divendres, 30 de gener del 2015

POLLASTRE FARCIT DE CAP D'ANY

Aquest any anava enderiat de fer un bon pollastre farcit per al sopar de cap d'any. De receptes n'hi ha moltes, però jo em vaig idear la meua. És laboriosa de fer, però el resultat val molt la pena. Va triomfar la Nit de Cap d'Any!! Ja m'han dit que volen que la repetisca per a d'altres celebracions familiars.

POLLASTRE FARCIT DE CAP D'ANY


INGREDIENTS:
1 pollastre camper d'uns 3 kg
500g de magre i vedella picats de Ca Nàcher
200g de bacó fumat
1 ou
15 orellanes
8 dàtils sense pinyol
2 dits (en un got) de panses sense pinyol
1 bon grapat de festucs pelats
Mistela
1 culleradeta de sucre
Sal
1 puntadeta de canella en pols de Ca Manolo
1 puntadeta de pebre i clavell de Ca Manolo
1 puntadeta de cúrcuma
3 ous durs pelats
Oli d'oliva de Beneixama
3 pomes golden
Més orellanes, dàtils, panses.
Mitja taronja confitada

PREPARACIÓ:
Com que és una recepta bastant laboriosa, convé fer-la en dos dies.
Dues hores abans, tallem les 15 orellanes i els 8 dàtils a trossos no massa grans. En un recipient hermètic, posem les panses, les orellanes i els dàtils tallats i els cobrim amb mistela. Reservem a la nevera perquè s'hi hidraten.
Agafem el pollastre i el dessossem tenint cura que ens quede sencer per fora. Es tracta de llevar l'espinal, els ossos de les cuixes i les besanques, els de les cuixetes i, fins i tot, els de les aletes. Tots els ossos que llevarem, els guardarem congelats per a fer un bon brou en un altre moment. 
Ara toca preparar el farciment. En un llibrell posem la carn picada, el bacó, la sal, el sucre, els festucs i la barreja de dàtils, orellanes i panses (reservem la mistela de la maceració). Ho pastarem tot ben pastat perquè els ingredients es barregen i tot quede ben repartit. Li aboquem un ou sencer, la canella, la cúrcuma, el pebre i el clavell i tornem a pastar-ho tot. 
Amb aquest farciment, anirem farcint tot el pollastre, sense oblidar-nos de les cuixes, les cuixetes i les ales desossades. Col·locarem els ous cap al centre del pollastre.
Amb fil d'empalomar o de cotó, cosirem els forats del pollastre i també en farem com una xarxa que l'embolique per totes bandes, de manera que, en coure'l, no se'ns desbotifarre per cap costat i mantinga una foma bonica.
Amb l'ajuda d'una xeringa, li anirem punxant el líquid de maceració en què haviem posat les panses, les orellanes i els dàtils. El punxarem per totes bandes. N'hi havia aproximadament 3/4 parts de got (dels d'aigua) de mistela.
El col·loquem en un llibrell, tapat amb un plàstic film i el reservem a la nevera.
El dia de la cuita, posem a escalfar el forn a 250º C a dalt, a baix i amb l'aire.
Agafem les pomes i els en traiem el cor amb l'estri adient. Les tallem, sense pelar-les, a rodanxes de dit de grosses. Hem de preveure que puguen tapar tot el cul de la safata de forn. Per damunt li posem més orellanes, dàtils i panses i el tros de taronja confitada a trossets menudets. Hi aboquem dos gots (dels de vi) de mistela i un altre d'aigua mineral.
Agafem el pollastre i l'untem per fora amb oli de Beneixama i sal. El col·loquem damunt de la safata i la cobrim amb paper d'alumini per totes bandes, de manera que no se n'isca el baf en coure'l.
Enfornem el pollastre a un terç de l'altura total del forn i, passats uns 10 minuts, n'abaixem la temperatura a 200ºC. A la mitja hora, l'abaixem definitivament a 180ºC.
Quan hagen passat dues hores des que hem enfornat el pollastre, l'en traiem i li llevem el paper d'alumini que el cobria. Hem d'anar molt alerta amb el baf que n'eixirà per tal de no cremar-nos!!
El tornem a ficar al forn només amb la funció grill i a 150ºC. Quan vejam que està rostit per una banda, el tornem a traure del forn i el capgirem per tal que es rostisca per l'altra. 
En estar ben rostit, apaguem el forn i deixem el pollastre durant uns 20 minuts més perquè vaja perdent temperatura lentament i es mantinga calent i mengívol.
En total s'hi va estar 2 hores i 40 minuts amb el foc encés i 20 minuts més amb el forn apagat ja.
A l'hora de servir-lo, el traiem del forn i li llevem tots els fils que l'han mantingut en la forma desitjada.
En una safata bonica, posem el contingut de la safata de forn i, damunt, el pollastre.
Resulta un plat gustosíssim i molt aparent, servit a talls en els plats i amb la guarnició. És de molta festa.

7 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

Caram, que bo, Francesc!! QUina delícia que vas preparar!

La Cuina de l'Olga ha dit...

Ooohhh!!! Ja tenia jo ganes de veure publicada la recepta d'aquest meravellós pollastre farcit!!!
Excel.lent recepta!!
Petons i....bon cap de setmana!
Olga

amparo puig ha dit...

Té bona pinta pero molt de treball. perdoneume poer la meva ignorancia, pèro que son els festucs?

Gemma ha dit...

uau, et va quedar espectacular, no m'estranya que vulguin repetir.
Molt bona idea posar-hi festucs, m'ho apunto ;)

Unknown ha dit...

Normal que et diguin de repetir, només veient la foto ja entran ganes de ficar mossegada, llegint la recepta amb els ingredients encara mes.
Muas

les receptes que m'agraden ha dit...

Quina passa de recepta! S,i porta feina però el resultat s'ho val! Una estupenda recepta! Em fa molta il·lusió que participis al meu concurs Francesc, a veure quin recepta em prepares, si es com la d'avui ho tens molt fácil per endur-te el premi! jejejeje Una abraçada forta!

Francesc ha dit...

Marina A.F.: va tindre molt d'èxit. El Nadal és una època que sempre ens permet eixir-nos-en una mica del corrent de cada dia, no trobes? Besets

Olga: la recepta és una mica laboriosa, però el resultat s'ho val la pena!! Besets

Amparo Puig: els festucs són la manera correcta de dir en valencià els "pistatxos". No cregues que hi ha molta gent que coneix aquesta paraula. Besets

Gemma: quan els vaig posar dubtava una mica per si quedarien durs, però què va!!! Van quedar amb una textura molt bona i ben saborosa. Besets

Cuinant a Canet: Gemma, la veritat és que la foto va quedar molt bé i l'original, també... :D besets.

Pilar C. Això del concurs és un repte. A veure si aconseguesc trobar temps per participar-hi!!