divendres, 28 de juny del 2013

POLLASTRÓ AL FORN A L'AROMA DE LLIMÓ AMB CEBA I ROVELLONS

Avui m'abellia fer pollastre al forn i per això me n'he anat decidit a la carnisseria i allà m'hi he trobat amb uns pollastrons que m'han fet el pes. N'he comprat un per a fer-lo rostit amb llimó, que ja feia molt de temps que no el preparava. Com sempre, n'he canviat una miqueta la recepta original que duu una pastilleta de brou concentrat i jo no volia posar-li'n.

POLLASTRÓ AL FORN A L'AROMA DE LLIMÓ AMB CEBA I ROVELLONS.

INGREDIENTS:
1 pollastró 
Per a dins:
3 alls
1 culleradeta de sal
1/2 culleradeta de pebre i clavell
1/2 culleradeta de pebre roig
1 culleradeta d'orenga
1/6 culleradeta de canella mòlta
1/2 poma ratllada
1/2 llimó xicotet tallat a la llarga
Per a acompanyar:
1/2 llimó xicotet tallat a la llarga
1/2 poma
2 cebes
200g de rovellons de pot
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
2 culleradetes de sucre
1 gotet de vi blanc
1 gotet d'aigua mineral o filtrada

PREPARACIÓ:
Posem a preescalfar el forn a dalt, a sota i amb l'aire a 200º C.
Rentem el pollastró sota l'aixeta i el torquem ben torcat amb paper de cuina. El reservem.
En un morter posem una culleradeta de sal i els alls a trossets petits. Els matxuquem amb el picamà fins a fer-ne una pasta. Hi afegim ara el pebre i el clavell, el pebre roig, l'orenga i la canella. Ho tornem a picar tot junt fins que quede una massa homogènia.
Pelem ara la mitja poma, agafem un rall i la ratllem ben fina. L'afegim al morter i barregem tot fins que estiga ben mesclat. Aquesta barreja la fiquem dins del pollastró.
Tallem el mig llimó a la llarga i el fiquem dins, també. 
L'altre mig llimó, el partim novament a la llarga en dues meitats. Una de les dues meitats anteriors la tallem novament a la llarga i posem cada una d'elles, sota l'aleta del pollastró. Amb fil de cotó, lliguem les cuixes al pollastre i col·loquem entre les dues l'altra quarta part de llimó que ens quedava.
En una safata de forn, posem les dues cebes tallades a rodanxes de mig dit de gruix, els rovellons trossejats i la mitja poma pelada i tallada a huitens. Posem una mica més d'orenga per damunt de tot.
Col·loquem damunt el pollastre i l'untem amb l'oli i una culleradeta de sal. L'empolvorem per damunt amb la culleradeta de sucre. 
Aboquem el gotet de vi blanc a la safata i l'enfornem a una tercera part de l'altura total del forn.
Quan passen deu minuts, abaixem la temperatura a 170º C.
En passar 45 minuts, traiem amb molta cura la safata del forn i capgirem al pollastró, de manera que la part que ja està més daurada, quede a sota. Posem la segona cullerada de sucre damunt del pollastró. Hi aboquem el gotet d'aigua mineral. Tornem a enfornar a la mateixa temperatura i a la mateixa alçada del forn.
Deixem passar mitja hora més i traiem novament la safata del forn per tal de tornar a capgirar el pollastró. Ara tindrà la mateixa posició que al principi. Enfornem novament la safata, però aquesta vegada a la meitat del forn i continuem rostint el pollastró durant 15 minuts més i ja està. En total l'haurem estat rostint durant una hora i mitja.



Traiem finalment la safata el forn, desemboliquem el pollastró, li llevem els trossos de llimó, el partim per la meitat i en posem mig a cada plat junt amb la meitat del contingut de la safata.
Queda un pollastró boníssim, tendre, gustós i ben econòmic.

divendres, 21 de juny del 2013

BROWNIES LIGHT

El fet de tenir companys i companyes de feina que estan a règim, et proporciona la possibilitat de compartir receptes d'aquelles "que són bones", "que no engreixen"... Bé, la veritat és que, de vegades, són més aviat bones intencions que no realitats. Però aquest no és el cas. I això que no les tenia totes amb mi quan me'n van dir l'ingredient principal: segó de civada o avena. Segó d'avena? I què és això? Bé, primera notícia: és un complement dietètic que s'usa en les persones que tenen problemes amb el colesterol i que té un munt de propietats saludables. De fet, es recomana menjar-se'n una cullerada sopera al dia. No ho sabia. Segona prevenció: quan el compres i el veus a la botiga sembla serradura... Ai que patirem!! Però, bé. De provar, no costa res. Si no ix mengívol, sempre pots tirar-ho al fem... o donar-ho a les gallines. De veritat que no m'imaginava que allò puguera ser bo. Però ho va ser, de veritat.

