divendres, 18 de març del 2016

PASTÍS DE VERDURES

Les verdures a la cuina sempre donen molt de joc. A casa en mengem sovint perquè ens agraden molt. Aquesta vegada va ser en forma d'un pastís salat de verdures que no és del tot vegetarià.

PASTÍS DE VERDURES


INGREDIENTS: 
1 làmina de pasta fullosa no congelada
1 got de pésols congelats
2 cebes mitjanes
1 bajoca (=pebrot=pebre) roja gran
1 manoll d'espàrrecs
1 safata de xampinyons laminats
4 ous
1 got de llet vegetal (en el meu cas, d'espelta)
2 hamburgueses de pollastre de Ca Nàcher
1 polsim de pebre i clavell de Ca Manolo
1 polsim bo de sal
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Mantega per untar el motle

PREPARACIÓ:
Untem un motle redó de vores altes amb mantega i estenem la pasta full per damunt, deixant una vora ben alta. Punxem la base de la pasta amb una forquilla perquè no puge quan coga.
Encenem el forn a dalt, a sota i amb l'aire a una temperatura de 250ºC.
En una paella gran, posem una cullerada d'oli d'oliva de Beneixama i daurem la ceba trossejada a poc a poc fins que estiga ben feta. En estar, l'en traiem i la reservem en un llibrell alt.
A la mateixa paella, posem una altra cullerada d'oli d'oliva i hi sofregim els xampinyons laminats, la bajoca capolada a trossos menuts i, posteriorment, els pésols congelats.
Mentrestant, tallem les puntes dels espàrrecs i les reservem. La resta dels espàrrecs els fem a trossets i els afegim a la paella, de manera que tots els ingredients es vagen sofregint a foc lent.
En una altra paella, afegim la tercera cullerada d'oli d'oliva i hi sofregim les dues hamburgueses. En estar, les tallem a trossets molt petits amb l'ajuda d'unes tisores de cuina. Les afegim al llibrell d'abans.
Les puntes dels espàrrecs les posem un un plat i les passem dos minuts pel microones. Les reservem.
Al llibrell on hi havia la ceba, posem la resta d'ingredients i els barregem amb un cullerot de fusta.
En un pitxer alt posem els ous, la llet, el pebre i clavell i la sal. Amb la batedora ho barregem tot.
Aboquen al motle els ingredients barrejats. Li afegim el contingut del pitxer de manera que hi quede ben repartit. 
Per damunt, col·loquem les puntes d'espàrrecs que teníem reservades i enfornem el pastís a un terç de l'altura del forn només en funció a sota i amb l'aire. Passats cinc minuts, abaixem la temperatura a 180ºC i continuem coent el pastís durant aproximadament tres quarts d'hora. Hem de vigilar la cuita perquè cada forn és un món.
En estar cuit, el traiem del forn i deixem que es refrede completament abans de desemmotllar-lo. Està millor fred que tebi i, millor encara, d'un dia per l'altre (si en queda).