dijous, 30 d’octubre del 2008

EL CATALÀ A LA XARXA


Fa uns moments m'ha arribat un correu que crec que cal fer públic. La llengua catalana és cosa de totes les persones que la usem. Podem contribuir, per tant, que continue sent una de les llengües "amb presència" a la xarxa. Que no ens facen passar per parlants d'una altra per desconeixement d'alguns mecanismes internàutics:

LA IMPORTÀNCIA DE TENIR EL NAVEGADOR CONFIGURAT EN CATALÀ

Òscar del Pozo Triscon, actualment enginyer de Google a Irlanda, i antic col·laborador de Softcatalà, ens va fer saber la importància de tenir el navegador configurat en català, durant la celebració del 10è aniversari de Softcatalà, el passat divendres 3 d'octubre al Museu d'Història de Catalunya.

Ens va explicar que l'any passat a Google van engegar una iniciativa per oferir els seus productes més populars en les 40 llengües més parlades a internet; el català va entrar-hi però molt just. Un dels criteris que fan servir per a Google per saber quin és l'idioma preferit dels usuaris és l'idioma configurat al navegador.

Per tant, la conclussió és simple: si volem comptar a internet, una de les coses que podem fer i que són 5 minuts és assegurar que l'idioma predeterminat del navegador és el català. Compte, es pot tenir els menús en català i no tenir el català com a llengua predeterminada del navegador!

La manera més ràpida de veure com tens configurat el navegador és entrant a Google. Si et surt en català automàticament, està ben configurat. ] Per assegurar-vos que teniu el català com a llengua predeterminada del navegador cal fer:

Si feu servir l'Internet Explorer: eines > opcions d'Internet > idiomes > afegir > català. Un cop fet això cal posar el català a dalt de tot amb el botó corresponent.

Si feu servir el Firefox versió 3.0.X: edita > preferències > continguts > llengües > afegir > català

Si teniu la versió 2.X del Firefox: eines > opcions > avançat > llengües > afegir > català [ca] També cal fer-la pujar fins que sigui a dalt de tot.

Fonts d'informació: Les 40 llengües de Google, o la importància de tenir el navegador en català: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/108618

Tens el navegador en castellà?: http://www.eines.cat/?p=804

5 comentaris:

enric ha dit...

Gràcies per la informció, Francesc: Jo, tot i que tinc sempre el menú de Google en català, m'estranyava que cada vegada que en sortia li hagués de dir que el volia en català, i ara ja veig per què em passava. Solucionat!, i aquesta tarda faré el mateix amb l'ordinador de la feina, i ho diré a l'Anna Maria perquè ho arrangi al seu.

Una abraçada.

joliu ha dit...

Importantíssim post. Cal donar-ho a conèixer.
Salut

Francesc ha dit...

Enric: el català és cosa de tots els qui el fem servir cada dia. Hem de ser-hi ferms.

Joliu: gràcies pel teu comentari. Salutacions.

Delfica ha dit...

Jo faig servir el navegador Google Chrome, és ràpid, és fàcil i és català!!
Salutacions i molt interessant i necessari el teu post.

josep ha dit...

Francesc,
Molt interessant conèixer els detalls que expliques. Jo ja fa temps que tinc el Google dels Paisos Catalans, però d'aquestes coses se n'ha de parlar ja que no tothom les coneix.
Una abraçada