divendres, 27 de novembre del 2015

SÉPIA AMB POLLASTRE

Segur que la combinació li sorprendrà a més d'un, però vos puc assegurar que és deliciosa! De vegades, mescles dos ingredients i et pot eixir un nyap, però en aquest cas, no.

SÉPIA AMB POLLASTRE

INGREDIENTS:
2 sépies netes congelades
1 besanca de pollastre desossada
1 pit de pollastre desossat
4 cebes mitjanes
1 got de pésols congelats
1 got de brou de peix (en aquest cas, fet de bullir uns caps de gamba torrats)
4 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama

Per a la picada:
6 avellanes fregides
6 ametlles amb pell fregides
4 alls
1 bon pessic de julivert
1 galeta maria
Sal
2 cullerots del brou de la cuita

PREPARACIÓ:
Pelem les cebes i les tallem a mitges llunes fines. Posem en l'olla on courem tot l'oli d'oliva de Beneixama. Hi sofregirem la ceba, amb un polsim de sal, fins que estiga daurada i sense cap cremall. Per a això és important no deixar de remenar mentre la sofregim. 
Tallem la sépia neta a trossos no massa grans. Si està encara una miqueta congelada, ens serà més fàcil fer-ne uns talls més o menys iguals. Tallem, també, la besanca i el pit de pollastre a trossos no massa grans tampoc.
Quan la ceba estiga al punt, hi aboquem el got de pésols congelats i no deixem de remenar fins que estiguen quasi cuits. En aquest moment hi afegirem la sépia i el pollastre i continuarem fregint-ho tot plegat sense parar de remenar fins que estiga tot ben sofregit. Ara li afegirem el brou de peix i taparem l'olla de pressió. Quan assolisca la pressió adient, n'abaixarem el foc i ho courem tot durant uns 40 minuts.
Mentrestant, prepararem la picada. En un morter posem sal (no massa), les avellanes, les ametles i els alls tallats a trossets menudets. Ho picarem tot i, al final, hi posarem el julivert i la galeta maria (pot ser de qualsevol altre tipus dolç, un carquinyoli, per exemple). Continuarem picant-ho tot amb la mà de morter fins que la picada tinga un aspecte homogeni.
Quan hagen passat trenta minuts de cuita, n'apaguem el foc i deixem que s'acabe de coure amb l'escalfor que ja té. 
Obrim l'olla i en separem dos cullerots del brou i els afegirem a poc a poc a la picada per a deixatar-la. Quan estiga al punt, l'abocarem a l'olla i continuarem fent xup-xup durant cinc o sis minuts fins que el brou de l'olla s'espesseïsca una mica. Hem d'anar-hi alerta perquè, si ens en passem, se'ns pot cremar.


En estar, ho servim i a gaudir-ne. Queda una combinació molt saborosa, amb dues textures diferents: molt tendra la sépia i una mica més sencera la carn de pollastre. Com en molts dels nostres plats, la picada els hi dóna un punt deliciós.

divendres, 20 de novembre del 2015

FLAM DE COMPOTA DE POMA

L'altre dia m'abellia fer un dolç per a casa que no fóra massa consistent, d'aquells que te'ls menges i no t'enfita. Pensat i fet!! Pomes i poca cosa més.

FLAM DE COMPOTA DE POMA




INGREDIENTS:
6 pomes golden
3 cullerades de sucre morè
La ratlladura d'un llimó
1 cullerada sopera de canella en pols de Ca Manolo
6 fulles de gelatina
1 got d'aigua mineral o filtrada
Uns quants gerds (per a decorar)

