dilluns, 12 de maig del 2008

UNINT VALENCIANS I VALENCIANES DE LLENGÜES DIFERENTS


Avui hem anat d'excursió a Torís (la Ribera Alta) des d'Elda (Vinalopó Mitjà). El motiu era el següent: els alumnes de tots dos instituts s'escriuen cartes en català (tant de les de sobres i segells com de les del "messenger") i han anat a conèixer-se en persona.
La cosa no tindria més gràcia si no fóra perquè els alumnes d'Elda són castellanoparlants i fan l'esforç d'aprendre a parlar i escriure en la nostra llengua amb gent catalanoparlant de mena.
Des d'Elda hem anat a Torís amb autobús i, durant el viatge, la cosa ha anat més o menys bé. Joves i adolescents: rebombori segur...
A Torís ens hi ha rebut la Consol. Han preparat una visita a la bodega de la localitat que fa un vi blanc i un de negre, i una mistela d'allò més bons.
D'ací els i les alumnes han hagut de fer una gimcana per la localitat per tal de localitzar-hi indrets diversos sense cap mapa indicador i amb l'obligació de fer-hi fotos. Es tractava que preguntaren als veïns i veïnes de Torís en valencià... Bé, una gran majoria ho ha intentat i li ha anat bé.
Després de la gimcana, a dinar al pavelló cobert i conèixer el company/a de carta.
Ben cansats i contents, cap a casa.
Tota una experiència. Una manera com una altra de veure que el nostre català és una llengua que aprofita, que no només s'estudia a l'institut i mor en eixir de classe (Elda és a la zona castellanoparlant del País Valencià). Segur que més d'un i més d'una en guardarà un bon record.

7 comentaris:

Teresa ha dit...

Molt bonica la iniciativa, sí senyor!

M'ha agradat això de la gimcana, que ho sàpies!:-)

glòria ha dit...

Quin goig aquesta trobada, Francesc!
Un dels problemes més grans que té la nostra llengua és que es pot treballar, és a dir, guanyar-se la vida prescindint d'ella.
Els polítics no fan complir la llei i, la majoria empren "l'idioma català" quan hi ha eleccions i diuen que el defensaran.
Després vas pel carrer i ja no la parla, la retolació és prou explicativa.

enric ha dit...

Magnífica iniciativa i l'enhorabona pel èxit!

Teresa ha dit...

Ei! Ja li vaig dir per telèfon a la meua filla, que compteu amb mi per a allò de l'estiu, que encara que fóra amb crosses hi aniria ;-) (quedaré amb el Jesuset per anar-hi)

Ja tinc ganes!

B7s

Bruguers ha dit...

Felicitats!
Gràcies al teu bloc me n'adono de la feina que feu, per cert gens fàcil.
Salutacions

dospoals ha dit...

L'enhorabona per la iniciativa.

Francesc ha dit...

Teresa, Glòria, Enric, Bruggers, Josep Vicent: gràcies pels vostres comentaris elogiosos. Tant la meua dona com jo creiem en la nostra feina. Ja sabem que una gota dins la mar no és res, però moltes candeletes fan un ciri pasqual. Salutacions.