dilluns, 4 d’agost del 2008

EL MONESTIR DE L'AMOR SECRET

Aquest llibre no sé si recomanar-lo, però vaja, com que me l'he llegit, en parlaré. És EL MONESTIR DE L'AMOR SECRET. Maria Dolors Farrés. Edicions Proa.

Ens trobem en un monestir d'Osona, quasi a les acaballes del s. XIV. Dos monjos, fills d'il·lustres i nobles famílies de la comarca, es troben fent vida monacal al monestir de Sant Llorenç. Són homosexuals i descobreixen que, malgrat tots els entrebancs personals i socials, s'estimen. El Cisma d'Occident fa trontollar l'església catòlica i molts dels fonaments principals es veuen abocats a desaparéixer o a canviar. El desig, la passió i la sensació de pecat envaeixen les ànimes dels dos monjos enamorats que, com més volen romandre casts, més cauen en el desig. Un fet inesperat fa que tot arribe a una espiral de canvis que fa que la societat es veja mig destruïda: la pesta envaeix tot i la por s’ensenyoreix de tot el territori. El desenllaç és sorprenent.

El llibre no m'ha agradat massa. No l'he trobat creïble en algunes parts. Les sensacions amoroses dels protagonistes, la manera com descriu el procés d'enamorament dels dos monjos no m'ha semblat propi d'unes persones del s. XIV, sinó, més aviat, de dos hòmens que hagueren fet vots en època actual. Potser és que l'autora ha volgut fer-nos veure que la passió amorosa és sempre la mateixa, independentment de l'època en què ens trobem. Malgrat tot, sí que pots veure com era la societat medieval de l'època, amb totes les seues contradiccions, falsedats i la lluita dels diferents estaments socials per mantindre els seus privilegis consuetudinaris.

1 comentari:

Maria Dolors Farrés ha dit...

Bon dia, Francesc. T'he d'agrair moltíssim que hagis expressat de forma sincera l'opinió sobre la meva novel·la. Les crítiques constructives no desanimen mai, al contrari, ajuden més del que pugui semblar. Merci!