divendres, 15 de novembre del 2013

RENYONS DE MASER

Com cada any, se celebra "El gran recapte del banc dels aliments", una iniciativa solidària per tal de recollir queviures per a totes aquelles persones que en tenen necesssitat. Més encara en una època de crisi tan dolenta com la que estem patint.
De més a més, proposen, també, que els qui tenim blogs de cuina, els "Blogs contra la fam", elaborem receptes gustoses amb elements senzills i barats. I enguany me n'he recordat d'una recepta que  és molt de Beneixama (i d'un munt de pobles de les nostres contrades). De receptes d'aquest plat crec que n'hi ha tantes com persones i pobles la fan. Jo ací pose només la que feia ma mare que, també cal dir-ho, no la feia sempre exactament igual (sobretot pel que fa als pinyons, element més car i que no sempre hi usava). Ara, si partim de la base d'unes bones tomates valencianes casolanes, el resultat sempre és molt gustós.
Per a les persones que no coneguen el plat potser pot sobtar-les que es diga així quan es tracta d'un plat totalment vegetarià, on la carn no apareix ni per una espiera (si més no, en la meua versió). No tinc ni la més remota idea d'on puga provenir el nom del plat. Podria ser de la forma o l'aspecte d'una tomata partida per la meitat que podria recordar llunyanament un renyó obert? Ves a saber!! La paraula "maser" o "masero" és la forma col·loquial que tenim per aquestes contrades d'anomenar els amos d'un mas i que en llengua catalana estàndard anomenem "masover".

RENYONS DE MASER


INGREDIENTS:
Tomates ben madures (3 o més per persona)
Alls secs
Julivert fresc
Pinyons (optatiu) o pa ratllat
Sal
Sucre
Canella, pebre i clavell de Ca Manolo
Oli d'oliva de Beneixama
1/2 gotet d'aigua mineral o filtrada

PREPARACIÓ:
Encenem el forn a 180º C a dalt, a sota i amb l'aire
Rentem les tomates, les torquem i les partim per la meitat. Els llevarem també la part verda on la tomata s'unia a la tija. Les reservem.
En una safata de forn posem el mig gotet d'aigua i un raget d'oli d'oliva de Beneixama. Disposem sobre la safata totes les tomates que ens hi càpien o les que tinguem. 
Ara comencem per tirar una mica de sal i de sucre per damunt de cada mitja tomata. Fem el mateix amb la canella (alerta a posar-n'hi massa, no siga cosa que el seu gust anul·le la resta de sabors).
Seguidament, posem un pessiguet de julivert fresc trinxat sobre cada tomata.
Agafem els alls secs, els pelem i els fem a làmines molt fines que anirem col·locant per damunt de les tomates. La quantitat va al gust del cuiner (si no ens agrada l'all, podem no posar-n'hi). Finalment, els pinyons (o el pa ratllat). 
Quan ja ho tenim tot, repartim un raget d'oli d'oliva per damunt de cada tomata i ja les podem coure.
Col·loquem la safata al forn  a un terç de l'altura total del mateix i el deixem en la funció de només per sota i a 150º C durant una mitja hora. Passat aquest temps, les acabem de daurar per damunt durant cinc minuts. 
Com sempre, hem d'anar vigilant la cuita perquè cada forn és un món. Sobretot, que no se'ns queden sense aigua per sota.
Quan estiguen fetes, ja ens les podem menjar. És un plat que tant es menjar calent, acabat de fer, com ja fred. També es pot deixar preparat amb antelació i escalfar-lo al microones o al bany maria i també és bo.
Variacions: He vist fins i tot versions on posaven trossets de xampinyons o bocinets de cuixot, però ja no sé si d'això en podríem dir el nom de la recepta...
Si no disposem de forn, podem fer-los en una cassola plana i coure'ls a foc molt lent, però no es quedaran ben bé igual que fets al forn. Ara, tampoc no queden malament.


Com veieu es tracta d'una recepta molt barata i gustosa, que s'adiu beníssim amb la iniciativa solidària.

7 comentaris:

Núria ha dit...

Mare meva, és un plat complet i deliciós! Molt adequat per a la iniciativa!
Petonets

No tot són postres ha dit...

Realment barateta i gustosíssima, perfecta per aquesta iniciativa.
PTNTS
Dolça

Chus Castro ha dit...

Vaja, quins ronyons tenien aquests masers! M'agrada la sencillesa d'aquesta recepta, què bona deu ser. Petons.

Gemma ha dit...

Una recepta boníssima i perfecte per una iniciativa tan especial.
Sort que el nom no té res a veure amb la recepta, jo prefereixo aquesta versió més vegetariana :)

teresa ha dit...

Boníssima sense dubte!! a mes a mes sencilla i ben sana
Petons

http://desdelacuinadelhort.blogspot.com.es/

Unknown ha dit...

M'ha cridat l'atenció el nom, però la recepta m'ha encantat :) perfecta per un entrant lleuger i saboròs, mersi per compartir.

Unknown ha dit...

M'ha cridat l'atenció el nom, però la recepta m'ha encantat, perfecte per uns entrants lleugers i saborosos. Mersi per compartir!