
5 alls amb pell
6 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
1/2 got de brou casolà de carn
1 got d'aigua mineral o filtrada
Sal

Per a la picada:
1 dels alls anterior ja cuit
12 ametlles amb pell fregides
1 galeta maria
1 clau d'olor
Sal
1/2 got (dels d'aigua) del brou de la cuita

PREPARACIÓ:
En una cassola antiadherent posem dues cullerades d'oli i hi sofregim els alls (als quals els haurem fet un petit tall a la pell perquè no salten) fins que estiguen daurats i sense cremar-se.
Els traiem de la cassola i els reservem. En eixe oli sofregim el pollastre fins que estiga ben daurat per totes bandes. En estar, el reservem també.
Posem dues cullerades d'oli més a la cassola i hi sofregim, sense deixar de remenar i amb un polsimet de sal, la ceba que, prèviament haurem tallat a làmines. Quan estiga ben daurada i sense cremar-se, la traiem i la reservem.
Afegim a la cassola les dues cullerades finals d'oli i hi sofregim els bolets a foc viu. Els bolets congelats solen amollar bastant líquid per la qual cosa els haurem de fregir a foc fort fins que l'hagen amollat tot i es queden més cruixents. 
Posem ara a la cassola la ceba i els alls i fregim tot durant un minut o dos. 
Traiem el cor de la poma, li fem un tall poc fondo a la pell al voltant i la partim per la meitat. La posem a la cassola. Col·loquem el pollastre. Aboquem el brou i l'aigua, salem i fem que arrenque el bull.
En eixe moment, n'abaixem el foc i el deixem fent xup-xup durant ben bé una hora i mitja. A cada cert temps, sacsejarem la cassola perquè tot es mescle adequadament. A la meitat de la cuita podem, si volem, capgirar el pollastre per tal que es coga millor de les dues bandes.
Passat aquest temps, prepararem la picada. En un morter posem el clau d'olor, un dels alls cuits, un polsimet de sal, la galeta feta a trossets i les ametles. Piquem tot amb el picamà fins que tinga un aspecte homogeni. A poc a poc li anirem afegint el brou de la cuita per a deixatar la picada. Quan estiga ben deixatada, l'abocarem a la cassola.
Posarem a coure a foc fort primer perquè torne a arrencar el bull i, després, més lentament fins que torne a fer xup-xup durant uns minuts. Ara haurem de sacsejar la cassola una mica perquè el brou lligue i tot agafe el sabor de la picada i el que ja duia.

Passats cinc o deu minuts, apaguem el foc i deixem que repose altres deu minuts perquè els sabors s'assaonen i ja el podem servir. El pollastre està en eixe punt que la carn quasi se separa sola de l'os. Queda un plat gustosíssim i ben fàcil de fer.

divendres, 18 de setembre del 2015

AMANIDA ESTIUENCA 5

L'estiu és un moment perfecte per a gaudir de les amanides. Ací en teniu una altra mostra, ben fàcil i gustosa. I és que, quan fa calor, no abelleixen massa coses.

AMANIDA ESTIUENCA 5

INGREDIENTS: 
Brots tendres de lletuga i/o espinacs
Tomates valencianes
Tonyina de pot
Panís (= dacsa = blat de moro)
Surimi
3 culllerades (de les de cafè)  de sèsam
Sal
Oli d'oliva de Beneixama

PREPARACIÓ:
Rentem els brots tendres de lletuga i els eixuguem ben eixuts. Tallem la tomata a rodanxes i a cada una per la meitat. Les col·loquem en forma d'estrella. Fem un cercle amb la dacsa. Damunt, la tonyina. Tallem les barretes de surimi a trossets i els col·loquem per damunt. Empolvorem per sobre amb el sèsam. Amanim tot amb sal i oli d'oliva de Beneixama i servim o, si la volem més fresca, la fiquem una mitja hora al frigorífic.
Resulta molt fresca i abellidora per a l'estiu o per a qualsevol moment.

divendres, 11 de setembre del 2015

PASTÍS DE PASTANAGA I XOCOLATE

Hi ha vegades que prepares un dolç que no saps com t'eixirà i, fins que no el tastes, no t'adones que està boníssim!!! Com és el cas. Té un sabor i una textura boníssims!!! No serà l'última vegada que el faré!! I és que no havia usat mai les pastanagues (que habitualment anomenem com a "carlotes") per a fer-ne un pastís...

