divendres, 27 de juny del 2008

LES QUATRE COLUMNES DE PUIG I CADAFALCH TORNARAN AL SEU LLOC



Hui llegia al diari "Avui" que sembla que es reconstruiran al seu lloc original les quatre columnes de l'Arquitecte Puig i Cadafalch. Trobe que és un fet important pel fet que els símbols de la nostra nació de vegades esdevenen alguna cosa més que això. I espere que açò no genere un debat estètic. No és la meua intenció. Per tal de saber la importància d'aquest monument, us copie, literalment el que en diu la viquipèdia:

"Les Quatre columnes eren 4 columnes, amb capitells jònics, obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch, aixecades l'any 1919 a on actualment hi ha la font de Montjuïc, a Barcelona. Simbolitzaven les 4 barres de la Senyera catalana, que estaven destinades a convertir-se en un dels símbols del catalanisme i havien d'estar coronades per figures representatives de quatre victòries, que no es van realitzar.

Les columnes van ser enderrocades l'any 1928, durant la dictadura de Primo de Rivera, que va eliminar sistemàticament tots els símbols públics de catalanisme, per tal que no tinguessin el ressò que li podia donar l'Exposició universal de 1929, que havia de tenir lloc a Montjuïc. Pel mateix motiu la dictadura va anomenar finalment Poble Espanyol, a la mateixa muntanya, al que s'havia de dir Iberona, en homenatge als Ibers, primers pobladors de les terres catalanes, i va anomenar així la Plaça d'Espanya, col·locant dues torres venecianes."

Hi ha molts símbols i altres coses que caldria recuperar, com ara l'esperit reivindicatiu del nostre poble, que sembla que dorm el son dels justos. Encara hi serem a temps?
Ací teniu l'enllaç a la Viquipèdia:
I ací teniu el de la notícia del diari:

6 comentaris:

Sara Maria ha dit...

Completament d'acord amb això que el nostre poble sembla que dorm el son dels justos!
Ahir nit, plaça Catalunya era un lloc de reivindicació nacional española... Llàstima que no guanyes Rússia... Espero que guanyi Alemanya per que si no ens ho haurem de menjar molt de temps.

Francesc ha dit...

Sara Maria: gràcies pel teu comentari. Mira, amb això del futbol, sempre pense en allò dels romans del "pa i circ"... A mi no m'agrada el futbol i menys encara si s'usa, com és el cas, per a fer una propaganda nacionalista espanyola per totes bandes i menjar el cap a més d'un beneit. Jo també tinc ganes que s'acabe tota la patuleia. Ich bin Deutscher! (Sóc alemany!, malgrat "Air Berlin) ;D

Bruguers ha dit...

Una passada el xou del futbol d'ahir. Jo, romàntica, creia que a Catalunya no se celebraria gaire i... quina por!
De totes maneres en una època de només males notícies econòmiques i poca valoració de la cultura i l'educació trobo gairebé normal que la gent en general s'evadeixi una mica dels problemes i no hi ha millor anestèsia que el futbol.
Vull disculpar una miqueta als "forofos" espanyols pensant que si mai tenim una selecció catalana potser jo faria tan el ridícul com ells.
Respecte al tema principal, haig de confessar que no coneixia les Quatre Columnes. M'informaré i opinaré.
Salutacions.

josep ha dit...

Ja fa temps que el tema de les quatre columnes "remena" i no hi ha manera. L'ajuntament de Barcelona sembla que no està per la feina, tot i qué, com que necessiten els vots d'ERC (actualment fora del govern municipal) hi ha l'esperança de que aquesta vegada vagi de debó. Ja ho veurem, però jo sóc escèptic per experiència i no espero gaires coses de segons qui.

Teresa ha dit...

Francesc, que la cosa va bé, però que tinc l'ordinador espatllat i he estat una setmana sense poder posar-lo en marxa i ara m'ha deixat (encara no sé com), però que potser quan torne a apagar-lo no podré tornar a posar-lo en marxa.

Ja parlem.

b7s (als dos)

Francesc ha dit...

BRUGUERS: El futbol és el "pa i circ" d'avui dia. Quines coses que ens passen! <:(

JOSEP: Ja fa temps que seguia aquesta polèmica. Esperem que arribe a bon final la història i veiem aixecar les quatre columnes nostres al lloc on mai no haurien d'haver desaparegut. ;)

TERESA: Eiiii! Quina alegria saber de tu! Esperem que ressucite el teu ordinador. ;D