dissabte, 26 de juliol del 2008

UNA NIT ESPECIAL

De vegades, un no pot menys que sentir-se orgullós de les seues arrels. Un dia, millor dit, una nit com la d’avui, Beneixama m’ha emocionat molt. L’assumpte és el següent: es tractava d’inaugurar una plaça nova al poble, la plaça de la Torre. Un espai urbà situat al bell mig de Beneixama que, durant dècades, havia estat un solar infecte, ple de matolls i brossa llançada per desaprensius. Va anar d’un pèl que la torre de Beneixama, el nostre vestigi més antic com a poble, no desapareguera sota les urpes d’un constructors amb poc o gens escrúpols. Només una campanya ciutadana va evitar una vergonya per a tots els qui ens estimem Beneixama.

L’ajuntament, en combinació amb la banda de música del poble, ha fet un seguit d’actes que han esdevingut un espectacle conjunt d’una bellesa plàstica que el moment i les emocions han fet molt i molt bonics.

Ha començat amb una interpretació conjunta de la Societat Musical “La Pau” i la Societat Coral de les peces: “O Fortuna” del Carmina Burana, de C. Orff o el “Cor de Pelegrins” del Tannhäuser de Wagner.

Seguidament, la Colla de Dolçainers “El Reclot” i la banda, han interpretat les peces “Bekirent Fanràrria” i “Música per a l’enyor”, ambdues del compositor J.R. Pascual-Vilaplana.

Amb això s’ha acabat la primera part.

L’alcaldessa i la regidora de cultura han intervingut tot explicant la importància de les places, dels espais públics per a fer poble.

Entremig, s’han escoltat fragments literaris del botànic Cavanilles, poesies de Martí i Pol i Vicent Andrés Estellés i una composició del poeta local de la Renaixença Joan Baptista Pastor i Aicart.

La segona part ha tingut la intervenció del Grup de Danses, la Colla de Dolçainers i la banda que han interpretat i ballat “De la mar” de J.R. Pascual-Vilaplana i “Ball de l’espill i jota dels castelluts” del compositor B. Adam Ferrero.

Seguidament, la Colla de Dimonis Emplomats i la banda de música han interpretat la “Dansa ritual del foc” de El amor brujo, de Manuel de Falla i “L’Infern” de La Divina Comèdia del compositor Robert W. Smith.

La banda de música ha clos l’acte amb la interpretació de l’“Obertura 1812” de P.I. Tchaikovsky. I la peça final, no per coneguda i tradicional menys esperada i estimada: l’himne de Beneixama.

No hi ha faltat ni un castell de focs d’artifici. En fi, una nit redona, emotiva i per a recordar.





15 comentaris:

xisco ha dit...

Enhorabona per sa plaça, feia estona que et volia demanar com anava lo des ball popular per allà, mem si com a sa roqueta, hi havia un grup de música que sonava, i si la gent balla vestida de carrer, o amb el vestit de pages. Aquests que suten a sa foto, van amb el vestit, perque es veuen els guardapits i les faldes. Es segueix molt el ball popular? Salut i bon diumenge per tothom.

Bruguers ha dit...

Caram quin programa! Realment ha estat ben triat. Música i poemes coneguts però no fàcil pera a tota la població.
M'alegro que la recuperació d'espais emblemàtics i la cultura sigui notícia.
Felicitats a tots els que us heu mogut per fer-ho possible.

Francesc ha dit...

Xisco: afortunadament, als pobles, el ball popupolar gaudeix d'una salut boníssima. Hi ha tot de grups de ball que han maldat per recuperar els vestits i els balls que havien estat a punt de desaparèixer i hi ha molta gent que els aprén. A Beneixama, concretament, el Grup de Danses porta més de vint anys de feina continuada, cosa que ha permés transmetre a les generacions joves la nostra tradició de ball: jotes, boleros, etc.

Bruguers: gràcies. Realment ha estat un espectacle preciós i emotiu.

miquelet ha dit...

Amb aquest tros de programa, es pot comprovar que Beneixama és encara un d'aquells pobles que s'estima i estima les seues arrels. Teniu un tresor.
Salut.

Francesc ha dit...

Miquelet: afortunadament, sí, tot i que també hi tenim cada element/a que fa feredat.

xisco ha dit...

m'agrada que se recuperin els balls, i que la gent balli, però no crec que lo millor per a la salut de la cultura popular sigui "vestir-la" amb aquests "trajes". Per actes formals hi estic d'acord que s'empleii, però a lo que jo me referia era a una plaça qualsevol, un vespre qualsevol.. la gent balla amb tota la vestimenta?

glòria ha dit...

Enhorabona Fancesc per aquesta Plaça de la Torre a Beneixama.
Veig que el programa ha estat molt ben triat.
I d'una festa així, en vindran d'altres.
Afectiosament com sempre,

Francesc ha dit...

Xisco: és clar que no! Això només es fa en actes molt especials. Normalment, quan la gent balla ho fa vestida de persona "normal" del s. XXI. No crec que ningú si apuntara massa si calia vestir-se amb totes eixes robes. Boniques, però feixugues.

Glòria: han posat el nivell molt alt. No sé què faran quan inauguren la torre musulmana annexa... Salutacions.

josep ha dit...

Francesc,

En primer lloc felicitats per aquesta nova plaça de la Torre.
Cal felicitar també a qui hagi organitzat el programa, combinant temes populars amb grans compositors internacionals. Amb això de la música, als valencians no hi ha qui us guanyi.

Una abraçada

Francesc ha dit...

Josep: hem tingut molta sort amb aquest espectacle. Si haguera estat l'antic ajuntament (PP) segur que hauria estat tot en castellà i molt i molt carrincló. L'event ha estat organitzat per l'actual ajuntament, en mans de Junts per Beneixama (nacionalistes i gent normal) i el PSOE. Salutacions

enric ha dit...

L'enhorabona per la plaça, i l'enhorabona a tot un poble que s'estima i respecta tant les seves tradicions!

Francesc ha dit...

Enric: gràcies pel teu comentari. Ara, no et penses que ens ha resultat fàcil. També tenim molt de carcamal espanyolista que renega perquè es fan coses en valencià.

La cuina vermella ha dit...

Per molts anys per la vostra plaça, quina alegria que ho compartiu amb nosaltres!
petons!

Francesc ha dit...

Amics vermells: de vegades Beneixama ens sorprén per a bé. Aquesta ha anat bé. Salutacions i besets.

Anònim ha dit...

Hola a tots,

gracies per les vostres felicitacions dede aquest xicotet indret que es beneixama( el divendres dia 1 d'agost obrint pas al camp de futbol animeu-se i aci vos esperem