dissabte, 26 de gener del 2013

BESCUIT DE TARONJA I XOCOLATE

L'altre dia, mentre em passejava per la xarxa, em vaig trobar amb una nova entrada del blog de la bona amiga Queti. Hi parlava d'una exposició dedicada al nostre poeta Vicent Andrés i Estellés. A més a més, hi incloia una recepta d'un bescuit de taronja que, de tot d'una que la vaig veure, vaig pensar que l'havia de fer. A més, m'abellia molt estrenar un motlle que em vaig comprar aquest estiu de ca l'Ikea. Com sempre, hi vaig fer alguna variació de les meues...

BESCUIT DE TARONJA I XOCOLATE



INGREDIENTS:
1 taronja (de les de suc)
La ratlladura d'una altra taronja
250 g de sucre
170 g de farina
70 ml d'oli de girasol
3 ous
1 sobre de rent "Royal"
1/2 got de gotes de xocolate "Hacendado"
1 mica de mantega per a greixar el motlle
1 mica més de farina per al motlle
1 puntadeta de sal

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 180º C a dalt, a sota i amb l'aire.
Rentem la pell de les dues taronges. Ratllem la pell de les taronges sense que toquem, per a res, la part groga o blanca, perquè ens amargaria el bescuit.
Separem les clares del rovells i els reservem per separat.
Pelem una de les taronges i la fem a trossets en un llibrell. Hi afegim la ratlladura de les taronges, l'oli  i els tres rovells. Amb l'ajuda d'una batedora, ho triturem tot plegat fins que en quede una mescla homogènia.
Amb l'ajuda d'un colador fi o d'un cernedor, cernerem la farina i el rent sobre la mescla anterior. Amb un batedor manual de varetes ho mesclarem tot amb moviments embolcallants fins que tot estiga ben mesclat.
Alcarem ara les clares a punt de neu fort amb la puntadeta de sal. Sabrem que estan al punt que volem quan, en voltar el recipient on les hem batudes, aquestes no caiguem. Anem-hi alerta, de tota manera per tal de no fer-hi un desastre!!
En tindre les clares bé, les aboquem sobre la barreja anterior i les anem incorporant suaument perquè no perden aire i tot agafe una consistència ben esponjosa. Llavors, hi incorporarem les gotes de xocolate de la mateixa manera.
Greixem ara el motlle amb la mantega i li aboquem una mica de farina. El voltem per totes bandes fins que n'estiga cobert. Per tal que amolle la que li'n sobra, peguem un colpet amb el motlle sobre la taula o el banc i així només hi quedarà la farina que li calga al motlle.
Omplim el motlle i el col·loquem sobre una safata de forn. L'enfornem i deixem el forn només amb l'escalfor de baix a 145-150ºC (recordeu que l'havíem preescalfat a 180º C!). El mantindrem dins durant uns 45 a 55 minuts. Ara bé, com que cada forn és un món, aneu alerta de vigilar-lo. Sobretot no hem d'obrir el forn durant els primers 35 minuts. Passat aquest temps, podem anar comprovant-ne la cuita amb l'ajuda d'una broqueta de fusta. Quan vejam que ja ens n'ix neta, és el moment de traure el bescuit.
Ara que està cuit, deixem el motlle uns cinc minuts sobre la taula perquè perda una mica de temperatura. Passat aquest temps, bolquem el motlle sobre una reixeta i deixem que el bescuit s'hi vaja refredant i perdent la humitat que li sobra.
Quan estiga fred, el posem sobre una plata i ja està. Jo l'he decorat amb una rodanxa de taronja confitada feta a casa. Segur que també hauria estat molt bo amb una cobertura de xocolate o amb altres idees.

El que és cert és que està boníssim i que ha volat en un tres i no res.

dimarts, 15 de gener del 2013

LLESCA DE PA D'ANOUS I PANSES AMB FIGUES I FOIE

A l'estiu és època de figues i menjar-ne en Nadal de fresques pot ser una tasca impossible. Per això, a l'estiu vam comprar un basquet de figues, les vam pelar i les vam congelar fins que les vam usar en un dels entrants de Nadal. 

LLESCA DE PA D'ANOUS I PANSES AMB FIGUES I FOIE



INGREDIENTS:
Per al pa:
450 g de farina de força (300g+150g)
25 g de rent de pastilleta "Levital"
1 culleradeta de sucre
350 g d'aigua mineral
60 g de nous pelades
100 g de panses
100 g de mantega
Mantega per a untar el motlle
1 culleradeta de sal 

Per al recapte:
Figues pelades congelades
Foie
Caramel líquid  

PREPARACIÓ:
Comencem amb el pa. És una mica laboriós, però paga la pena. Posem a encalentir els 350 g d'aigua mineral (o filtrada) fins que estiga tèbia. La posem en un llibrellet i li afegim el sucre i la pastilleta de rent esmicolada. Mesclem tot fins que es dissolga i ens esperem que faça bombolletes. Serà el senyal que el rent s'ha activat i ja el podem fer servir.
En un llibrell cernem els 300 g de farina dues vegades per tal que agafe molt d'aire. Li aboquem el rent i ho mesclem amb un cullerot de fusta. Ens quedarà una massa molt fluixa i líquida, però no passa res. Tapem el llibrell i el deixem en un lloc càlid i lluny de corrents d'aire durant 1 hora, per tal que la massa lleve.



Traiem la mantega del frigorífic i deixem que guanye temperatura fins que estiga a la de l'ambient.
Agafem les panses i les tallem a trossets no massa petits i les hidratem en un recipient amb aigua tèbia.
En un morter piquem les anous a trossos menuts.
Passat el temps de repòs de la massa, aquesta s'haurà transformat en una massa esponjosa i amb una forta olor a llevat.     


