diumenge, 1 de gener del 2012

CANELONS D'ÀNEC AMB FOIE I SALSA DE CEPS

Avui, primer dia de l'any, "tocava" començar-lo amb una bona recepta. Feia temps que havia vist al blog dels amics de "El cafè de nit" una recepta ben abellidora preparada per la Glòria. Si no el coneixeu, no perdeu l'ocasió de passejar-vos-hi. Hi trobareu de tot!! Tant ella com el Josep són dos artistes en els seus camps. La Glòria a la cuina i el Josep a la fotografia. Ambdós comparteixen una passió: la música, i tenen un munt de fotos amb els millors intèrprets d'òpera. 
Una vegada decidit que la faria, com que era una mica laboriosa, vaig pensar que millor la prepararia el dia d'abans. D'aquesta manera, el dia de menjar-nos-els seria només enfornar-los. La recepta original diu que és per a fer-ne vint, de canelons. Jo vaig comprar els ingredients multiplicats per dos amb la idea de fer-ne el doble i, així, tindre'n per a dues vegades. Tanmateix, els devia fer més grans i, llavors, només me'n van eixir vint-i-huit. N'hem usats díhuit, amb la qual cosa, me n'han quedat altres deu que ja ens els menjarem en una altra ocasió. Ací en va la recepta:

CANELONS D'ÀNEC AMB FOIE I SALSA DE CEPS



INGREDIENTS PER A 20 CANELONS:
20 plaques de canelons (jo en vaig usar de les de lasanya "el Pavo")
2 cuixes de confit d’ànec
3 cullerades d’oli del confit
1 escalunya (no en tenia i hi vaig posar uns alls per a imitar-ne el sabor)
100 g de ceba
4 prunes tallades a trossos
1 cullerada de pinyons torrats
50 g de xerès dolç
125 cc de nata líquida
25 g de foie
Formatge parmesà ratllat

 

INGREDIENTS PER A LA SALSA DE CEPS I FOIE
1 cullerada d’oli del confit
150 g de ceba
5 g de ceps deshidratats (n'hi vaig posar 15)
2 cullerades de xerès dolç
250 cc d’aigua
250 cc de llet
½ cullerada de Maizena
1 ou
20 g de foie (n'hi vaig posar 45)
 
PREPARACIÓ:
Encenem el forn a 200º C a dalt, a sota i amb aire.
Posem les plaques de canelons (o de lasanya, en el meu cas, en remull, tenint cura d'anar-les movent de tant en tant perquè no s'enganxen entre elles). Si són d'altra classe, les haureu de coure primer.
Retirem les pells i els ossos del confit i l'esmicolem. En reservem el greix per a usar-lo després.
Posem en una cassola l’oli del confit i hi confitem la ceba i l’escalunya (com que no en tenia, hi vaig sofregir uns allets tallats molt petits). Hi afegim el confit, els pinyons, les prunes (tallades a trossets) i el foie i ho reguem tot amb el xerès. Deixem que s'evapore i hi afegim la nata fins que quede tot ben lligat.
Traiem les plaques dels canelons (en el meu cas, de lasanya) i les dipositem sobre un drap blanc de cuina. Repartim la preparació anterior per damunt i i els enrotllem.
Per a fer la salsa, confitem la ceba amb el greix de l'ànec reservat, hi agreguem els ceps secs, tallats a bocins, directament sense hidratar, reguem amb el xerès i, una vegada evaporat, hi afegim l’aigua. Condimentem i coem fins que es reduesca a la meitat. Triturem tot, hi afegim la llet, l’ou, el foie i la Maizena i tornem a triturar. Ho colem i posem el resultat en un cassó al bany maria i remenem fins que quede una salsa fina i lleugerament espessa.
Posem un fons de salsa a la safata, disposem els canelons al damunt i els cobrim de salsa. Els empolvorem amb el formatge parmesà i els enfornem (tot abaixant la temperatura a 180º) durant uns minuts, fins que es dauren.
Resulten boníssims. És una mescla de sabors fantàstica que fa que te'n pugues menjar una dotzena!!! El mèrit és de la Glòria, que ha sabut adaptar una recepta, originàriament preparada amb un aparell de cuina, a la tècnica tradicional.

