dimecres, 27 d’agost del 2008

ELS TAXISTES DEL TSAR


Vaig conèixer l'autor a Prada i, en saber detalls de la seua vida, de seguida em vaig interessar per aquest llibre.
ELS TAXISTES DEL TSAR. Joan Daniel Bezsonoff. Editorial Empúries.
Dos germans russos, Mitrofan i Leonid, naturals de Voronej, viuen l'acabament de l'Imperi Rus amb la guerra amb els bolxevics de manera diferent. El món pròxim que han conegut ha desaparegut sota l'exèrcit roig. Ambdós s'exilien i acaben a França. Un d'ells seguirà vivint a l'època dels tsars mentre que l'altre, més pragmàtic, s'adaptarà millor a la seua nova situació. Mitrofan és l'avi desconegut de Beszonov. Donívol de mena, coneixerà moltes dones, les quals oferiran visions ben diferents del mateix. L'autor no ha conegut Mitrofan Bezsonoff. A través de les informacions que li proporcionen diverses persones de la família, comença a reconstruir la peripècia vital del seu avi rus, fins a redescobrir en ell mateix les seues arrels russes i la llengua perduda dels avis.
Es tracta d'una visió molt encertada d'alguns esdeveniments de la història de Rússia a través de la ficció literària (fonamentada en fets ben reals, això sí) que ens poden explicar una mica alguna realitat de la Rússia actual. També, és una biografia novel·lada de l'avi de l'autor on podrem veure com s'ho fa una persona espavilada per reeixir al seu lloc d'acollida sense renunciar a tot el bagatge cultural (molt extens) que du al damunt.
La imatge és de l'editorial Empúries.

4 comentaris:

miquelet ha dit...

Crec que em va a faltar temps per a llegir tant de llibre interessant que està eixint darrerament. Segurament em posaré amb el primer llibre d'aquestos que trobe a la biblioteca d'Elx (no massa pròdiga en literatura en català).
Salut.

glòria ha dit...

Hola Francesc,
No he llegit res d'aquest autor. Per desgràcia no puc abastar tot el que és interessant però, et puc dir que el recordo en més d'un foro a TV3 paglant el seu català afganzesat que tant bé sap defensar.
Un petò.

glòria ha dit...

Hola Francesc,
No he llegit res d'aquest autor. Per desgràcia no puc abastar tot el que és interessant però, et puc dir que el recordo en més d'un foro a TV3 paglant el seu català afganzesat que tant bé sap defensar.
Un petò.

Francesc ha dit...

Miquelet: de vegades costa trobar temps per a la lectura. És ben cert. Salutacions.

Glòria: sí que té un accent francès molt marcat o potser és que és el típic de la zona, no ho sé. És un personatge interessant, sobretot quan parla de la creació literària. Besades