divendres, 21 de novembre del 2014

XARLOTCA

La "xarlotca" (= Шарлотка) és un dolç típic rus de poma. Vindria a ser el pastís de poma a la russa. Es pot fer de moltes maneres i jo el vaig fer d'acord amb el que deia el blog "Sabores y momentos", però, com sempre, la vaig modificar una mica... L'he grafiat així, xarlotca, perquè és el que més s'assembla a la pronúncia en català. En rus, la o és tancada.


XARLOTCA


INGREDIENTS:
4 pomes golden
160g de farina integral
3 ous mitjans
2 potets de iogurt d'edulcorant (ciclamat i sacarina)
1 potet de iogurt de llet descremada
8g d'impulsor (Royal)
8g de bicarbonat sòdic
1 culleradeta de vainilla natural (1 beina)
1 llimó menut i el seu suc
Sucre i canella per a empolsinar
Mantega per a greixar el motle

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 180º C en funció rebosteria (dalt, a sota i amb aire).
Agafem un motle de pastís desmuntable d'uns 22 cm de diàmetre i el greixem amb mantega. Tallem un redolí de paper de forn de la mida del fons del motle, el posem dins i el greixem també.
Pelem les pomes i les tallem a trossets el més primets possible. Açò és important perquè el pastís quede tou i saborós. Les posem en un llibrellet. En tindre-les totes pelades i a trossets, ratllem per damunt la pell del llimó i n'espremem el suc, que també el posarem per sobre. Tapem el llibrellet amb un plàstic de cuina i el reservem.
En un llibrell, trenquem els tres ous i els batem amb l'edulcorant fins que estiguen ben pujats. Llavors, hi afegim la culleradeta de vainilla natural i continuem batent una miqueta. 
Mesclem en un cassó la farina, el bicarbonat i l'impulsor i els cernem sobre la mescla d'ous i edulcorant. A poc a poc li anem afegint la llet descremada de manera que tot es mescle be.
Ara hi afegim la poma a trossets junt amb la ratlladura de llimó i el suc i ho mesclem tot amb una espàtula. 
Aboquem aquesta mescla en el motle i l'allisem per damunt perquè hi quede tota més o menys a la mateixa altura.
Enfornem el motle a una alçada de 2/3 del forn només amb el calor de sota i el de l'aire. Abaixem la temperatura a 175º C i el coem fins que, en punxar-lo amb un ganivet, aquest n'isca net. Jo l'he tingut dins del forn 55 minuts. Però com sempre, hem d'anar vigilant que no se'ns creme. Cada forn és un món.
Passat el temps de cuita, el traiem del forn i el deixem damunt del banc de la cuina durant uns 10 minuts. Seguidament, el desemmotlem sobre un plat i li llevem el paper de forn que tindrà apegat al pastís. Amb cura, el bolquem sobre el plat de servir i ja quasi està.
Deixem que es refrede del tot o, com a mínim, que quede tebi. Llavors, empolsinem per damunt amb sucre glacé i canella i ja ens el podem menjar.
 
Queda un dolç boníssim i gens embafós!! Per acompanyar un cafè o un te, perfecte!!!

5 comentaris:

Gemma ha dit...

Ja saps que sóc fan de tots els pastissos de poma, de manera que aquest segur que m'agradaria. I amb aquest nom encara més! ;)

La Cuina de l'Olga ha dit...

Bona proposta!!! Los dolços amb maçana m'encanten!!!!
Petons!!!
OlgA

Mònica Tarradellas ha dit...

Doncs haurem de fer una incursió a la rebosteria russa! Fa molt bona pinta!!! Petons!

No tot són postres ha dit...

mmmmm, amb poma... me l'apunto!!

PTNTS
Dolça

les receptes que m'agraden ha dit...

Una altre recepta de pastís de poma, segur que m'encanta així que me l'apunto perque soc fan dels pastissos de poma! Un petó bonica

Les receptes que m'agraden