dilluns, 2 de juny del 2008

UN TRESOR AMAGAT DE LA SEU DE VALÈNCIA












A València no és fàcil de poder veure algunes coses relacionades amb la història pròpia, com ara el "Penó de la Conquesta" o les armes de Jaume I. Estan mig segrestades a l'Ajuntament de València. Ara resulta que una de les "relíquies" més importants, com és ara un escut i unes peces de la cavalleria del mateix rei en Jaume haurien d'estar a la seu de València, a la vista de tothom. Allà van estar, a l'altar major de la seu de València, a la vista de tots els feligresos durant segles, com a record perenne de la història, de qui la va fundar, la seu, etc. Podeu comprovar-ho en la fotografia antiga, al costat esquerre.
Les van dur a l'edifici de l'ajuntament en 1936 per protegir-les de les destrosses previsibles dels revoltats i encara hi continuen. Com que tenen "les quatre barres" que, com tothom sap, si no hi duen "blau" són un símbol demoníac amb banyes i cua, no poden veure-les més. No fóra cas que algú començara a entendre que la història valenciana té lligams profunds amb la catalana i la balear! Bromes sagnants a banda, ja és ben trist que se'ns vagen amagant dades importants de la nostra història i del nostre tarannà. Quan no ens les canvien, com és ara, el canvi de la senyera de tafetà del fons de l'altar major de la seu per una tela de color "blau", no és conya, vegeu-ne les fotos de "l'abans" i "el després". Coses del blaveram espanyolista carrincló.

2 comentaris:

dospoals ha dit...

Un xic tan gran com tu, fet i dret, i també fa una de les faltes més garrafals? Com pots dir del "propi" rei en Jaume!? Ai, senyor, com trontollen els pilars!

Francesc ha dit...

Josep Vicent: gràcies per l'aclariment. Coses de les interferències lingüístiques vàries que em solen passar ben sovint. Salutacions.