11 comentaris:

Glòria ha dit...

Quina sorpresa!!!!. És un honor que comenceu l'any amb aquests canelons seguint les indicacions del Cafè de Nit!. La veritat és que quan jo vaig veure la recepta al bloc de l'Eva, va ser un amor a primera vista, i no em vaig equivocar!. Nosaltres també els varem trobar deliciosos!.

Ens has fet posar vermells amb la quantitat de floretes que ens has tirat!.

Un molt bon any per a l'Oreto i per tu. Una abraçada!.

Massitet ha dit...

Dono fe que són boníssims!
Els vam poder menjar en una trobada que vam fer els blocaires i Sants i tens raó: n'hagués menjat mitja dotzena!!!

Molt bon any nou, joietes de Beneixama! :-)

starbase ha dit...

Una recepta de mestres executada amb virtuosisme per un altre mestre!! Bravissimo!!

Molt bon any 2012!!! :)

El cullerot Festuc ha dit...

Aquests canelons sempre son un èxit!!!! Són taaan bons!!!!
T'han quedat perfectes!
Petunets,
Eva.

Fem un mos ha dit...

Uns canelons de festa grossa per aquests àpats
Una abraçada

No tot són postres ha dit...

Uns canelons boníssims, per Sant esteve, Cap d'Any o per qualsevol dia de l'any!!!

BON 2012!

PTNTS
Dolça

bojosperlacuina ha dit...

Estic segura que són deliciosos. M'encanta la combinació.

El pare ha dit...

Quina manera fantàstica de començar l'any. En prenc nota ja que és d'aquells plats que han de ser d'èxit assegurat.
Salut.

lacuinadesempre.cat ha dit...

Deixa'm ser una mica crític, amic meu. Aquests canelons han d'estar bons de collons...però no tenen massa bona presència. Has d'abusar més de la beixamel!!!
Jo tinc en ment fé uns canelons de ceps també.
Ànims !

Q ha dit...

Francesc, si no saps què fer amb els deu canelons que t'han sobrat, fica'ls en una carmanyola, agafes el tren i, en una terrasseta de València, ens els mengem en un minut.
Besos

Francesc ha dit...

Primer de res: he de demanar-vos disculpes a tots i a totes per haver tardat tant a contestar-vos. Ho sent. Cosa de feina.

GLÒRIA: Només faltaria!! Gràcies per les teues paraules. El vostre és un dels meus blogs de referència. I la vostra recepta era boníssima!!

MASSITET: gràcies a vosaltres i bon any!! Vosaltres sí que sou unes joietes frontereres!! ;D

STARBASE: moltes gràcies. Em fa molt content el que em dius.

EL CULLEROT FESTUC: hola Eva!!! Quina recepta més bona!!! I quina sort que tens de tenir eixos aparells tan moderns... Sana enveja de cuinetes irredempt!! Besades

FEM UN MOS: Sion, els canelons sempre fan festa, veritat? ;D

DOLÇA: això mateix!! ;D

BOJOS PER LA CUINA: eren "addictius" de tan bons com van resultar.

EL PARE: segur que a tu t'ixen més bons

ALBERT: hi tens tota la raó. Vaig fer curt amb la salsa. Em falta molt d'aprendre a la cuina, i les crítiques d'una persona experta com tu només fan que ajudar-me a millorar. Per favor, no t'estigues mai de dir-me el que penses. I això ho faig extensiu a tots els qui llegiu el blog. Les crítiques constructives m'ajuden a millorar. T'agraesc la recomanació. A la pròxima, SEGUR que faré més salsa. De fet, la poca que hi va quedar era... brutal!!!

QUETI: això està fet!! ;D