dissabte, 6 de setembre del 2008

FESTES A BENEIXAMA

Hui ha sigut l’Entrada de les festes de Moros i Cristians de Beneixama i que cada any estan dedicades a la Verge de l'Aurora, la Mare de Déu. Hem pogut participar de diversos actes festius i gastronòmics. El primer ha estat el poder presenciar la “Moguda de les Músiques”. Es tracta d’un acte molt bonic en què, posteriorment al res de l’Àngelus, s’hissen les banderes a l’ajuntament. Tot seguit comença una mascletada fantàstica. Aquest any ha tingut la novetat de seguir una música moderna com a acompanyament. De seguida, cada banda de les Filades i Comparses que participen de la festa inicia els acords d’un pasdoble (segons un orde establert) i comencen a desfilar pels carrers de Beneixama. La banda “La Pau”, de Beneixama és l’encarregada de tancar l’acte. Fa molt bonic, i és tot un privilegi, poder gaudir de l’espectacle des dels balcons de l’Ajuntament, perquè pots veure tota l’alegria i la il·lusió en les cares dels veïns i les veïnes i és molt emotiu.

Una cosa que no sabia i que ha estat molt bé és que l’Ajuntament ofereix una espècie d’aperitiu a la gent que hi va i, la veritat, era molt bo. He de confessar que m’he posat les botes perquè he tastat quasi totes les coses que han tret. Ja podeu veure a la foto que era ben abundant.

Però la cosa no ha acabat ací. També hem acudit al sopar de l’Ajuntament. És una gentilesa de l’equip de govern atés que participe en la confecció del programa de festes de Beneixama. També molt i molt bo. D’aquest no m’han eixit bé les fotos, però hi havia, entre d’altres coses: foie amb pètals de flors i confitura, anxoves amb espencat (=escalivada), encenalls de cuixot i formatge, fullat de gambes i formatge gratinat, galeres gratinades, gambes bullides... de plat fort he demanat porquet rostit amb guarnició. Les postres eren un gelat boníssim i molt ben guarnit.

En fi, que no ha calgut sopar.

Bé, l’acte principal, l'entrada de moros i cristians a Beneixama ha resultat molt i molt lluïda, amb vestits preciosos. Però, clar, a mi la que més m'ha agradat ha estat Oreto. La foto no li'n fa prou justícia. El vestit d'enguany era més bonic i lluïdor que el de l’any passat.
Totes les Filades i Comparses que hi han participat han tret vestits i complements festers molt bonics. A banda de la Filà dels Moros, que és la meua i que no sóc gens objectiu si la considere la millor, la Comparsa de Llauradors ha fet una entrada molt lluïda. Cada any el boato (=lluïment dels capitans) d’aquesta comparsa supera l’anterior. Enguany anava dedicat a la feina de terrissaire perquè el capità llaurador prové d’una família d’ollers que feia terrisses diverses a la pedania de El Salze, de Beneixama. Ha dut uns vestits i unes músiques molt i molt boniques. Trauen uns vestits i complements que s’inspiren i recreen els tradicionals de llaurador valencià i és una manera de mantindre les nostres tradicions i posar-les al dia.
La Filà de Cristians també ha estat bé. M’ha cridat molt l’atenció una mena de gegants articulats que semblaven unes dames russes, una mica estranyes, però. La Comparsa d’Estudiants en la seua línia, amb molt d’humor i ganes de passar-s’ho bé.

El remat del dia ha estat la treta de la Mare de Déu de l'ermita i la processó per a dur-la a l'església. Val a dir que l'acabament ha estat "passat per aigua" i que la gent, la Verge, els rectors, les autoritats i els músics han pres una xicoteta dutxa.

Demà veurem l’entrada de l’Alcúdia, de tota una altra manera. Són unes altres festes, però també molt boniques.

9 comentaris:

TecnoXock ha dit...

Amic Xesc, he rebut aquest Post i m'ha semblat interesant, si tu també li trobes fes-ne difusió.

I sumet a la protesta.

Visca la terra!!!

-----------------------------------
Bones
Davant de les últimes accions d'Albert Rivera (c's) us proposo que el dia 11 de Setembre en els nostres blogs pengem l'Estelada. Una campanya que he començat sola i que necessita de tots. En el fons són les nostres cases virtuals. Passa'l . Aquí us podeu baixar l'Estelada www.marroca.blogspot.com
Salut

Francesc ha dit...

Mar i Enric: em sembla no només interessant, sinó que li'n faré tota la propaganda que puga.

xisco ha dit...

es moros i cristians allà també són el dia 6?, Bé aquí enguany els hem fet també dia 6. però crec que va ser es dia 9 que el rei en jaume va desembarc... ara no ho se cert...

Qui se suposa que va lluitar contra es sarrains al vostro poble?

miquelet ha dit...

Allò que més m'agrada de les festes als pobles, és que tot el poble intervé en les seues festes d'alguna o un altra manera. Això és el que fa que siguen unes autèntiques festes del poble.

Salut.

Gemma ha dit...

Quina casualitat, a Sabadell també és Festa Major! Tot i que la vostra sembla una festa de caire més tradicional que la nostra... Aquí el més tradicional que fem són els cercaviles i els correfocs... la resta són concerts, teatre, fires i poca cosa més.
Trobo espectacular la terrissa enorme de la comparsa de Llauradors i també els vestits tradicionals. Feu una festa molt maca!
Per cert, si algun cop m'arribes a dir "passa'm l'espencat", t'asseguro que no t'entenc, eh? je je je...

La cuina vermella ha dit...

Francesc, ha estat molt satisfactori retrobar-me gràcies al teu relat amb les festes de moros i cristians del sud del país. Jo les vaig viure a un poble proper, el d'Ibi, en ocasió de que un bon amic del meu pare va ser capità cristià i ens va convidar a formar part d'una comparsa especial dels Contrabadistes.
Estic d'acord amb tu que la manera de desfilar de les filàs mores son més espectaculars (de fet, em vaig passar la festa a la comparsa dels Xumberos!)i més lluídes.
Et felicito per la descripció de les festes que m'ha agradat molt i pel tiberi que et vas posar entre pit i espatlla punyetero!
He trobat a faltar la descripció de la disbauxa nocturna (única al món) que potser guardes per un altre post ;-D
Una abraçada amic!
Ep! Que em deixo el més important: L'Oreto estava guapíssima!

glòria ha dit...

Una paraula per Oreto: MACA.

Francesc ha dit...

Xisco: Ací se suposa que ens va alliberar Jaume I. No sé si ara tornara per ací el nostre rei si no els fotria alguna bescollada a la colla de blavers que tenim a ca nostra.

Miquelet: en això tens raó. És una festa molt participativa.

Gemma: gràcies pels elogis. Per cert, no et penses que per ací tothom m'entendria. Hi ha llocs que a l'espencat li diuen "esgarradet" així que ja veus si tenim varietat de noms.

Kike: Gràcies per les floretes a Oreto. La disbauxa nocturna no és contable perquè és d'aquelles dels "dos rombes" de fa tants d'anys. ;-)

Glòria: gràcies "vergonyoses" de part d'Oreto.

Anònim ha dit...

De moment jo, Francesc tinc que possar la estalada al balcó, no puc posar-la en el meu bloc -de moment-. JOSEP.