Aquesta recepta rep denominacions diverses segons el lloc on es prepara. A Beneixama i l’Alcoià es diu “bajoques farcides”, a Tavernes de la Valldigna, “arròs amb pebres” i a l’Alcúdia, “pemintons farcits”. Com que l’ha feta Oreto, li posaré el nom “a l’alcudiana”.
PEMINTONS FARCITS
INGREDIENTS:
Pemintons (=pebrots, pebres, bajoques)
Arròs (aproximadament una tasseta de les de café per cada bajoca, si és gran)
Bacallà
Tonyina de pot
Alls
Tomata fregida (de pot o feta a casa)
Oli d’oliva de Beneixama
ESTRIS:
1 safata de forn
Paper d’alumini
1Tisores
1 Ganivet
Furgadents
1 Paleta o un cullerot de fusta
1 Paella gran de mànec
1 pinzell de cuina
1 taula de tallar
PREPARACIÓ:
Posem el forn a calfar a 180º en la funció dalt i baix.
Folrem una safata de forn amb el paper d’alumini i l’untem amb oli d’oliva de Beneixama.
Convé que les bajoques siguen totes d’una mida semblant perquè així es couran totes alhora. Si n’hi ha de més menudes haurem de controlar-les perquè solen fer-se abans i s’han de traure del forn mentre les més grosses s’acaben de fer.
Rentem els pebrots i els tallem la part de dalt tot fent com una tapadoreta. Els llevem les llavoretes i els reservem. No tireu les “tapadoretes”!
Apagarem el foc i li abocarem el bacallà i la tonyina i el mesclarem ben mesclat amb l’arròs. Ara hi afegirem la tomaca i ho farem tot ben mesclat.
La tomaca, si la fem a casa, s’ha de ratllar i després fregir durant molta estona (a foc lent durant, com a mínim, una hora) afegint-hi sal i una culleradeta de sucre per matar-li l’acidesa. Queda, però, una tomata més gustosa i amb més líquid que la de compra.
Recordeu que açò s’ha de fer amb el foc apagat. Penseu també que no hem dit res de la sal perquè com que el bacallà sec no va dessalat i la tonyina ja en duu, de sal, no caldrà posar-n’hi.
Una vegada llest el farciment, anirem farcint els pebrots amb l’ajuda d’una cullera. Els farcirem de manera que després es puga tapar amb la tapadoreta que havíem reservat. Cada bajoca anirà tapada i assegurada amb els furgadents clavats. Així l’arròs s’acabarà de coure dins del pebrot aprofitant els sucs de la tomata i el del propi pemintó.
Els anirem col·locant dins de la safata de forn i els pintarem un per un amb oli d’oliva amb l’ajuda d’un pinzell de cuina. Si no els pintem d’oli, tampoc no passa res. Simplement és que la pell del pebre queda més bona.
Ara toca enfornar-los.
Quan haja passat una mitja hora, girarem els pebrots i els continuarem coent fins que el temps total siga una hora. Açò és orientatiu. A partir dels ¾ d’hora s’ha de vigilar per tal que no es cremen.
Aquest plat és molt bo per a un dinar i no és massa calòric. No el recomanaria gens per a sopar atés que el pebre és una mica indigest i l’arròs cuit pot resultar una mica pesat de pair.
Es poden congelar ben embolicats amb paper film i aguanten bé durant almenys un mes. Després, només cal deixar que es descongelen a temperatura ambient i calfar-los, després, al microones.
14 comentaris:
s'arròs li posau en cru? i amb quina aigua es cou? curiosa recepta!
francesc, quins pemintons mé originals, i farcits d'arròs, que tant m'agrada. un plat ben contundent i apetitós.
Que bo!!!! I aquell suquet o aigüeta que deixen le pebreres.....Per cert que aquest es un dels meus menjars preferits. Xisco, s'aigua que deixen els pimentons ja es prou per que es cogui l'arros a dintre del forn i del pimentó
Xisco: l'arròs no és ben bé cru. Està una mica cru en haver-se sofregit una mica. Es cou amb l'aigua del brou de la tomàtiga i la que amolla el propi pebrot. S'acaba de coure amb l'escalfor del forn.
Manel: són contundents i s'ha d'anar amb compte de no beure massa després de menjar-ne perquè l'arròs s'estova i costa molt de pair.
Xisco: en el primer "cru" hi volia dir "cuit". ;)
Belén: Hola! Aquest correu meu va com una carabassera. Em publica els comentaris en l'ordre que li dóna la gana.
Xisco: ja veus que la Belén també en sap de pebrots farcits...
Francesc...quins plats més bons que poses!!! Mai he fet pebrots farcits, pero aquests fan molt bona pinta!!!
Petunets,
Eva.
Eva: aquest plat és laboriós de fer, però molt gustós. Si proves de fer-lo, ja me'n diràs. Salutacions.
Òndia, Francesc: Sí que és laboriós de fer sí, però amb les detallades explicacions i fotografies que hi heu posat, es veu molt clar com s'ha de fer. Fantàstica recepta!!!
Enric: és més qüestió de fer els passos que de dificultat. Ara bé, no és cas de fer-ho un dia que no tingues massa temps per a dedicar-li. Salutacions
Hola hola, l'estiu m'està afectant i he oblidat una mica els deures blocaires, per sort veig que la vostra cuina feineja a tot drap!!! Fa una pinta estupenda!!
Salutacions!!
Dèlfica: Gràcies pel teu comentari. A mi açò del bloc em distrau molt. Salutacions ;D
Aquesta vegada ja he vist la recepta sopat, però me n'he recordat d'unes bajoques farcides que vaig menjar a Alcoi que em van fer creure en Déu per uns segons.
Apuntada queda aquesta.
Salut i bon profit.
Miquelet: doncs, la recepta d'Alcoi és com aquesta. Ara ja saps com es fa...;D
Publica un comentari a l'entrada