Estem en un moment de l'any que les cireres estan en el seu màxim esplendor. N'hi ha de tota classe i són una temptació total, tant al natural com en diferents preparacions culinàries. Aquesta vegada em vaig decidir a fer-ne un dolç típic de Reus i d'altres zones del nord del País Valencià i del sud de Catalunya: la coca de cireres. Com que d'aquesta coca n'hi ha moltes de receptes n'havia de triar una així que vaig decidir-me per la que publicava l'amiga bloguera Dolça al seu blog "No tot són postres a la cuina".
COCA DE CIRERES
INGREDIENTS:
Per a la massa:
500g de farina de força
50g de mantega en pomada
50g de sucre
1 cullerada d'essència de vainilla (jo hi vaig posar mitja culleradeta de vainilla en pols
2 ous
150cc de llet
1 polsim de sal
1 cub de 25g de lleudo (=rent) fresc "Levital"
Per al recapte:
Cireres ben madures (1kg aproximadament)
8 cullerades soperes de sucre
Oli d'oliva de Beneixama
PREPARACIÓ:
Desfem el lleudo en la llet tèbia.
Batem els ous, els barregem amb la mantega i el sucre. Hi afegim la sal. Després hi posem la llet amb el llevat i la mitja culleradeta de vainilla en pols i a poc a poc hi anem posant la farina de força. Quan vegeu que ja li falta poc ho acabeu d'amassar amb les mans.
Fem una bola i la deixem reposar una hora en un lloc tebi tapada per un drap de cotó. Jo vaig encendre prèviament el forn a 50º C, el vaig apagar i hi vaig deixar el llibrell amb la massa tal i com vos deia abans.
Batem els ous, els barregem amb la mantega i el sucre. Hi afegim la sal. Després hi posem la llet amb el llevat i la mitja culleradeta de vainilla en pols i a poc a poc hi anem posant la farina de força. Quan vegeu que ja li falta poc ho acabeu d'amassar amb les mans.
Fem una bola i la deixem reposar una hora en un lloc tebi tapada per un drap de cotó. Jo vaig encendre prèviament el forn a 50º C, el vaig apagar i hi vaig deixar el llibrell amb la massa tal i com vos deia abans.
Passada l'hora de repòs i de puja de la massa, la traiem del forn i l'engeguem ara a 200º C.
Una vegada ha reposat i ha pujat de volum toca preparar la coca. En
una safata de forn que haurem protegit amb un paper
vegetal, estirem la massa.
Hi
posem les cireres al damunt, espolsem la superfície de la coca amb molt de sucre.
Ara li aboquem un raig generós d'oli d'oliva de Beneixama i l'enfornem.
El forn ja el tindrem calent. La hi courem fins que vegem que està daurada (uns 20-25 minuts).
Com sempre, anirem alerta que no se'ns creme, atés que cada forn és un món.
En estar cuita l'en traiem i quan estiga tèbia o freda ens la mengem. Queda una coca saborosíssima!! Per cert, com que les cireres tenen pinyol, hem d'avisar-ho abans de menjar-nos-la!! La raó per la qual no els el llevem és que, si ho fem així, tot el suc de la cirera s'escampa per la coca i la taca.
Ara li aboquem un raig generós d'oli d'oliva de Beneixama i l'enfornem.
El forn ja el tindrem calent. La hi courem fins que vegem que està daurada (uns 20-25 minuts).
Com sempre, anirem alerta que no se'ns creme, atés que cada forn és un món.
En estar cuita l'en traiem i quan estiga tèbia o freda ens la mengem. Queda una coca saborosíssima!! Per cert, com que les cireres tenen pinyol, hem d'avisar-ho abans de menjar-nos-la!! La raó per la qual no els el llevem és que, si ho fem així, tot el suc de la cirera s'escampa per la coca i la taca.