dimarts, 13 de maig del 2008

HAGAKURE: EL LLIBRE DEL SAMURAI (IV)

"Donar-li a un home la nostra opinió perquè es corregesca d'alguna cosa és quelcom molt important; és compassiu i és un deure de primer ordre. Fer-ho, però, és extremadament difícil. Descobrir coses bones i dolentes d'algú és fàcil, i opinar-hi ho és també. La majoria de les persones es creuen que estan sent amables quan diuen les coses que a altres els resultaria desagradable o difícil dir. I si l'altre s'ho prén bé, llavors consideren que ja han fet el que calia. Això no serveix de res absolutament. És com avergonyir una persona parlant malament d'ella. No és més que queixar-se d'alguna cosa.
Per a donar-li una opinió a algú, cal conèixer primer si està en condicions d'acceptar-la o no. Cal tenir un cert tracte de proximitat amb ell i estar segur que confia en la nostra paraula.
Cal començar tractant-hi temes amb els quals ell tinga afinitaa i buscar la millor via per entrar-hi en matèria per a ser ben comprés. Sospesa l'ocasió i decideix si és millor fer-ho per carta o bé en el moment del comiat d'alguna reunió. Posa de relleu les seues qualitats i esmerça-hi tots els recursos per estimular-lo a corregir-se, potser parlant de les teues pròpies errades i defectes sense tocar els seus, de manera que siga ell qui pugaveure-hi si eixos defectes els comparteix amb tu. Una opinió, si es prén de la mateixa manera que prendria aigua un assedegat, pot corregir-hi defectes.
És quelcom extremadament difícil. Si el defecte o punt feble d'una persona és un hàbit arrelat de fa anys, és molt difícil corregir-lo. Això ho he experimentat personalment. Ser amic personal de tots els companys de manera que es duga a terme la correcció mútua, i no tenir una altra idea que resultar útil al senyor feudal, eixa és la gran compassió que ha d'exercitar un bon samurai.
Com pot pensar ningú que avergonyint algú altre el convertirà en un home millor?"

4 comentaris:

Teresa ha dit...

Crec que la major part del Hagakure continua vigent hui dia, però este fragment és un dels meus preferits.

Tant de bo aconseguisca algun dia de fer correctament el que diu este fragment... Tant de bo ho aconseguim tots...

B7s

Francesc ha dit...

A mi també m'ha agradat. Crec que es pot usar en molts àmbits de la nostra vida. Pense, i molt concretament, en la nostra feina de docents. Hi ha molt de "monstre androcèntric" que es creu Déu Nostre Senyor i que no té en compte els sentiments dels/de les persones que té davant. Salutacions.

dospoals ha dit...

Mirem com apliquem aquest text a l'ensenyament: alguns alumnes sí que es deixen aconsellar, d'altres es reboten. Després aplicat a la societat, el mateix.

Pel que fa a mi, mirant-ho en gelat, sé que algunes voltes no reaccionaria bé.

Francesc ha dit...

Josep Vicent, supose que tot depèn del moment, del nivell de confiança, de tantes coses...