PASTÍS DE PASTANAGA I XOCOLATE

INGREDIENTS:
600g de pastanagues o carlotes pelades
1 got i mig (dels d'aigua) de sucre
1 got de llet d'espelta
1 cullerada sopera de canella de Ca Manolo
3 ous 
1 pesiguet de sal
1 got d'oli de gira-sol
2 gots de farina
2 sobres d'impulsor "Royal"
1/2 got de gotes de xocolate "Hacendado"
Mantega per a untar el motle

Per a la cobertura:
200g de xocolate "Nestlé" postres
125g de mantega

PREPARACIÓ:
Agafem les pastanagues i les pelem amb el pelador de creïlles. Després, agafem un rall i les ratllem fins que estiguen totes. Les reservem.
En una cassola d'acer, posem les carlotes ratllades, el sucre i la llet i ho escalfem tot sense deixar de remenar fins que bulla. Aleshores, abaixem el foc i seguim bullint durant uns deu minuts fins que estiguen blanes les ratlladures de pastanaga. Les reservem.
En un llibrell de vores altes aboquem el contingut de la cassola, el got d'oli, la canella i ho triturem tot amb la batedora fins que aparega una mescla homogènia. Deixem que es refrede una mica abans d'usar-ho.
Separem les clares dels rovells. Alcem les clares amb un pesiguet de sal fins que estiguen a punt de neu fort.
Mesclem els rovells amb les pastanagues. Cernem la farina i l'impulsor sobre el llibrell i ho mesclem tot, a poc a poc amb un batedor de varetes fins que estiga tot ben mesclat. Hi afegim el mig got de gotes de xocolate i tornem a mesclar.
Amb cura, hi afegim les clares muntades tot anant vius que no s'abaixen.
Untem un motle de corona desmuntable amb mantega. Tallem un cercle com la base del motle, el col·loquem a dins i el tornem a greixar. Hi aboquem la mescla.
Enfornem el motle a la part més alta del forn en funció només de sota i el coem durant mitja hora aproximadament. Alerta, perquè cada forn és un món.
Quan estiga daurat per damunt, traiem el pastís del forn i el deixem sobre el banc de la cuina durant una mitja hora fins que perda temperatura. Llavors, amb molta cura, el desemmotlem sobre una reixeta per tal que perda una mica d'humitat durant una hora com a mínim.
Mentrestant, podem preparar la cobertura. Posem en un cassó la mantega i el xocolate i ho fonem tot a poc a poc, a foc lent, tenint molta cura que no se'ns creme. Quan tot estiga ben mesclat, apartem del foc i reservem. Ens hem d'esperar que la mescla s'endurisca una mica per tal de poder posar-la en una mànega pastissera i decorar la part de damunt del pastís. Les vores les cobrirem amb l'ajuda d'una espàtula o d'un ganivet de tall ample.
Quan ja està decorat, el posem al frigorífic durant una bona estona fins que estiga ben fresquet i ens el puguem menjar. Resulta un dolç boníssim, contundent i d'un sabor especial, diferent.

divendres, 4 de setembre del 2015

AMANIDA ESTIUENCA 4

Aquesta amanida que vos propose avui té un aspecte de mandala ben curiós. Va resultar molt gustosa. No costa gens de fer i servida fresqueta soluciona un dinar estiuenc o un sopar lleugeret.

AMANIDA ESTIUENCA 4

INGREDIENTS:
3 tomaques valencianes ben madures
1 cogombre
1 pebrot italià
1 potet de dacsa
2 potets de tonyina al natural
4 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Sal

PREPARACIÓ:
Rentem bé totes les verdures. Escorreguem la dacsa i la tonyina.
Tallem les tomates a rodanxes no massa primes i les disposem sobre el plat. Pelem el cogombre i el tallem a dauets i el posem al centre. Repartim la dacsa pel voltant del cogombre. Tallem el pebrot italià a rodanxes primes i el repartim per damunt de la dacsa. Salem tot. Posem la tonyina al centre. Amanim amb oli d'oliva de Beneixama i la deixem una bona estona al frigorífic fins el moment de servir-la ben fresca a taula.
Boníssima i refrescant per a l'estiu!!