Li afegim les anous, les panses ben escorregudes, la culleradeta de sal, els 100 g de mantega i els altres 150 g de farina també cernuts dues vegades. Mesclem tot bé i amassem. En estar tot ben lligat, tapem novament la massa i deixem que s'estove durant una altra hora.
Encenem el forn a 230º C a dalt, a sota i amb aire. Col·loquem a dins un recipient amb aigua.
Passat aquest temps, untem de mantega un motlle de plum-cake i el folrem amb paper de forn i el tornem a greixar amb més mantega. Convé que el paper isca uns dos dits per fora del motlle. Repartim bé la massa en el motlle amb l'ajuda d'una espàtula o d'un cullerot de fusta.
Quan el forn ha assolit la temperatura requerida, hi col·loquem el motlle i el coem durant 20 minuts.
Passat aquest temps, obrim el forn, li llevem el recipient amb aigua, abaixem la temperatura a 180º C i continuem coent el pa durant 15 minuts més. 
Quan haja passat el quart d'hora, abaixem el forn a 160º C i el posem només per dalt, sense aire, i continuem coent durant 5 o 10 minuts més fins que el vejam dauradet per damunt.
Com que cada forn és un món, convé que no ens descuidem el pa al forn i l'anem mirant de tant en tant perquè no se'ns creme o se'ns quede a meitat de coure.
En passar el temps de cuita, el traiem del forn i ens esperem cinc minuts més. El traiem llavors del motlle i el deixem sobre una reixeta perquè perda humitat ràpidament.
Ara ve el moment de muntar l'entrant.
Amb el caramel líquid farem un enreixat al fons de cada plat. Tallem una llesca de pa de mig dit de gruix i la col·loquem damunt. Amb un ganivet ben esmolat tallarem les figues congelades a rodanxes ben primes i les col·locarem sobre el pa.
En una paella torrarem els trossos de foie i ben calents els col·locarem sobre les llesques del pa i les figues. Hem d'anar vius de servir els plats ràpidament. Amb l'escalfor del foie les figues assoliran una temperatura i quedaran com una melmelada. El mos de pa+figues+foie és boníssim!!! Va tindre molt d'èxit la Nit de Nadal passada. 

dimarts, 8 de gener del 2013

SALMÓ AMB POMA

El salmó és un peix que m'agrada molt i per això en solc menjar sempre que puc. Aquesta recepta que propose ara la vam fer temps enrere. És molt senzilla i va eixir molt bona.

SALMÓ AMB POMA

INGREDIENTS:
2 talls de salmó
1 poma
120 ml de suc de poma
1 ceba mitjana
1 cullerada d'oli de Beneixama
Sal

PREPARACIÓ:
Tallem la ceba a rodanxes. En una paella antiadherent hi aboquem la cullerada d'oli de Beneixama. Hi posem la ceba i una mica de sal i l'anem sofregint fins que agafe un to ben daurat i sense cremar-se.
Ratllem la poma amb el rall i l'aboquem a la paella i continuem sofregint fins que la poma quede blana i confitada.
Ara hi posem damunt els dos talls de salmó i li aboquem el suc de poma. Continuem coent tot plegat durant uns cinc minuts (depén del gruix de les tallades del salmó i del punt de cuita que ens agrade).
En estar, emplatem tot col·locant una mica de ceba en el tros de salmó i una altra micona a la vora. I ja està. Senzill i gustós.
A la segona vegada que la vam preparar hi vam usar mistela en comptes de suc de poma i també va resultar molt bona.

dimarts, 1 de gener del 2013

TATÍN DE PERES I XOCOLATE

Sempre que vull fer algun dolç bo tire mà d'un dels meus blogs de referència, "La cuina de casa", de la Gemma Clofent. Ara fa uns dies li vaig descobrir una deliciosa recepta: "Tatín de pera i xocolata, la fusió de dos grans clàssics". Així que la vaig veure, vaig pensar que la faria i el resultat va ser espectacular!!! Com sempre, en vaig variar alguns dels ingredients per tal de llevar-li una mica de calories.

TATÍN DE PERES I XOCOLATE



INGREDIENTS:
6 peres conferència ni massa verdes ni massa madures
150g de xocolate de cobertura (jo en vaig posar 100g de cobertura i 90g de xocolate sense sucre)
75g de sucre (en vaig posar 60g)
25g de mantega (en vaig posar 20g)
1 làmina de pasta de full
Taronja confitada (per a decorar)

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 200º C.
Pelem i tallem les peres a grills. Les col·loquem ben apretades a la base del motlle. Si queda algun buidet, el podem omplir amb més pera.
Ara repartim per damunt les peres el sucre i la mantega a dauets. Enfornem el motlle i el coem a 190º durant 20 minuts.
Fiquem en una bossa de plàstic hermètica el xocolate (sí, 190g, és que a mi m'agrada molt) i el colpegem amb una maça o el corró fins que el reduïm a trossets molt menuts. El repartim per damunt de les peres.
Cobrim el motlle amb la pasta de full i el coem uns 20 minuts més, fins que la pasta fullosa estiga daurada.
Desemmotllem el pastís girant-lo amb cura, de manera que la pasta de full quede a la base del pastís. Per a decorar, li posem al centre uns trossets de taronja confitada.
La Gemma proposa de servir-lo tebi acompanyat de nata muntada. Nosaltres ens el vam menjar fred i estava boníssim!!!.