dissabte, 29 de maig del 2010

FOCACCIA DE GAMBES I CEBA

La focaccia dóna molt de joc. Aquesta vegada he pensat a alleugerir-la una mica (ai el règim!!), tot canviant alguns dels elements del recapte.

FOCACCIA DE GAMBES I CEBA


INGREDIENTS:
400 g de farina
25 g de rent fresc
1 got d'aigua tèbia
1 pessiguet de sucre
1/2 got (dels de vi) d'orenga seca
3 cebes grosses
720 g de cuetes de gamba congelades pelades
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
100g de formatge baix en calories (268 Kcal/100g)
Pebre blanc
Oli per a les mans (per poder escampar la massa millor)

PREPARACIÓ:
Tamissem 200 g de la farina sobre un llibrell. Posem a escalfar l'aigua fins que estiga tèbia. Li afegim el pessiguet de sucre i el rent esmicallat i remenem tot bé fins que els elements es mesclen. Ara l'aboquem sobre la farina i la mesclem bé amb l'ajut d'un cullerot.
Passats dos o tres minuts, tamisem la resta de la farina i la incorporem a la primera barreja. Ara afegim 1 de les cullerades d'oli i l'orenga a la massa. Tornem a mesclar-ho tot bé. Amb plàstic de cuina, tapem el llibrell i el deixem al frigorífic perquè puge la massa durant cinc hores.
Mentrestant, preparem el recapte. Pelem les cebes i les tallem a rodanxes fines. En una paella antiadherent posem a escalfar l'altra cullerada d'oli. Hi aboquem la ceba i l'anem sofregint a foc molt baix fins que quede ben dauradeta sense que es creme. En estar, l'en traiem i la reservem.
A la mateixa paella hi afegirem les cuetes de gamba pelades i les anirem fregint fins que estiguen cuites, però no massa, que si no queden seques. En estar, com que hauran amollat molt de brou, les colem i les reservem. El suc de la ceba i les gambes, el podem guardar i usar per a un altre plat.

Quan falten dues hores per a usar la massa, la traiem del frigorífic i la deixem a temperatura ambient perquè acabe de llevar.
Posem a escalfar el forn a dalt i a sota a 240 graus.
Untem una safata de forn amb una mica d'oli. Damunt col·loquem un full de paper de forn. Tornem a untar amb una mica més d'oli.
Ara aboquem la massa a la safata i amb les mans untades amb una mica d'oli l'estirem per tota la safata de manera uniforme. En estar, distribuïm la ceba per damunt. Seguidament, les cuees de gamba. Ara empolvorem una mica amb pebre blanc. Tallem les làmines de formatge sobre la coca i les distribuïm bé.
Enfornem la focaccia durant uns vint o vint-i-cinc minuts i l'anem mirant de manera que quede el formatge ben daurat i tot ben cuit i saborós.
És una focaccia molt bona i més lleugera que d'altres (2662 Kcal totals), 333 Kcal per ració (8 racions)). No és ben bé de règim, però, com sempre, es pot compensar una menja més calòrica amb les de la resta del dia.

14 comentaris:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc; Un recapte, d'alló tant i tant bó...orenga, gambes, cebes... per acabar-ho de amanir tot plegat amb oli de Beneixama, unes quàntes calories d'alló tant i tant satisfactori...
Records a l'Oretto¡¡ :-D

No tot són postres ha dit...

La veritat és que allò que es diu règim, règim doncs no! Però és igual, jo m'hi apunto a una ració de 333Kcal, després ens apuntem a les bledes i tot solventat!
PTNTS
Dolça

Gemma ha dit...

T'estàs tornant un expert en focaccias, je je je...
Ahir mateix vam anar a classe amb en David Lienas i ens va fer una coca de recapte amb arangada... També mig de règim ;)

Núria ha dit...

Estimat Francesc!!! Alleugerida sí, però ben bona...amb aquests ingredients escollits i aquest oli de Beneixama...uhmmm...ara em bé de gust...jeje. Milers de gràcies per visitarme sempre, ets un sol.
Petons per tú i l'Oreto.

Núria

Pepin ha dit...

Caram Francesc, quina coca més bona; gambetes i cebeta, nyam, nyam.
Salut,
Pepin

Glòria ha dit...

Bueno, bueno, ens hauràs d'enviar una foto amb el resultat de la dieta, eh?. Trobo que t'ho has pres molt seriosament, tal com ha de ser, je, je.

Aquesta focaccia alleugerida és perfecte!

RUBEN ha dit...

Francesc! Mare meva, només la foto m'ha fet venir salivera...
Una abraçada

Assur ha dit...

Veig que li has agafat el punt a les focaccies! Ara que he agafat vacances, a veure si m'animo un dia i segueixo fil per randa la teva recepta per la massa. Aquesta que presentes amb verdures té una pinta preciosa i abellidora. A veure si el rent i jo ens fem amics d'una vegada, home! :))

Prop d'on treballo hi ha un noi italià que té una petita pizzeria i fa els entrepans amb focaccia. Se'ls fa pagar, val a dir, però, també val a dir, són boníssims!

RaT ha dit...

.. mm... què és el rent?

xisca ha dit...

Hola Francesc, no n'he fet mai de foccacia però crec que aquest estiu ho provaré amb aquesta recepta , ja et diré com m'ha quedat.

Amic meu, n'estic ben segura que t'agrada na Tonina i també la cuina mallorquina ja que sempre has tengut belles paraules cap a la meva terra, encara que jo que he estat a la teva terra fa molt temps , amb un intercanvi de grup de ball a Bocairent et puc assegurar que no vàrem menjar gens malament i encara conservo l'amistat ( per carta) amb la persona que em va tenir a casa seva. Tenv molt bon record de Bocairent i de València , així com de la seva gent. Ens vàren tractar molt bé.

Una abraçada ben forta.

Unknown ha dit...

Règim?............ que és aixó? jejjeejjjj. No ho sé si ho serà o no, però el mestre de focaccias cada vegada ens sorprén mes.

Muas!

Visc a la Cuina ha dit...

Ei, acabo de descobrir el teu blog i estic trobant receptes que m'agraden molt! Seguiré mirant ;)

Mercè ha dit...

Francesc, renoi! Últimament ens estàs fent un assortiment de focaccies que quan les vulguem provar no sabrem quina triar! ;) I pel que fa a les calories... sempre és qüestió de compensar-ho i llestos! ;)
Petons!

Francesc ha dit...

JosepB: això mateix, amic.

Dolça: de tant en tant, paga la pena fer un "extra", no?

Gemma: això de focaccia amb arengada ho he de provar. ;D

CocinArte: tu si que ets un solet!!

Pepin: sí, fa una mengera de por!!!

Glòria: això de la dieta costa molt. Però mooooooooolt lentament vaig perdent els greixos que "adornan mi cuerpo serrano"...

Ruben: estic content que t'haja fet goig. I gràcies per visitar-me.

Assur: fer focaccies és la cosa més fàcil del món quan t'hi poses. Paga la pena el resultat.

La RaTeta Mikey: el rent és el ferment que fa pujar la massa. En castellà se'n diu "levadura" i a Beneixama també en diem "lleudo".

Xisca: Bocairent és a tocar de Beneixama. Qui no es pot enamorar de la cuina i la gent de Mallorca? ;D

Gemma: jo t'ho dic: Règim: situació desagradable que passen els qui són molt del menjar i després els toca fer bondat... o penedir-se'n...

Visc a la cuina: gràcies per la visita. Espere que seguisca agradant-te.

Mercè: això mateix. Passem un "minigust" i, després ho compensem d'alguna manera.