dissabte, 13 de setembre del 2008

MANIPULACIONS


És sabut que la televisió és una fal·làcia, però hi ha coses que se’n passen de la mida. La celebració de la Diada de Catalunya ha donat per a moltes coses, bones i dolentes. Quina és la imatge, però, que n’han difós les televisions espanyoles? D’una banda, els reis d’Espanya (que no nostres) a la catedral de l’Almudena de Madrid als funerals per les víctimes de l’accident d’Spanair i, simultàniament, la Diada on uns incontrolats atacaven un bar a Barcelona. “Independentistes incontrolats”, deien ells. Seguidament, unes imatges de Montilla a qui li pregunten pels fets i ell que els respon “no, no, no”. Que no els contesta. Ara una imatge d’altres independentistes que cremen un tren Ave de cartó on hi ha fotos dels reis i un comentari: “Mentre els reis donen una imatge de serenitat i solidaritat amb les víctimes, altres cremen la imatge del rei a Barcelona”. I, immediatament, un grup de joves que cremava banderes espanyoles, alguns d’ells encaputxats... Tot amanit, és clar, per la declaració d’inconstitucionalitat del referèndum basc.

Què no hi havia altres imatges de normalitat en la Diada? No hi havia milers de persones manifestant-se pacíficament i alegre pels carrers i places de Catalunya tot reivindicant lemes ben democràtics? Algú ha explicat als espanyols que la Diada recorda el que van fer els mateixos avantpassats de l’actual rei Borbó? Que van (vam) ser sotmesos per la força de les armes? Per no parlar del finançament i de l’espoli fiscal a què estem sotmesos els habitants dels Països Catalans. Això no interessa a les teles espanyoles. Han d’oferir la imatge que Espanya té tot el seny i la raó i que nosaltres, els Països Catalans, no som més que demanadors incansables de drets que no ens corresponen perquè Espanya ens tracta d’allò més bé...

Fins quan aquesta manipulació? Nosaltres no som com ells volen presentar-nos. Tenim tot el dret a decidir el que volem ser i amb qui volem estar i no.

14 comentaris:

miquelet ha dit...

És per això que de vegades em trobe amb gent amb prou seny i, fins i tot, d'esquerres, que té una opinió respecte al concepte d'Espanya que és exactament el mateix que aquells més feixistes. No és que siguen males persones. És falta d'una correcta informació.

Salut.

Francesc ha dit...

Miquelet: els espanyols tenen totes les armes mediàtiques al seu abast i saben molt bé com usar-les per a oferir la imatge dels fets que els convé. Per exemple, si un/a esportista ho fa molt bé i guanya premis, és "espanyol/a". Si algú fa res malament, de seguida és valenciana o catalana o d'on siga.

dospoals ha dit...

La cosa no és que no hi ha manera de tenir un espai d'informació català i comú, sino que del poc que hi ha, que els habitants del nostre (he dit nostre) país no el vegen.

Si fas una ullada a l'institut, la xicalla mira tots els canals en castellà (inevitablement jo també hi caic, perquè no de Punt 2 viu l'home) i d'aquesta manera hi ha una aculturització.

Els canals castellans no treuran mai cap incident negatiu del nostre país, perquè de fet no n'hi han. Efectivament se'ns han menjat (ei, que no propose ara jo fer aldarulls), simplement no existim, com quan Castella o Extremadura celebren la seua "diada" i no apareix als mitjans de comunicació.

Al remat, el rei és el rei i hom no pot gosar tocar-lo. Fet i fet, l'han blindat.

Bruguers ha dit...

Ufff! No hagués pogut dir-ho millor.
La manipulació és tan gran i ve de tants punts diferents que es fa molt feixuc poder-hi lluitar. Tot va en contra nostre.
España que és la única nació reconeguda va en contra dels nacionalistes. Aixó sól ja es una incongruència.
Salutacions.

josep ha dit...

Vergonya aliena es el que sento. Ells no, perquè la vergonya i la dignitat la van perdre fa..... i mai les recuperaran. El que convé es mantenir enganyats els espnayols de bona fe. Aquesta es la gran estafa de la "democràcia espanyola".

Anònim ha dit...

PER FAVOR,PROU DE FER COSTAT ALS BASCOS. QUE FAN ELLS PER NOSALTRES? PAM I PIPA. ESPANYA SAP MOLT BE LA VERITAT DE CATALUNYA, JUGANT AMB BCN.........

enric ha dit...

No és cap "pose", de debò, però no tinc costum de vuere la televisió, però he llegit a diferents diaris les denúncies envers aquesta manipulació tan flagrant que, any rere any, fan de la Diada... o del que els interessa. La pega, però, és que només ho denuncien diaris d'aquí.

Unknown ha dit...

Bones,
que en tensa de raó amb tot això que dius. Però et diré que potser a qui més interessa aquestes imatges és al propi govern de la Generalitat perquè aquestes noticies s'acaben de dues maneres, una amb una roda de premsa i l'altre amb un cop de telèfon. La gent que treballem amb mitjans ja sabem que els cops de telèfon fan miracles i sí aquí ajuntem un conveni de col.laboració aleshores ja ho tenim tot. Però tot sembla que aixó ja agrada a qui ens governen aquí i sumo els d'ERC, que a més porten comunicació.
Ens llegim!

ALP2500 ha dit...

Bé un detall perfecte de la realitat mediàtica , Aquesta es la manera d'actuar dels mitjans de comunicació dels habitants del regne de Felip v, amb un agravant a vegades quan la informació no la saven se les inventen, i penseu que ells son 35 milions de possibles candidats a veure els seus mitjans mentres nosaltres no arriven a 5 milions.
Aquesta es l'objectivitat de la informació, ddiaris com la sin razon, en seu mundo, la radio dels capellans, o la Tele-5 porten molt de temps de cacera. a veure si algun dia la peça de caça els hi planta cara.

Gloria ha dit...

Hola!
El blog "la cuina de cada dia-de keuken van elke dag" ja torna a estar "en marxa"...!
Per cert, llegeixo els teus comentaris sobre l'11 de setembre. Sí, una llàstima tot plegat. Tens tota la raó...Em consolo pensant que Catalunya sempre ha resistit en els pitjors moments.
Glòria E.

Belen ha dit...

Els amics de la cuina vermella donen una imatge real de la diada al seu Blog.

Francesc ha dit...

Bruguers: els espanyols, com tothom sap, no són gens nacionalistes. En fi, que ja ens entenem.

Josep: això mateix. No canviaran mai.

Anònim: no estic gens d'acord amb tu. No es tracta d'ajudar o no ajudar els bascos, es tractava de veure que a Espanya ho posen tot al mateix sac per desprestigiar-nos.

Enric: fas bé. De vegades, veure la tele fa mal.

Mar Roca: això mateix. Per cert, he pensat enllaçar-te al meu bloc. Si no et sembla bé, ja m'ho dius.

Alp2500: veig que pensem igual.

Glòria E.: ja et trobava a faltar. Esperem que resistirem encara més.

Belén: ara mateix m'ho mire. Gràcies.

La cuina vermella ha dit...

Ai amics, és per això i moltes més raons que no tenim televisió, quines ganes, tot sopant, veure l'escarni que fan de nosaltres..
salut i república

Francesc ha dit...

Amics vermells: teniu tota la raó.