dijous, 7 de gener del 2010

COSTELLAM DE VEDELLA AMB RAÏM

Sempre ens passa. Comprem massa raïm per a la nit de cap d'any i, després, ens en sobra. Com que no m'agrada gens que es llance a perdre el menjar, volia fer un plat on aprofitàrem restes de Nadal. I ho vam fer: vam usar part del raïm i del vi blanc que teníem al frigo.

COSTELLAM DE VEDELLA AMB RAÏM

INGREDIENTS:
Costellam de vedella
Vedella a trossets
Tres cebes grosses
Raïm (aproximadament 500g)
Sal
1/2 got d'oli d'oliva de Beneixama
1/2 got de vi blanc
Per a la picada:
1 all
Un bon pessic de julivert
Pebre negre
30 ametlles pelades i fregides

PREPARACIÓ:
En una paella gran, posem l'oli a calfar. Quan tinga bona temperatura, hi fregim els trossos de costella de vedella per tots els costats, fins que tinguen un color entre daurat i marró fosc.
Pelem les cebes i les capolem ben menudes. Les reservem.
Traiem la vedella fregida i la reservem. En el mateix oli, fregim l'altra carn de vedella fins que quede ben daurada per tots els costats. Quan estiga, la traiem de la paella i la reservem amb l'altra.
Aboquem ara a la paella la ceba i l'anem fregint fins que estiga mig daurada i sense cremar-se.
Mentrestant, rentem els grans de raïm, els partim una mica i n'estraiem totes les vinces. Els reservem.
Quan la ceba ja quasi està, hi aboquem els grans de raïm i els fem sofregir-s'hi durant uns 8 o 10 minuts. Passat aquest temps, ho aboquem tot a la cassola. Salem i hi posem pebre negre acabat de moldre.
Col·loquem per damunt la carn que havíem reservat i tot el suc que hagen amollat al plat.
Hi afegim el mig got de vi blanc i la posem a coure a foc viu fins que bulla.
En bullir, abaixem el foc i el deixem coure durant dues hores aproximadament. Tot i que la ceba amolla molt de líquid i que hi haurem posat el vi, convé vigilar la cuita de tant en tant perquè no se'ns apegue la carn. És difícil que passe, però no impossible.
Mentre es cou, prepararem la picada: posem al morter l'all, el pebre negre i la sal i els fem ben picats. Ara afegim el julivert i part de les ametlles i els anem picant amb el giraboix fins que estiga fet una pasta. Anirem afegint-hi ametlles a mesura que anem avançant la picada.
Quan falten uns 10 minuts per acabar la cuita, traiem mig gotet del brou de la carn i l'afegim al morter. Acabem la picada i l'aboquem a la cassola.
Deixem que es coga durant uns 10 minuts més i ja està.

7 comentaris:

El pare ha dit...

Sí senyor, cuina d'aprofitament, tal com bé dius no s'ha de llençar ben res que estigui en bones condicions.

Jo només hi afegiria que si no tenim vedella, ho podem fer igual amb altres tipus de carns, pollastre, conill, costelló de porc... i també amb una barreja. La única cosa que variaria és el temps de cocció. Si la carn és d'aviram i/o conill amb una hora, hora i quart n'hi hauria prou.

Segur que hi vàreu sucar pa!

Salut.

Glòria ha dit...

Cuina d'aprofitament, molt bé!. I amb aquest detall de fotos, perfecte!. Endreçant receptes, l'altre dia en vaig trobar una de la Mireia Carbó que feia llenguados amb raïm. Una altra proposta.

Gemma ha dit...

No tinc gaire costum de cuinar amb raïm, però trobo que ha de quedar perfecte, un acompanyament per rostits com aquest. Ho faré, que a casa ens agrada molt el raïm :)

Francesc ha dit...

Els fogons del pare: gràcies pels teus trucs i consells sobre els temps de cuita. A cada carn li pertoca una cuita, si volem que isca bé. A mi el raïm m'agrada molt i, justament, l'any passat, per aquestes dates, en vaig fer una altra amb pollastre per tal d'aprofitar el raïm que ens havia sobrat del cap d'any anterior. De pa en vam sucar un munt!!! Coses del brouet, que estava per a llepar-se'n els dits. Salutacions

Glòria: mira, amb el peix (llenguados) no se m'havia ocorregut que es podria usar. A veure si trobe la recepta que expliques als llibres de la Carbó. Les fotos, de vegades ixen bé i, d'altres, millor no traure-les a la llum. Gràcies per l'apunt. ;D

Gemma: el raïm trobe que suavitza els sabors de les carns. I de passada, aprofitem les coses que ens van quedant. :D

xisco ha dit...

mmm, a jo m'agrada es raïm, però a ma mare no... així que ja veurem si ho faig, però l'apunt!

Ignasi Revés ha dit...

Bona idea!

Francesc ha dit...

Xisco: si la fas, ja veuràs com t'agradarà. Salutacions.

Ignasi Revés: Eh què sí? ;D