divendres, 11 de febrer del 2011

CAVALLA O VERAT A LA MOSTASSA AMB CREÏLLA

De la pàgina de "Menja Sa", un lloc on trobar receptes sanes i consells dietètics valuosos, vaig preparar l'altre dia una recepta que es diu "Verat a la mostassa amb patata al vapor". Això sí, una mica a la meua. El "verat" és el peix que una bona part dels valencians anomenem "cavalla" (o "cavalleta" , si és menuda), però també hi ha pobles valencians que l'anomenen "vísol". Li diguem com li diguem, ja sabem que en català tenim moltes maneres de dir les coses, és un peix que el trobe molt gustós. L'únic desavantatge és que té molta espina i s'han d'anar llevant amb paciència si no vols tindre'n una sorpresa desagradosa. Les espines i jo no fem amistat. Bé, com ja he dit abans, la recepta és, bàsicament, l'original amb alguna variació petita.

CAVALLA O VERAT A LA MOSTASSA AMB CREÏLLA

INGREDIENTS:
(Ingredients per 4 persones):
4 verats petits sense vísceres ni cap
El suc d’un llimó
3 cullerades soperes d’oli d’oliva de Beneixama
1 culleradeta de farina
1 cullerada sopera plena de mostassa tipus Dijon
1 iogurt natural descremat
4 creïlles xicotetes
Sal i pebre blanc

PREPARACIÓ:
Demanem a la peixateria que li lleven el cap, les aletes i l'espina central a les cavalles o verats. A casa, amb l'ajuda d'unes pinces (que destinarem només a aquesta funció!!), acabarem de llevar la resta d'espines que hi hagen quedat. És una feina laboriosa però que val la pena fer-la.
Posem a escalfar el forn a 180º C.
Rentem bé les creïlles i les posem en un plat. Tapem el plat amb una bossa de plàstic (serveix qualsevol de les del supermercat) i el posem al microones a potència màxima durant uns quinze minuts (les que vaig usar eren més grosses que petites).
Tallem el llimó i l'espremem. En colem el suc.

Tallem quatre trossos de paper de forn suficientment grans com perquè hi càpia un verat. Obrim la cavalla com si fóra un llibre. Li tirem per damunt una mica de pebre mòlt, sal i una cullerada de suc de llimó per damunt i tanquem el peix. Fem com uns "caramels" tot retorçant les puntes del paper de forn. Col·loquem els paquets de peix sobre una safata de forn i els hi deixem coent-se a la papillota durant uns vint minuts.
Per a preparar la salsa, posem l’oli de Beneixama en una paella, hi afegim la farina i removem. Quan agafe un color torradet, hi incorporem la mostassa, una cullerada de suc de llimó i baixem el foc al mínim. Remenem perquè tot es mescle bé i no s'apegue a la paella.
Batem ara el iogurt fins que quede ben líquid i l'incorporem a la salsa sense deixar que quede molt espessa. Podem afegir-hi, si volem, un poquet d'aigua mineral o llet desnatada.
Traiem els verats dels paquetets i el servim cada un en un plat.
Distribuïm la salsa ben calenta per damunt de les cavalles. Guarnim el plat amb la creïlla cuita al microones (tallada a rodanxes o no) i ja està.

11 comentaris:

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola,
A mi m'encanta el verat ... només a la planxa ja em sembla deliciós. Llàstima de les espines!! Aquesta proposta teva és més que bona, la provarem! Gràcies

Gemma ha dit...

M'encanta el verat, és un peix blau molt sa i a un preu molt raonable, oi? Llàstima de les espines, je je je...
Amb la salseta de mostassa ha de quedar deliciós!

starbase ha dit...

A casa en fem servir molt de verat, és un peix gustós i barat (heh)

Així amb mostassa no l'he fet mai, ja el probaré :)

teresa ha dit...

Quina pinta, este peix ens agrada molt a casa, ja tinc un altra recepta...
Bessets
http://desdelacuinadelhort.blogspot.com/

No tot són postres ha dit...

M'agrada molt el verat, només a la planxa ja el trobo fantàstic! Però en una cosa tens raó, jo m'he de posar les ulleres per menjar-me'l, per no prendre mal amb les espines!

Tan ben cuinat com el fas tu no l'he fet mai, però m'agafen ganes de provar-lo!

PTNTS
Dolça

josep ha dit...

A mi el verat també m'agrada encara que sigui a la planxa. O sigui que amb l'acompanyament que tu l'hi fas, ha de ser boníssim!

RUBEN ha dit...

Fantàstica aquesta recepta! Sobretot per a mi que m'agrada tant la mostassa!
Una abraçada

Q ha dit...

M'agrada aquest verat; nosaltres en fem al forn amb una picada d'all i julivert. És, com ja han apuntat tots, un peix saborós i bé de preu. Les espines... no hi ha rosa que no en tinga, però ben bé es pot treballar una miqueta més per llevar-les i assaborir el plat sense sorpreses.
Vols dir que no podem emprar les pinces per res més? ;D

Mercè ha dit...

Francesc, el verat m'encanta (excepte el tema de les espines com molt bé dius). Ja provarem la teva proposta.
Petons!

Cuinagenerosa ha dit...

jo també sóc amant del verat, m'agrada molt cru (ara en diuen en sashimi) amb una mica de salsa de soja, i en escabetx... i de tota manera. provaré aquesta salsa de mostassa tan bona.

El pare ha dit...

El verat sempre ve de gust. Aquesta salseta amb mostassa em sembla molt interessant, la faré aviat.
Salut.