BROWNIES LIGHT


INGREDIENTS:
125g de xocolate negre "Valor", sense sucre, amb el 70% de cacau
75g de iogurt blanc 0% de greix
1 culleradeta d'essència de vainilla
2 clares pasteuritzades
10 cullerades soperes d'edulcorant de la marca "Dia" (ciclamat i sacarina)
3 cullerades soperes de cacau en pols "Valor" sense greix
125g de segó de civada (del "Mercadona" o el "Consum")

PREPARACIÓ:
Preescalfem el forn a 180º C a dalt, a sota i amb l'aire.
Posem una olla amb aigua i damunt una altra que s'hi acoble bé. Es tracta de preparar un bany maria. Agafem la pastilla de xocolate i la fiquem en una bossa de plàstic. La colpegem amb un picamà o una maça i el fem a trossos ben petits. Els posem a la cassola al bany maria i l'anem desfent amb un cullerot de fusta. 
Quan ja estiga fos, li aboquem el iogurt blanc i el barregem amb el xocolate fins que tot quede homogeni. Ara li afegim la culleradeta d'essència de vainilla i tornem a mesclar-ho tot.
En un bol, posem les dues clares pasteuritzades i les 10 cullerades soperes d'edulcorant. Amb una batedora de varetes, les anem muntant, primer a velocitat baixa i, finalment, a una velocitat suficient fins que queden com una mena de merenga suau. Les aboquem a la barreja de xocolate i iogurt. Tornem a mesclar bé el conjunt.
Ara, amb l'ajut d'un cullerot de fusta, anem mesclant el segó de civada i les tres cullerades soperes de xocolate valor. Costa una mica, però queda bé.
En una safata xicoteta antiadherent de forn, aboquem la mescla i la deixem tota a la mateixa altura amb l'ajut d'una espàtula. Enfornem la safateta durant ben bé vint o vint-i-cinc minuts, i l'en traiem.
 
Capgirem el resultat de la cuita sobre una safata plana i la tallem a trossets de dit d'ample i a gaudir-ne. Queda un dolcet ideal per acompanyar un café i no és gaire calòric. Això sí, té una textura més eixuta que no un brownie normal, però és bo. Si en sobra, el podem guardar en un recipient hermètic al frigo. Ara, sempre serà més bo un brownie fet com cal, amb tots els ingredients megacalòrics que té. Però per a donar-se un gust i no patir pel règim, pot passar.
No m'hauria imaginat mai que es puguera cuinar un dolç tot substituint-hi la farina pel segó, però sí. De tota manera, encara em fa una mica de cosa veure la textura d'aquest ingredient, tan semblant a la serradura. Supose que tot és acostumar-s'hi. I si és tan bo dietèticament com sembla... 

divendres, 14 de juny del 2013

MINI PASTÍS DE GAMBES, SALMÓ I FORMATGE, AMB HERBES

De vegades, fer un soparet una mica especial només és qüestió de canviar-ne les proporcions i donar-li un altre aire. De passada, vaig estrenar uns motllets petitons que tenia mig oblidats en un calaix.

MINI PASTÍS DE GAMBES, SALMÓ I FORMATGE, AMB HERBES


INGREDIENTS:
(Per a 6 mini-motllets)
10 tallades de pa integral multifibres "Hacendado"
12 gambetes pelades congelades
6 tallades de salmó fumat
5 clares pasteuritzades
4 cullerades de formatge 0% de greix
60 g de formatge emmental ratllat
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Pebre blanc
Orenga
Anet
Per a acompanyar:
Fulles d'amanida variades

PREPARACIÓ:
Posem a preescalfar el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire.
Amb un aprimador fem que les tallades de pa queden ben primetes. Amb un ganivet esmolat anem tallant-ne trossos de la mida de les parets del motllets. És una mica laboriós, però paga la pena.
Untem els motllets amb un pinzell amb l'oli d'oliva. Disposem a dins els trossets de pa integral tallat. Al fons, dues gambetes. Tallem el salmó fumat a talls molt prims i el repartim entre els sis motllets. Ara posem a dins les herbes que volem (en el meu cas, orenga, anet i pebre blanc).
En un bol posem les clares i les batem amb les varetes fins que estiguen una mica pujades. Els afegim el formatge 0% i ho mesclem tot fins que quede ben homogeni. Repartim aquesta barreja pels motllets. Per damunt els afegim el formatge emmental acabat de ratllar i els enfornem.
 
