La porrusalda és una recepta típica de la cuina basca. Ja fa temps que teníem a casa uns alls porros que, tot i estar encara "potables", es podien fer malbé un dia d'aquests. Bé, el cas és que, tot mirant per llibres de cuina i d'altres, vam trobar ací una recepta de "porrusalda" que ens feia ganes. Nosaltres l'hem modificada una mica pel que fa a les quantitats d'ingredients, però ens ha eixit molt bona. Tot i això, la "porrusalda" ha de quedar caldosa, però com que no m'abellia massa amb brou, l'he feta coure a foc viu fins que quasi se l'ha begut tot.
PORRUSALDA
INGREDIENTS:
150 g de bacallà (del que en diem "anglés")
4 alls secs
3 porros grandosets
4 creïlles mitjanes (tirant a menudes)
4 carlotes petites (=pastanagues) (o dues de grans)
1 culleradeta de pebrevermell dolç (n'he usat del "de la Vera")
1/2 fulla de llorer
Aigua
6 cullerades d'oli de Beneixama
1 gotet de l'aigua de dessalar el bacallà
PREPARACIÓ:
El dia d'abans posem a dessalar el bacallà. El que teníem nosaltres ja estava llescat i l'hem posat en un colador a dessalar-se en aigua freda durant tota la nit i cobert d'un paper film. Com que és hivern i fa molt de fred per la nit, no l'hem posat al frigorífic. Si l'haguérem feta en estiu, n'haguérem posat el bacallà al frigorífic, per tal d'evitar problemes.
Avui, colem el bacallà i els posem a bullir en un cassó. Hi posem aigua que el cobrisca una mica per damunt i prou. Tot just quan comence a bullir, n'apaguem el foc i el deixem reposant dins l'aigua.
En l'oli de sofregir els alls sofregirem les rodanxes sense que es cremen, a foc suau i pegant-les voltetes. Mentrestant, pelem les creïlles, les rentem i les aboquem a la paella i hi afegim la resta de l'oli de Beneixama i continuem sofregint fins que la creïlla comence a enrossir-se. Ara hi afegim les carlotes pelades i tallades a rodanxes fines i continuem sofregint durant uns cinc o deu minuts més.
En una altra cassola, aboquem els alls reservats i tot el contingut de la paella. Agafem el bacallà que havíem reservat i el colem (tot reservant-ne el líquid de cocció) i l'aboquem a la cassola. Li peguem unes voltetes amb el cullerot i deixem que s'hi coga durant un parell de minuts. Ara hi aboquem el líquid que havíem reservat i apugem el foc. Tastem i veiem si li cal més sal. A la recepta original hi deia que n'hi posàrem. Jo he preferit posar-hi un gotet del líquid de dessalar el bacallà.
Ara hi posem la mitja fulla de llorer i la cullerada de pebreroig i continuem coent fins que bulla. En eixe moment, n'abaixem el foc i deixem que coga tot fent xup-xup durant uns quaranta minuts. L'he deixat coure més temps perquè no m'agrada amb massa brou. I ja està.
En una altra cassola, aboquem els alls reservats i tot el contingut de la paella. Agafem el bacallà que havíem reservat i el colem (tot reservant-ne el líquid de cocció) i l'aboquem a la cassola. Li peguem unes voltetes amb el cullerot i deixem que s'hi coga durant un parell de minuts. Ara hi aboquem el líquid que havíem reservat i apugem el foc. Tastem i veiem si li cal més sal. A la recepta original hi deia que n'hi posàrem. Jo he preferit posar-hi un gotet del líquid de dessalar el bacallà.
Ara hi posem la mitja fulla de llorer i la cullerada de pebreroig i continuem coent fins que bulla. En eixe moment, n'abaixem el foc i deixem que coga tot fent xup-xup durant uns quaranta minuts. L'he deixat coure més temps perquè no m'agrada amb massa brou. I ja està.
7 comentaris:
Moltes gràcies per la felicitació. Recorda que tu fores el meu mestre blocaire!!
Salut!!
Un plat ben d'hivern, que al País Basc hi fa molt fred!
I molt sa, amb les verdures i el bacallà...
mmmm... què bo! :p
(I barat, i fàcil de fer)
Magnífic, magnífic plat, que fa anys i panys que no faig, i com que no recordo bé la recepta d'on l'havia tret, faré servir aquesta.
Jo, els porros -serà perquè sóc català?- els aprofito també molt, la veritat.
P.S. Veig que em queden pendents moooolts posts teus per llegir, que no vull que em passin per gaire més temps. Una abraçada per a tots dos, parelleta!
Home, un valencianet amb un blog de cuina...
;)
Hui n'acabe d'estrenar jo un altre!
M'agrada molt el nou disseny del blog. Artista!
Enric: enhorabona!!!
Gemma: era molt gustós i abellidor.
Assur: ja veus Enric, es veu que en això d'aprofitar, valencians i catalans anem del bracet.
Xavier: tan de bo s'escampe l'exemple.
Oreto: Muacs!!
Publica un comentari a l'entrada