dissabte, 4 d’octubre del 2008

ALZIRA

Ahir vam anar a Alzira a fer unes compres i, de passada, vaig aprofitar per fer alguna foto del patrimoni arquitectònic de la ciutat. Alzira és la capital de la comarca de la Ribera Alta.
Aquesta foto és de l'església de santa Caterina de Sena, la més antiga de la ciutat. És una església de les anomenades "de reconquesta", d'una sola nau. L'interior està molt reformat pels diversos avatars històrics que ha patit i els canvis en el gust decoratiu de cada època. Com a curiositat de l'església, caldria esmentar que té dos altars a cada punta de l'església. L'un dedicat a santa Caterina i, a l'altre extrem, un altre dedicat a sant Bernat i les Germanes.
En aquest conjunt de fotos podem veure "els Casalicis". Dos altars urbans dedicats a sant Bernat, per una banda i a les Germanes Maria i Gràcia per un altre. Recentment han estat canviats de lloc per a retornar-los a l'origen. Presidien el pont del riu d'Alzira, el Xúquer, que ara ja no passa pel mig de l'avinguda. També podem veure-hi el quiosc de ceràmica de la plaça Major i l'escut d'Alzira.
La ciutat d'Alzira també té edificis antics molt bonics, com aquests modernistes i un altre que no sabria dir de quin estil és, però segur que més antic que els altres tres.
Aquestes fotos són de la pastisseria "Llopis", d'Alzira. Tota una institució. Fa una sèrie de dolços, rebosteria fina i pastissos diversos que són tota una temptació. Aquests que veieu a les fotos corresponen als que s'utilitzen per a "La Mocadorada". És costum regalar el dia 9 d'octubre un mocador de seda ple d'aquestes llepolies de massapà en forma de piuletes i tronadors o de fruitetes diverses a les núvies o mares. La Diada del 9 d'Octubre també és el dia dels enamorats valencians. Coses de la tradició.

8 comentaris:

Gemma ha dit...

No recordo haver sentit a parlar mai d'Alzira (tot i que a escola ens van fer aprendre totes les comarques i capitals de comarca!) i per les fotos es veu una ciutat ben bonica... I amb unes pastisseries de categoria!
Aquestes tradicions lligades als dolços m'encanten, són la meva debilitat... ;)

Francesc ha dit...

Gemma: aquests dolcets, i més si són de ca Llopis, són una delícia. El que passa és que resulten caríssims. Besades.

miquelet ha dit...

La Safor i la Ribera són dues comarques gairebé desconegudes per a mi. Ha de ser una zona molt bonica per fer una escapadeta de diumenge. A veure si m'anime.

Salut.

glòria ha dit...

D'Alzira m'agrada molt el nom tan exòtic. No conec la ciutat però el teu reportatge en tstimonia la bellesa.
No parlem de pastissos. Quin goig!

Francesc ha dit...

Miquelet: ambdues comarques (que conec bastant bé, sobretot la Safor) tenen coses ben boniques per a visitar.

Glòria: el nom d'Alzira té el mateix origen etimològic que la ciutat espanyola d'Algeciras i el de la cadena de televisió Al-Jazira. Significa, en àrab clàssic, "l'illa enmig del riu". (Cosa del Joan Coromines).

Anònim ha dit...

Enhorabona per les fotos.

Per a qui no conega Alzira, comentar que...

Alzira es una de les ciutats mes desenvolupades del País Valencià, te un hospital universitari que està al Top5 espanyol. Te molta indústria i comerç. Segur que a tots us sonen marques d'empreses tan importants com Grefusa, Avidesa, Blauverd o l'editorial en llengua catalana mes important: Edicions Bromera. Son algunes de les indústries que es poden trovar a Alzira. L'any que be inauguren el centre comercial cobert més gran de la província de Vlc.

www.vilella.es

Francesc ha dit...

Anònim: gràcies pel teu comentari i les informacions que aportes. Salutacions

Anònim ha dit...

Gracies a vosaltres, i felicitar-vos altra vegada pel bllog, q està molt entretingut!