El bacallà és un peix que m'agrada moltíssim perquè, de més a més, es pot preparar de mil maneres diferents. La recepta d'avui és una d'aquelles "d'ací i d'allà" i feta a la meua. Com sempre. I, la veritat és que va eixir boníssim!! És que el bacallà és molt agraït.
BACALLÀ AMB SALSA DE TOMATA
INGREDIENTS:
2 talls de llom de bacallà dessalat congelat
4 cebes menudes (o 2 de grosses)
20 cullerades soperes de tomata triturada de pot
3 cullerades soperes de panses sense pinyol
1 culleradeta de sucre
2 alls
Sal
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Per a la picada:
2 alls
3 cullerades soperes de pinyons
1 puntada de pebre i clavell de Ca Manolo
1 puntada de canella de Ca Manolo
1/2 gotet (dels de vi) del líquid que amolla el bacallà en descongelar-se
1/2 gotet (dels de vi) de vi blanc
sal
PREPARACIÓ:
Per tal que el bacallà conserve les seues qualitats és important descongelar-lo a poc a poc. Per això el vaig deixar al frigorífic tapat, en un recipient hermètic, sobre una reixeta perquè anara degotant-hi i posant-se a una temperatura manejable.
Llevem els corfolls a les cebes, les tallem a trossets fins i les reservem. En una cassola alta posem les tres cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i, quan estiga ben calent, hi aboquem la ceba tallada i un polsim de sal. Remenem ràpidament perquè la ceba s'impregne de l'oli i l'anem sofregint a foc lentíssim fins que estiga ben daurada, d'un color semblant al de la canella. Jo la vaig tindre sofregint-s'hi durant 40 minuts. A cada cert temps li afegirem una mica d'aigua perquè continue fent-se i sense deixar de remenar. Quan ja ha pres un coloret i fa una olor boníssima, li aferirem els dos alls tallats a rodanxes primetes i continuarem sofregint durant un parell de minuts. De seguida li abocarem la tomata i les panses i posarem a fregir-ho tot a foc més viu durant uns cinc minuts. Seguidament, tornarem a posar el foc al mínim i continurem remenant amb el cullerot de fusta de manera que tot ens quede, al final, amb un aspecte de melmelada i una oloreta impressionant!!!
Tapem la cassola i apaguem el foc.
Ara preparem la picada. En un morter posem un polsim de sal i els dos alls tallats a rodanxes. Els piquem ben picats amb el picamà fins que en fem una pasta. Ara és el moment d'afegir-hi els pinyons, la canella i el pebre i el clavell. Piquem fins que estiga tot ben mesclat i, quan ja siga tot una pasta homogènia, deixatem la picada primer amb el líquid de descongelar-se el bacallà. L'anem afegint a poc a poc i l'anem lligant. Fem el mateix amb el vi blanc fins que se'ns quede una picada esblanquida i saborosa.
Tornem a encendre el foc. Aboquem la picada a la cassola, la mesclem amb el sofregit. Posem els talls de bacallà i li afegim aigua mineral (o filtrada) sense que arribe a cobrir-los. Apugem el foc fins que bulla i el coem durant uns deu o quinze minuts. Apaguem el foc, tapem la cassola i la deixem reposar uns cinc minuts més i ja podem servir-lo.
És una manera deliciosa de gaudir del bacallà.
6 comentaris:
Que boooo!! Es que el bacallà m’agrada de qualsevol manera, és el meu vici hehehe
Una abraçada
El bacallà admet múltiples combinacions, aquesta és d'èxit garantit.
Boníssima.
A mi no m'agrada gaire, però el teu fa una pinta deliciosa. I ara amb la quaresma és el què toca oi? ;)
Jo sóc de les que "bacallà forever"!!!
PTNTS
Dolça
Tens tota la raó!!! El bacallà es pot cuinar de tota manera!! També és un dels meus peixos preferits....
Petons i bona setmana!!
Olga
I per agafar un bon boçí de pa eh!! T'ha quedat genial
Muas
Publica un comentari a l'entrada