Quan hagen passat 5 minuts, abaixem la temperatura del forn a 150º C. Passats vint minuts més, la tornem a abaixar a 125º C i, llavors posem el forn només a funció aire i per sota; continuem coent-los durant 10 o 15 minuts més, fins que vejam que estan dauradets.
Apaguem el forn i hi deixem encara els motllets, amb la porta entreoberta, durant cinc minutets més perquè s'acaben d'assaonar, i ja està.


Convé traure'ls del forn quan estiguen calents, però no cremant. Llavors, sense cremar-nos, els desemmotllem tot passant-los per les vores una espatuleta d'untar o un ganivet poc esmolat. Els col·loquem en un plat amb amanida, i ja està.
La barreja de les gambes i el salmó amb les herbes els dóna un saboret molt intens i especial. A més, també els podem fer com a un aperitiu, si així ho volem.

divendres, 7 de juny del 2013

PA DE PLÀTAN AMB PERLES DE XOCOLATE

Ja fa temps que vaig fer un pa com el d'avui, però aquesta vegada volia que tinguera xocolate!!! Evidentment, vaig seguir la recepta original que ja vaig publicar en un altre post i que ara reproduiré tot seguit amb alguna petita variació.

PA DE PLÀTAN AMB PERLES DE XOCOLATE

 
INGREDIENTS:
3 plàtans madurs
3 ous
150 g de sucre

125 g de mantega pomada
270 g de farina
1 iogurt natural
2 cullerades petites d’impulsor (Royal)
1 cullerada petita de canella en pols
de Ca Manolo
1 cullerada petita de mescla de nou moscada i clau (3 claus d'olor grans i una passadeta de nou moscada acabada de ratllar)
La raspadura de pell d'un llimó

1 cullerada petita de suc de llimó
1/2 got (dels d'aigua) de perles de xocolate "Hacendado"

PREPARACIÓ:
Posem el forn a escalfar a dalt, a sota i amb l'aire a 180º C.
Traiem la mantega de la nevera unes hores abans per aconseguir la textura pomada.
En un morter, piquem els claus d'olor amb la nou moscada i la canella fins a fer-ne una mescla homogènia.
Pelem i aixafem els plàtans madurs amb una forquilla. En un bol a part, batem els ous i una vegada desfets hi afegim el sucre blanc. Quan estiga ben amalgamat hi afegirem la mantega pomada, el iogurt i el plàtan (si pot ser, batrem amb les barnilles elèctriques), incorporarem la farina tamisada juntament amb el Royal, la sal, la mescla de canella, clau i nou moscada), la pell de llima i el seu suc. Removem bé fins a obtenir una mescla ben homogènia. 
Aboquem una part de la mescla en un motlle allargat i prèviament emmantegat (en vaig usar un d'alumini d'1'5 l de capacitat). Repartim per damunt la tercera part de les perles de xocolate. Tornem a abocar més mescla, posem una altra tercera part de perles de xocolate i aboquem per damunt la resta de la mescla. Per damunt, repartim la resta de perles de xocolate per tota la superfície.
L'enfornem durant uns 55-60 minuts, però hem de tindre en compte que depén del forn. Comprovem amb un furgadents llarg que s’haja cuit.
Deixem que es refrede una mica, el desemmotllem i el deixem refredar del tot sobre una reixeta.
Queda boníssim, dolç, tou. Ara, del xocolate, ni rastre, llevat del de damunt!! El que vaig posar per dins no va quedar com a petites taquetes de xocolate, sinó que es va fondre amb la resta de la massa. Potser que, si el torne a fer, n'hi pose més a cada capa.
La mescla d'espècies fa que la seua olor s'escampe per casa mentre enfornes el pa i és tota una temptació.