divendres, 8 de maig del 2015

QUIX DE SALMÓ I SURIMI

L'altre dia teníem una excursió de l'institut en pla "muntanya i paisatge" i vaig pensar que estaria bé dur alguna cosa mengívola per a tots. Feia temps que volia preparar una quix, però fent-ne jo la massa. Cercant per la xarxa vaig trobar un munt de receptes de pasta brisa i al final de tot plegat jo me'n vaig idear la meua. Poc original, això sí, però boníssima. Res (o poc) a veure amb les de compra.

QUIX DE SALMÓ I SURIMI


INGREDIENTS:
Per a la pasta brisa (o 1 làmina de pasta brisa de compra):
250g de farina
125g de mantega
1 ou
1 culleradeta de sal
1/2 got d'aigua molt freda

Per al farciment:
1 porro (només la part blanca)
Salmó fumat
Surimi
Formatge de cabra
1 cullerada d'oli d'oliva de Beneixama
2 ous
3 clares pasteuritzades
3 cullerades de formatge quark
100 ml de nata per cuinar
1 polsimet de pebre blanc
1 polsimet d'anet

PREPARACIÓ:
Primer de res, prepararem la masssa. És important que l'aigua estiga molt freda, per a això, podem deixar-la uns minuts al congelador.
En un bol tamisem la farina junt amb la sal. Hi afegim la mantega a trossets i ho anem mesclant tot amb un cullerot de fusta. Finalment, ho freguem tot amb les mans fins que tot tinga un aspecte de miques. Ara li aboquem l'ou i continuem mesclant amb les mans, però no massa. A l'últim, li aboquem l'aigua ben freda i mesclem una miqueta més. Agafem la massa i l'emboliquem amb paper film. La deixem a la nevera una hora com a mínim. Jo la hi vaig deixar tres hores.
Mentrestant, podem anar preparant el farciment.
Tallem la part blanca del porro per la meitat i, després, a trossets, de manera que ens queden com mitges llunes. 
Posem a escalfar l'oli a la paella i, quan estiga calent, hi aboquem el porro tallat i l'anem sofregint fins que estiga cuit però encara una mica cruixent. En traiem el porro i el reservem.

Greixem i enfarinem el motle que usarem per a la quix.
Passat el temps de frigo de la massa, enfarinem abundantment la superfície de treball i amb l'ajuda d'un aprimador estirem la massa fins que estiga ben prima. Hem d'anar enfarinant la superfície i el corró a cada cert temps perquè la massa és molt enganxosa. Quan vejam que es pot enrotllar bé, l'emboliquem amb el corró i la col·loquem sobre el motle. Amb els dits l'anem acoblant bé i tallem el sobrant de massa.
Posem a escalfar-se el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire. 
Punxem el cul del motle amb una forqueta i li aboquem, ben repartit, el porro. 


Distribuïm per damunt el salmó i el surimi (a trossos o sencer) de manera que n'hi haja per tots els costats.
Ara preparem la crema: en un pitxer alt posem la nata, el pebre blanc, l'anet, els ous, les clares i el formatge Quark. Ho batem tot ben batut fins que presente un aspecte homogeni i sense grumolls.
Aboquem la crema sobre la quix i la repartim. Tallem el formatge de cabra a rodanxes i el col·loquem per damunt.
Enfornem la quix a la tercera part de l'altura del forn i el posem només en la funció de davall i amb l'aire. La courem durant aproximadament 45-50 minuts, tot depenent del forn de cadascú, és clar!
Quan estiga daurada per sobre, la traurem del forn i deixarem que s'entebie. Llavors, la podem desemmotlar i servir. També està boníssima freda i aguanta bé la congelació (si en queda algún bocí).

2 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Tens tota la raó, la massa feta a casa mil vegades millor que la que es compra.
I les quix, ens treuen d' "apuros" tan sovint... i són tan bones!!!!
PTNTS
Dolça

La Cuina de l'Olga ha dit...

MMMmm......amb formatge de cabra, total!!! Quina passada de quiche!!!
Petons i bona setmana!!!
Olga