divendres, 9 d’octubre del 2015

QUIX DE FIGUES AMB FORMATGE BLAU I CEBA

L'altre dia una companya i amiga de l'institut em va donar un cabàs de figues ben madures i, és clar, no donava l'abast amb tanta fruita. Com que tenia ganes de fer-ne alguna cosa diferent, em vaig idear aquesta recepta que va resultar ben gustosa.

QUIX DE FIGUES AMB 
FORMATGE BLAU I CEBA

INGREDIENTS:
1 làmina redona de pasta fullosa
20 o 30 figues ben madures
250g de formatge blau
1 ceba grossa de Figueres
Sal
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
3 ous
250 ml de nata per cuinar
2 branquetes de romaní fresc
2 cullerades soperes de sucre
1 culleradeta de farina  de dacsa "Maizena"
Mantega per a untar el motle

PREPARACIÓ: 
Untem un motle desmuntable d'uns 30 cm de diàmetre i d'uns quatre dits d'alt amb mantega. Tallem un redolí de paper de forn de la mateixa mida que el motle, el col·loquem a dins del motle i el tornem a untar amb més mantega.
Pelem la ceba i la tallem a rodanxes el més primes que puguem. Posem l'oli en una paella antiadherent i hi sofregim la ceba amb un polsim de sal molt lentament fins que quede ben daurada i sense cremar-se. Aquesta és la part més laboriosa perquè ens hi podem passar ben bé mitja hora remenant la ceba a poc a poc. En estar, deixem que perda temperatura i fins que assolisca la temperatura ambient.
Traiem la pasta fullosa de l'envàs i l'estirem una mica amb el corró per tal d'aprimar-la. Si empolsinem l'aprimador amb farina, ens serà més fàcil d'usar.
Col·loquem la pasta full sobre el motle i l'acoblem de manera que hi quede ben repartida pel fons i les vores. Punxem tot el fons del motle amb una forqueta per tal que en coure la pasta no s'infle.
Sobre el fons, repartim la ceba que havíem reservat abans.
Rentem les figues i sense pelar-les, les tallem per la meitat. Les anem col·locant per tot el fons del motle amb la pell cara cap avall.
Posem a escalfar el forn a 200ºC a sota i amb l'aire.
Trossegem el formatge blau i l'anem col·locant per tots els buits entre les figues de manera ben generosa. Hem de tindre en compte que serà un dels elements que més sabor donarà a la quiche.  
Deixem el motle una bona estona al frigorífic per tal que la pasta fullosa recupere fredor.
Ara preparem el farciment de la quiche: en un bol de parets altes posarem els ous, la nata i les fulles de romaní tallades a trossets junt amb la farina de dacsa i les dues cullerades de sucre. Triturem tot amb la batedora elèctrica fins que faça bromera. Amb cura l'anem repartint per tota la quiche de manera que quede uniforme però que no tape les figues.
Enfornem el motle a un terç de l'altura del forn i n'abaixem la temperatura a 180ºC. Hi courem la quiche durant uns 30 minuts, tot depenent de cada forn. Quan vejam que per dalt comença a daurar-se, apaguem el forn i la hi deixem uns minuts més. Hem d'anar vius que no se'ns creme.
Quan estiga, l'en traiem i deixem que es refrede dins del motle durant uns minuts.


Passat aquest temps, la traiem amb cura del motle i la posem en una plata que ens agrade i la servim tèbia o calenta. També està molt bona freda del tot.

3 comentaris:

La Cuina de l'Olga ha dit...

Ostres, noi! Què rebona!!! Vull tastar-la!
Petons,
Olga

No tot són postres ha dit...

M'has arribat al cor Francesc!!!
Ptnts
Dolça

Gemma ha dit...

M'encanten les combinacions dolç salat, i les figues amb el formatge blau combinen molt bé. Una elecció fantàstica!