divendres, 11 de juliol del 2008

TERRINA DE SALMÓ AMB SALSA DE IOGURT


Aquest plat és una "invenció" meua a partir d'un plat molt semblant que vaig menjar en un baret d'un mercat d'Estocolm fa uns anys. El sabor d'aquest plat recorda molt l'original. A veure si us agrada:

TERRINA DE SALMÓ AMB SALSA DE IOGURT


INGREDIENTS: (per a un motlle d’un kilo i mig):

500 gr. de salmó fresc (també pot ser fumat, però, llavors, cal anar-hi en compte amb la sal)

Creïlles

200-300 gr de formatge (de cabra o de camembert)

4 ous

1 bric petit de nata

Oli d’oliva

Anet

Pebre blanc

Sal

Sucre

Mantega

All


Per a la salsa de iogurt:

2 iourts grecs

2 cullerades de maonesa suau

Anet

Unes gotes de suc de llima

Pebre blanc

Sucre

Sal


ESTRIS:

1 motlle d’alumini tipus “Plumcake”

1 ganivet

1 llibrellet

2 plats fondos

1 pinces de cuina

1 paella de mànec


PREPARACIÓ:

Posarem a escalfar el forn a 200º C.

Rentarem el salmó i li llevarem les escates, la pell i totes les espines. El farem a llenques primes i el reservarem en un plat fondo.

Pelarem les creïlles i les farem a rodanxes molt primes. Les posarem un moment en un llibrell amb aigua freda perquè amollen el midó i les rentarem. Ara, les escorrerem ben escorregudes.

En una paella, posarem l’oli d’oliva a calfar. En estar ben calent, abocarem les creïlles fins que estiguen ben fregides i agafen un color dauradet i les deixarem a la paella amb el foc apagat.

Tallarem el formatge a trossets i el reservarem en un altre plat.

Fondrem la mantega i pintarem el motlle d’alumini rebutjable amb la mantega perquè no s’hi ens apegue el pastís.

Posarem una primera capa de salmó al fons del motlle amb l’ajuda de les pinces. Damunt, una capa de creïlla a rodanxes (sense escórrer-les massa de l’oli d’oliva). Ara una capa de formatge. Una de creïlla. Una altra de salmó. Una de creïlla. Una altra de formatge, una de creïlla, una de salmó i, finalment, una altra de creïlla.

Convé que siguen capes de no massa grossària per tal que hi haja més variació.

Ara, posarem en una llibrellet els ous, el bric de nata, un bon polsim de pebre blanc, molt d'anet, all trinxat ben menut, sal i sucre. Ho batrem tot fins que quede una mescla ben barrejada i sense grumolls.

Amb la mescla anterior, omplirem el motlle fins que en quede ben impregnat.

Amb el forn a 200º C, hi posarem el motlle i el courem durant 10 minuts. Ara l’abaixarem a 150º C i continuarem coent-lo durant 30 minuts més. Passat aquest temps, l’abaixarem a 100 º C i el courem 20 minuts mes tenint cura que no se'ns creme.

Mentrestant, prepararem la crema. Abocarem en un llibrellet els iogurts, la maonesa, un polsim de pebre blanc, sal i molt d'anet i ho batrem tot a mà amb el batedor de varetes fins que es barrege i quede una salsa homogènia.

En estar cuit el pastís, deixarem que es refrede una mica ,el desemmotllarem i el posaren en una plata, acompanyat de la salsa en un bol a part.

És bo tebi o fred del tot.


VARIACIÓ:

Es pot folrar el motlle d’alumini (prèviament untat de mantega fosa) amb talls molt prims de salmó fumat, de manera que cobresca totes les parets del mateix i omplir-se igualment com havíem dit abans.

12 comentaris:

El cullerot Festuc ha dit...

Això ha d'estar de muerte!!!! Una pregunta..que és Creïlles???
Petunets,
eva.

Francesc ha dit...

Eva: "creïlles" són "patates" en el català de València. Ja em diràs si t'ix bo. ;D

Gemma ha dit...

M'encanta aquesta recepta! Ara a l'estiu sempre busco noves receptes que es puguin menjar fresquets i pugui preparar amb antelaci�... Aquesta terrina me la guardo per un sopar d'amics, d'aquells que omples la taula i la gent es va servint... Trobo que el tall amb les diferents capes ha de quedar molt bonic.
La salsa tamb� m'agrada, el iogrt i el salm� lliguen a la perfecci�!

Per cert, he vist que has posat el logo de la trobada blocaire al blog... estaria b� que, sabent les dates amb antelaci� la Loreto i tu poguessiu venir, no?

Francesc ha dit...

Gemma: ens agradaria molt conèixer-vos a tots/es en persona. Per cert, li vaig tornar a demanar a la meua sogra pel temps de cuita de l'arròs al forn i em va tornar a dir allò de 45 min a 1 h. Quant als talls de la terrina, intenta fer-los, com a mínim, d'un dit de gruix per tal que no es trenquen abans de servir-los. De vegades he presentat a taula la terrina en una plata amb mitges llunes de tomata de la pruna i amb un parell de cullerades de la salsa per damunt fent que regalime per les vores de la terrina. Salutacions.

La cuina vermella ha dit...

Tornem a repetir: vindràs a la Trobada, no????

Francesc ha dit...

Gemma: dona, si les dates són "potables", doncs, és clar que ens agradaria molt assistir-hi! Tot depén de la feina i què puguem conciliar feina i plaer. Salutacions!!! ;D)

Francesc ha dit...

Amics vermells: si podem, sí! És clar que ens encantarà conèixer-vos!

xaro ha dit...

Una vegada aclarit que son les “creïlles” , trobo que ha de estar deliciós ...i com la Gemma al proper sopar d’amics o familiar els hi faré.
Seria fantàstic que poguéssiu venir a la trobada, no??
Una abraçada
Xaro

Boston1955 ha dit...

Aixo ha d'estar de" muerte subita"
ja he vist que has contestat que eren patates.
Francesc moltes gracies per els teus comentaris en el bloc, jo avui puc postejar una mica, pero últimament vaig molt atrafagada.
Un saludo.

Francesc ha dit...

Xaro: Què divertit, no? És la gràcia del català, que sempre podem aprendre coses i paraules de la nostra llengua. I sí, ens agradaria moltíssim conèixer-vos a tots/es. Farem tots els possibles per assistir a la trobada blocaire. Salutacions.;)

Tere: No passes pena si no pots contestar els comentaris. Continua fent el teu bloc que així ens alegres la vida a tots/es. Tens suggerències culinàries molt i molt interessants i saboroses. Salutacions. ;)

Cuinagenerosa ha dit...

francesc, m'apunto, amb retard, al clam popular convidan-vos a participar a la trobada de blocaires.

Francesc ha dit...

Manel: gràcies. Farem tot el que podrem. Salutacions. ;D