PREPARACIÓ:
Pelem les pomes i les tallem a trossets. Posem les pomes trossejades en una cassola d'acer junt amb el sucre, l'aigua, la ratlladura de llimó i la canella. Encenem el foc i, quan bulla, no parem de remenar fins que estiguen cuites. Hem d'anar alerta que no es quede sense suc.
Posem les fulles de gelatina a hidratar-se durant una bona estona.
Quan la poma estiga ben cuita, apaguem el foc i la passem per la trituradora fins a fer-ne un puré. La tornem a posar al foc i quan estiga a punt de bullir, apaguem el foc i li afegim la gelatina ben escorreguda i la mesclem amb la mescla anterior amb l'ajuda d'un cullerot de fusta. Com que la poma estarà ben calenta, la gelatina s'hi dissoldrà molt bé.
Ara busquem un motlle de silicona on abocarem la compota de poma. Quan estiga fred, el deixarem al frigorífic per tal que la gelatina qualle la poma. Jo la hi vaig deixar durant tota la nit.
Quan l'hem de servir, passem un ganivet esmolat per la vora del motle i l'aboquem sobre la plata de servir. Li posem, llavors, uns quants gerds per damunt i per la vora per a decorar. I ja ens el podem menjar. 

Queda molt suau, molt dietètic i boníssim!! I els ingredients són ben fàcils de trobar i encara més senzills d'usar.

divendres, 13 de novembre del 2015

QUIX DE CEBA AMB XAMPINYONS I FORMATGE DE CABRA

L'altre dia em vaig comprometre a dur un pastís salat a l'institut i, per això, vaig pensar que una quix sempre sol quedar bé i que sol agradar a tothom. La veritat és que em va eixir boníssima.

QUIX DE CEBA AMB XAMPINYONS I 
FORMATGE DE CABRA



INGREDIENTS:
1 làmina redona de pasta fullosa
4 cebes xicotetes (o 2 de grans)
100 de xampinyons laminats 
12 cullerades de formatge de cabra ratllat
1 bric petit de nata per a cuinar
2 ous sencers
2 rovells d'ou
1 puntadeta de pebre i clavell mòlts
Sal
1 cullerada de llavors de rosella
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Mantega per a untar el motle

PREPARACIÓ:
Agafem un motlle i l'untem per dins amb mantega. Retallem un redolí de paper de forn de la mateixa mida que el fons del motlle, el col·loquem a dins i el tornem a greixar amb una mica més de mantega.
Estenem la làmina de pasta full i l'acoblem al motlle de manera que quede uniforme. Punxem tota la base del motle amb una forqueta per tal que quan el posem al forn, la base no puge, com sí que ho faran les vores.
Posem 6 cullerades de formatge de cabra ratllat al fons del motlle. El posem al frigorífic.

Encenem el forn a dalt, a sota i amb l'aire a 200º C.
Pelem les cebes i les tallem a rodelles. En una paella antiadherent posem una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama i hi sofregim la ceba amb un pessiguet de sal fins que tinga un aspecte daurat. Jo m'hi he estat ben bé quaranta minuts ofegant la ceba a foc lent i sense deixar de remenar amb un cullerot de fusta. En traiem la ceba i la repartim per tot el fons del motle.
A la mateixa paella, posem una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama i hi sofregim els xampinyons laminats fins que queden ben sofregits però no gomosos. En estar, els posem repartits per la quix.
En un bol posem els dos ous sencers i els dos rovells. Hi afegim una mica de sal, la puntadeta de pebre i clavell mòlts i la nata per a cuinar. Batem tot amb el batedor manual de varetes fins que tinga un aspecte homogeni. Aboquem la mescla a la quix.
Repartim per damunt de la quix les altres 6 cullerades de formatge ratllat i la cullerada de llavors de rosella.
Posem la quix 10 minuts al frigorífic o 5 minuts al congelador.
Enfornem la quix a un terç de l'altura total del forn. N'abaixem la temperatura a 160ºC i el posem només en funció a sota i amb l'aire.
Coem la quix al forn durant aproximadament 45-50 minuts. Ha de quedar daurada però no cremada. Quan hagen passat 40 minuts, apaguem el forn del tot i el deixem només amb l'aire. Amb la temperatura que queda s'hi acabarà de coure. Com sempre, hem d'anar alerta perquè cada forn és un món.
En estar, l'en traiem i deixem que es refrede abans de desemmotllar-la. La podem servir tèbia o freda del tot.
És deliciosa i combina molt amb tot!! Segur que la faré més vegades.