divendres, 25 de juliol del 2008

TRES IMPERIS DE L'ISLAM

He vist a València una exposició magnífica, es diu: “Tres imperis de l’Islam. Istambul, Isfahan, Delhi. Obres mestres de la col·lecció del Louvre”. Es troba al Centre Cultural Bancaixa de València del 8 de juliol al 28 de setembre de 2008, de 9:00 a 21:00 h.


La mostra és impressionant. Recull tot de peces, obres mestres, de l’art islàmic: miniatures, catifes, torxes, enquadernacions, taulells, plats, atifells, armadures, estris...


Hi ha peces que sorprenen per la grandària i la perfecció de l’execució, com és ara la Catifa del jardí del paradís, denominada “Tapís de Mantes”, que fa 783x379 cm. D’altres, per la perfecció de l’orfebreria i el tallat del cristall com una copeta de cristall de roca amb decoració de gemmes enfilades, procedent de l’Índia, dels segles XVII o XVIII.


S’han editat tres catàlegs de l’exposició iguals: en català, castellà o anglès. I un cartell de la mateixa en cadascuna de les llengües esmentades.


Per a aquesta exposició no cal fer cua. El dia que la vaig visitar només hi érem huit visitants. M’hi vaig estar dues hores i mitja gaudint, a poc a poc, de tota la bellesa de l’art islàmic a través de la interpretació que en fan tres imperis que evoquen l’aventura, la màgia i el misteri.

6 comentaris:

miquelet ha dit...

Segur que en aquells moments vas donar gràcies de no pertanyer a tota la borregada. Vas gaudir de l'exposició en una atmosfera idònia. Imagina si l'haguera inaugurat el Bisbal.

Francesc ha dit...

Miquelet: la veritat és que hi vaig tindre molta sort. Només de pensar amb Bisbal...Ècs!!!

glòria ha dit...

Per les fotografies que ens ensenyes aquesta exposició és una bellesa, cosa gens estranya si tè els origens que tè.
I m'alegro de que la poguessis gaudir quasi sol.Les sales plenes són molt incòmodes.
Besades!

Francesc ha dit...

Glòria: les fotos no fan justícia de l'exposició. Com que al lloc on s'exposen no s'hi poden fer fotos, no m'ha quedat més remei que fer-ne a partir del catàleg. Per això han eixit com han eixit. Crec que t'agradaria l'exposició. Besets

josep ha dit...

Francesc,

Celebro que hagis pogut gaudir d'una exposició tant interesant. Els amants de la història agraim i molt aquests viatges al passat que ens permeten coneixer-nos millor, històricament i cultural. És llàstima que hi hagués tan poca gent visitant-la, però la part positiva és que en pots gaudir molt més.

Una abraçada

Francesc ha dit...

Josep: doncs sí, en vaig gaudir un munt. M'hi hauria quedat més temps. Tinc pensat tornar-hi i estar-m'hi una bona estona més gaudint de les peces tan meravelloses que hi ha. A mi també m'agrada molt la història, però només en sóc un aficionat. Salutacions.