Aquesta és una d'aquelles receptes familiars que feia anys que no preparava. I no és perquè no siga ben gustosa, que ho és, sinó perquè no sempre en puc trobar. Però enguany sí. He tingut sort i en vaig poder comprar al mercat de Beneixama. La recepta és de la meua cosina Carmen Laborda, el que passa és que ella la fa amb pit de pollastre i jo he preferit fer-la amb besanques perquè la carn queda més tova i no tan eixerreïda com l'altra. Ara, bona és un carro!! La recepta és per a unes sis persones ben menjadores. Es pot variar la quantitat tot depenent de les persones que se l'hagen de menjar.
POLLASTRE AMB PERETES
DE SANT JOAN
INGREDIENTS:
8 besanques (= entrecuixes = recuixes = contracuixes = anques) desossades.
1/2 kg de peretes de Sant Joan
3 bajoques (= pebres = pebrots) verdes
4 creïlles mitjanes
1/2 got d'oli d'oliva de Beneixama (per a anar fregint)
3 cullerades de farina
2 gots d'aigua mineral o filtrada
Sal
2 c.c. pebre roig (o vermell) de Ca Manolo
1/2 got d'oli d'oliva de Beneixama (per a la maceració)
PREPARACIÓ:
El dia d'abans, desossem les besanques i els llevem tot el greix que puguem. Les tallem per la meitat. És a dir, de cada besanca sencera en fem dos trossos el més semblants possible. En un recipient hermètic, posem oli i un parell de cullerades (de les de cafè) de pebre roig de Ca Manolo. Hi afegim el pollastre i fem que tot ell s'impregne bé de l'oli i el pebre roig. Tapem el recipient i el deixem com a mínim tot un dia al frigorífic. Així el pollastre s'amerarà dels dos sabors.
El dia que fem el pollastre, el traiem del pot hermètic i el deixem en un colador sobre un llibrell perquè amolle tot l'oli que li sobra.
Tallem les cebes a rodanxes fines. Les bajoques a tires o rodanxes i les creïlles les tallem i trenquem alhora. Vull dir, en fem talls i les anem trencant a trossets alhora. Reservem cada ingredient per separat.
Rentem les peretes de Sant Joan i les deixem en un altre plat.
En una paella antiadherent, sofregim les creïlles amb un polsimet de sal fins que estiguen ben daurades per totes bandes i sense cremar-se. En estar, les traiem i les col·loquem en el plat amb paper de cuina perquè absorbisca l'oli sobrant.
En l'oli de fer les creïlles, hi sofregirem les bajoques fins que estiguen ben fetes. Farem el mateix que amb les creïlles: les posarem en un altre plat perquè amollen l'oli sobrer.
Ara toca el torn de les cebes. Si cal, hi podem afegir una mica més d'oli d'oliva de Beneixama. Les anem sofregint i les deixem ben daurades i gustoses.
En una cassola (millor de fang, si en tenim a mà) posem els tres ingredients i els mesclem amb un cullerot.
Ara li toca al pollastre. El posem en una bossa de plàstic, li afegim la farina i el sacsegem com si tocàrem les maraques de manera que s'impregne per totes bandes. Així és més fàcil que posar la típica safateta i anar arrebossant-lo de farina.
En estar, l'en traiem i el reservem en un plat.
Posem oli en una paella antiadherent i anem sofregint-hi el pollastre de manere que quede ben daurat i sense cremar-se. Com hem fet amb la resta d'ingredients, abans d'incorporar-lo a la cassola, el posem en un plat amb paper absorbent perquè s'enduga l'oli sobrant.
Ara ja el podem posar a la cassola. Hi afegim les peretes de Sant Joan. Salem i posem l'aigua. Encenem el foc i, quan bulla, el posem al mínim i la cassola tapada. Ha d'estar coent-se durant almenys 45 minuts o 1 hora, depén. El pollastre ha de quedar tovet. Si veiem que es xupla el brou, li podem posar més aigua.
Quan s'haja reduït el brou i estiga tot cuit, repartim a cada plat dos o tres trossos de besanca, part de les creïlles, la ceba i la bajoca i tantes peretes com vulguem. I ja està!!
És una miqueta laboriós però queda gustosíssim. Les peretes li afegeixen un contrapunt dolcenc que el fa molt abellidor i apte, a més, per a sucar-hi una barca de pa sencera. Millor si és del Forn del Moliner o d'un altre forn o fleca que ens faça confiança.
3 comentaris:
Amb les peretes queda moníssim! I segur que es ben bo. Una abraçada!
"Les receptes que m'agraden"
M'encanta cuinar el pollastre amb fruites!!! Aquest teu és....irresistible!!!
Petons,
Olga
és veritat que la temporada de peres de sant joan és tan curta que a vegades ens passa sense ni veure-les.
La combinació amb el pollastre ha de quedar boníssima, a mi m'encanten les guarncions de fruita a la carn.
Publica un comentari a l'entrada