divendres, 6 de setembre de 2013

AMANIDA ESTIUENCA D'ARRÒS I VERDURES

A l’estiu sempre ens vénen de gust plats fresquets i alhora saborosos. Una amanida és una solució ideal per a aquesta època, o per a un dia especialment calorós. A més, ara trobem fruites i verdures que estan en el seu millor moment, com les tomates o les bajoques (=pebrots, pemintons, pimentons, pebres, pebreres), i moltes més coses que no tenen ni el mateix sabor ni la textura si les adquirim en una altra època de l’any. Aprofitem-les, doncs.

AMANIDA ESTIUENCA D’ARRÒS I VERDURES


INGREDIENTS:
3 tassetes (de les de cafè) d’arròs
3 albergínies mitjanes
1 carabasseta
2 pebres verds
3 pebres rojos
2 cebes mitjanes
2 cullerades soperes d’orenga seca
Pebre blanc
Sal
2 cullerades d’oli d’oliva de Beneixama
Pernil dolç
2 potets de tonyina en oli
1 pot d’olives verdes sense pinyol
1 ou dur
1 litre de brou de verdures (o dues pastilletes de brou industrial i aigua)

PREPARACIÓ:
Pelem les albergínies i les tallem a dauets petits. En una paella gran, posem les dues cullerades d’oli d’oliva i les hi sofregim a foc lent i tapades. Mentrestant, tallem la carabasseta a dauets i l’afegim a la paella i continuem sofregint. Ara tallem els pebres a trossos petits i també els aboquem a la paella. Salem i anem remenant el contingut de tant en tant. Ara pelem les cebes, les tallem a daus i les afegim a la paella. Continuarem remenant fins que totes les verdures vagen amollant els seus sucs i mesclant-se els sabors diferents. Haurem d’anar sofregint durant ben bé una hora a foc lent perquè quede ben cuit tot plegat.
Quan les verdures estiguen quasi a punt, hi afegirem l’orenga i el pebre blanc. Remenem durant uns minuts perquè s’impregnen de les aromes, tapem, apaguem el foc i reservem.
Mentrestant, tallem el pernil dolç a daus petits o a trossets. Els reservem.
Posem les verdures sobre un colador perquè amollen el suc i el guardem.
En una olla, posem el suc de les verdures (en serà poc) i la resta del brou de verdures. Quan bulla, hi abocarem l’arròs i el courem fins que estiga “al dente”, és a dir, sense que s’esclate.
En estar cuit, el traiem de l’olla i el colem. El reservem.
En un llibrell posem les verdures, el pernil dolç i l’arròs. Ho mesclem tot de manera que estiguen tots els ingredients repartits de manera homogènia.


 En un motlle en forma de corona posem l’arròs i premem fort amb una espàtula de manera que es compacte una mica.
Sobre un plat una mica més gran que el motlle, aboquem la corona d’arròs amb cura que no se’ns desmunte.
Al forat del mig, posem la tonyina escorreguda sense l’oli.
Ratllem l’ou dur i el repartim per la superfície de la corona. Damunt, les olives en cercle. I ja està. Deixem que es refrede durant una estona al frigorífic i ja tenim una deliciosa amanida estiuenca amb tots els ingredients necessaris per a un bon dinar o un bon sopar.

5 comentaris:

starbase ha dit...

A part de la recepta en si,m'agrada perque em recorda les amanides d'arròs que ens feia el pare: també geomètriques :D

Montse Cartanyà ha dit...

És un dels plats estrella dels estius a casa meva. Boníssim

Chus Castro ha dit...

Sensacional aquesta amanida, dóna una mica de feina però ben fresqueta val la pena! Petons.

M Glòria ha dit...

Estiuenca, estiuenca... bona, bona!!
PTNTS
dolça

Gemma ha dit...

M'encanten les amanides d'arròs, i aquesta tan carregada de verdures és molt del meu gust. Aprofitem el final de temporada per preparar plats com aquest!