De la pàgina de "Menja Sa", un lloc on trobar receptes sanes i consells dietètics valuosos, vaig preparar l'altre dia una recepta que es diu "Verat a la mostassa amb patata al vapor". Això sí, una mica a la meua. El "verat" és el peix que una bona part dels valencians anomenem "cavalla" (o "cavalleta" , si és menuda), però també hi ha pobles valencians que l'anomenen "vísol". Li diguem com li diguem, ja sabem que en català tenim moltes maneres de dir les coses, és un peix que el trobe molt gustós. L'únic desavantatge és que té molta espina i s'han d'anar llevant amb paciència si no vols tindre'n una sorpresa desagradosa. Les espines i jo no fem amistat. Bé, com ja he dit abans, la recepta és, bàsicament, l'original amb alguna variació petita. CAVALLA O VERAT A LA MOSTASSA AMB CREÏLLA
INGREDIENTS:
(Ingredients per 4 persones):
4 verats petits sense vísceres ni cap
El suc d’un llimó
3 cullerades soperes d’oli d’oliva de Beneixama
1 culleradeta de farina
1 cullerada sopera plena de mostassa tipus Dijon
1 iogurt natural descremat
4 creïlles xicotetes
Sal i pebre blanc
PREPARACIÓ:
Demanem a la peixateria que li lleven el cap, les aletes i l'espina central a les cavalles o verats. A casa, amb l'ajuda d'unes pinces (que destinarem només a aquesta funció!!), acabarem de llevar la resta d'espines que hi hagen quedat. És una feina laboriosa però que val la pena fer-la.
Posem a escalfar el forn a 180º C.
Rentem bé les creïlles i les posem en un plat. Tapem el plat amb una bossa de plàstic (serveix qualsevol de les del supermercat) i el posem al microones a potència màxima durant uns quinze minuts (les que vaig usar eren més grosses que petites).
Tallem el llimó i l'espremem. En colem el suc.
Tallem quatre trossos de paper de forn suficientment grans com perquè hi càpia un verat. Obrim la cavalla com si fóra un llibre. Li tirem per damunt una mica de pebre mòlt, sal i una cullerada de suc de llimó per damunt i tanquem el peix. Fem com uns "caramels" tot retorçant les puntes del paper de forn. Col·loquem els paquets de peix sobre una safata de forn i els hi deixem coent-se a la papillota durant uns vint minuts.
Per a preparar la salsa, posem l’oli de Beneixama en una paella, hi afegim la farina i removem. Quan agafe un color torradet, hi incorporem la mostassa, una cullerada de suc de llimó i baixem el foc al mínim. Remenem perquè tot es mescle bé i no s'apegue a la paella.
Batem ara el iogurt fins que quede ben líquid i l'incorporem a la salsa sense deixar que quede molt espessa. Podem afegir-hi, si volem, un poquet d'aigua mineral o llet desnatada.
Traiem els verats dels paquetets i el servim cada un en un plat.
Distribuïm la salsa ben calenta per damunt de les cavalles. Guarnim el plat amb la creïlla cuita al microones (tallada a rodanxes o no) i ja està.