divendres, 27 de setembre de 2013

GALETES D'AMETLA

Feia temps que tenia ganes de fer galetes, però mai no trobava el temps per a fer-les. L’estiu és temps de relax i de poder fer allò que habitualment les teues obligacions no et permeten fer. Així doncs, vaig posar fil a l’agulla i vaig fer una cerca intensa de receptes de galetes per la xarxa. Volia que foren d’ametla i això em va simplificar una mica la feina. Al blog “El món de lacuina” vaig trobar la recepta que em va semblar la més encertada, atesos els comentaris elogiosos que hi vaig trobar. Com sempre, la vaig modificar una miqueta.

GALETES D'AMETLA


INGREDIENTS:

125 g de mantega

150 g de farina

50 g de sucre mòlt o glacé

125 g d'ametla mòlta sense pell “Hacendado”

La pell d'un llimó



Per a l’acabat final:

Sucre glacé

Canella mòlta de “Ca Manolo”



PREPARACIÓ:

Encenem el forn a 200º amb la funció de dalt, a sota i amb l’aire.

Deixem la mantega una bona estona fora de la nevera perquè es reblanisca. A l’estiu el temps d'espera és més curt perquè fa més calor.

Com que la recepta demana ametles torrades i jo no en tenia, vaig usar ametlla mòlta sense pell. La vaig posar en una paella antiadherent, sense gens d’oli i vaig estar removent-la amb una paleta de fusta durant uns vint minuts a foc mitjà fins que va assolir un color dauradet i feia una oloreta deliciosa.

Ara ratllarem la pell del llimó, i hi anirem molt amb compte de no ratllar la part blanca, perquè amargueja i ens pot llançar a perdre les galetes.

En un llibrell, posem, en aquest ordre, tots els ingredients: la mantega tova, la farina, el sucre glacé, l'ametlla mòlta i les raspadures de llimó. Hem d’amassar bé amb les mans fins que n’obtinguem una massa homogènia, compacta i en puguem fer una bola.

Ara enfarinarem la superfície on treballarem i amb el corró anirem estirant aquesta bola fins a obtenir un gruix de 1/2 centímetre aproximadament

Amb uns motlles per a galetes anem tallant-les segons la forma que més ens agrade. Hem d’anar alerta perquè si anem molt de pressa, se’ns trencaran les galetes. La massa és una mica trencadissa si no hi anem amb compte. Per a passar-les de damunt del banc a la safata vaig usar un ganivet pla tot fent-lo servir de pala. 


A mesura que anem retallant les galetes, les anirem posant a la plata, on haurem posat un full de paper de forn.
La safata la col·locarem a la tercera part inferior del forn. Courem les galetes durant 10 minuts. Quan hagen passat 8 minuts, situarem la plata de forn a les dues terceres parts de l’altura del forn perquè es dauren una mica més.

Quan hagen passat els 10 minuts, les en traiem i, quan estiguen ja entebiades, les empolvorarem amb sucre glacé i canella mòlta. La combinació d’ambdós elements els dóna un saboret deliciós. Tot i que també en vaig fer només amb sucre i només amb canella. Per variar una mica.

Són unes galetes molt bones, fàcils de fer i que acompanyen molt bé un cafenet o on te de mitja vesprada.

Uns últims advertiments: amb les quantitats de la recepta ixen ben bé dues llandes plenes. 


En coure-les creixen una miqueta de grandària, no massa, però convé no col·locar-les a tocar les unes de les altres. Hem d'anar alerta amb el forn perquè cadascun és un món!! 

6 comentaris:

Gemma ha dit...

Tot i la calor de l'estiu, aquestes galetes es mereixien encendre el forn, oi? :)
Amb l'ametlla i la llimonam, han de quedar molt gustoses i molt fines.

Chus Castro ha dit...

Ara que m'estic prenent el cafè, què bé m'aniria un parell d'aquestes galetes! Han d'estar boníssimes. Petons.

Pili Folch ha dit...

Quina bona pinta Francesc! A mi m'encanta fer galetes, m'apunto aquesta recepta!
Petons

Mònica Tarradellas ha dit...

Moníssimes i boníssimes!

M Glòria ha dit...

Que bones es veuen... a mi m'encanta fer galetes però encara no m'hi atreveixo. Aquí encara fa una calorota insuportable!

PTNTS
Dolça

Georgina Cuina del Marroc ha dit...

quina bona pinta!! i fàcils! :)